Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 18 aug 2019 06:00

Bakfull? Här är huskurer som INTE hjälper

Bakfull?

Bakfull?

Foto: Shutterstock

När man är bakfull finns bara ett enda viktigt uppdrag: Att ta sig ur misären så fort som möjligt.

Vissa klämmer en pizza, andra häller i sig kaffe eller tar en iskall dusch.

Dåliga nyheter: Inget fungerar. Det finns egentligen bara en lösning…

Alkohol är ett gift som invaderar varenda cell i vår kropp. Det känns ofta skönt i stunden, men dagen efter är det vanligtvis inte lika roligt.

Det finns gott om hemmasnickrade huskurer som påstås vara rena rama mirakelkuren, frågan är bara om de fungerar i verkligheten?

Troligtvis inte. Inspirerade av sajten Insider listar Hälsoliv 4 saker som inte kommer bota din bakfylla.

PS. En gång för alla: En återställare förskjuter bara besvären, det botar ingenting. DS.

1. Fet mat löser inget

Att många ringer närmaste pizzeria dagen efter en riktig brakfest är knappast en hemlighet. Kroppen är liksom tömd på energi och skriker efter snabb påfyllning.

Detta är emellertid något du skulle tänkt på redan innan du började dricka. Den typen av tunga måltider innebär att kroppen måste arbeta hårdare för att bryta ner maten – vilket betyder att det tar längre tid för alkoholen att slå sig till ro i blodet, förklarar läkaren Alexis Hapler för Insider.

Alkohol är som bekant vätskedrivande och tar med sig en massa viktiga näringsämnen på väg ut. Därför, menar Halper, kan det vara bättre att satsa på mat som fyller på näringsdepåerna – framför allt när det gäller protein, zink, vitamin B, kalium.

LÄS OCKSÅ: Så förstörs din kropp av för mycket alkohol 

2. Men värktabletter då?

En värktablett kan lindra en huvudvärk. Men du bör vara försiktig med att kombinera alkohol med alla typer av läkemedel.

För värktabletter utan paracetamol, som Ipren, är det sällan någon fara, i rimliga mängder.

– Det finns väldigt lite bevis på att ett måttligt intag av alkohol och dessa mediciner har skadlig effekt, men jag skulle ändå säga att du bör avstå från att dricka alkohol om du tagit en tablett, har Ian Cotgreave, professor i toxikologi, tidigare sagt till Hälsoliv.

Vad gäller läkemedel med paracetamol då? Enligt Cotgreave har man inte kunnat se att det gör någon större skada att ta till exempel en Alvedon efter ett krogbesök. Stora mängder, i kombination med alkohol, kan emellertid skada levern.

Enligt National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIH) kan det också leda till en rad obehagliga symtom, beroende på vad och hur mycket du tar. Däribland magproblem och hjärtklappning.

LÄS OCKSÅ: Läkemedel du aldrig ska ta tillsammans med alkohol 

3. Mmm en stor kopp kaffe kommer pigga upp

Om det ändå varit så enkelt. Kaffe har visserligen en uppiggande effekt, som möjligen kan lindra tröttheten, men det är inte ett botemedel mot bakfylla. Du kommer inte bli mer nykter.

Hur din kropp reagerar på koffein kan också bero på hur van du är som kaffedrickare. Om du regelbundet vänder dig till det svarta guldet för stöd, kan en kopp mota eventuella abstinensbesvär i grind, säger dietisten Grace Derocha till Insider.

I annat fall kan det göra symtom, som exempelvis huvudvärk, värre. Dessutom är kaffe vätskedrivande, precis som alkohol, vilket kan bidra till uttorkningen.

4. Äh, nu tar jag en iskall dusch

Jovisst, du kommer vakna till, absolut. Men återigen, du kommer inte bota roten till det onda. När kroppen befinner sig i ett bakfullt tillstånd behöver den vila, inte chockstartas!

Både kroppen och knoppen kommer gå in i stressläge vilket kan leda till att du mår sämre.

Unna dig en lång och varm dusch i stället.

– Kroppen behöver tid för att ta hand om all alkohol som finns i ditt blod, säger läkaren Niket Sonpal.

Frust, vad hjälper då? Hallå! Hjälp!

Det finns egentligen bara en sak som kan bota en bakfylla på riktigt: Tid.

Du måste helt enkelt vänta ut den ondska som besatt din kropp. Vissa mår bättre av vila och sömn, andra kanske behöver lite frisk luft. Men det är passerade timmar som i slutändan gör susen.

Däremot går det förstås att lindra, men det gör du faktiskt bäst dagen före.

Här är Systembolagets bästa tips för att förebygga en bakfylla:

Drick inte så mycket att du blir full.

Drick mycket vatten före, under och efter festen.

Sluta dricka före midnatt.