Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 11 maj 2019 19:00

Babben Larsson: ”Jag har tagit tag i hälsan på riktigt”

Spelar polischef i spänningsdramat ”Den inre cirkeln” på Viaplay.

Spelar polischef i spänningsdramat ”Den inre cirkeln” på Viaplay.

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Jag har tagit tag i min hälsa på riktigt: Dricker inte alkohol, röker inte och tränar fyra gånger i veckan.”

”Jag har tagit tag i min hälsa på riktigt: Dricker inte alkohol, röker inte och tränar fyra gånger i veckan.”

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Arbetsmyran Babben Larsson är ingen yogapersonlighet. I stället hittar man henne på 3D-mattan, där hon gör knäböj med sin PT. Just nu syns hon som polischef i tv-serien ”Den inre cirkeln”. 

Förebilden är Babbens äldre kusin, ”Snut-Lena”.

Babben Larsson om sin bästa…

...söndag 

– Den innebär sovmorgon till tio, omelett med ost och bacon i och massor av gurka till. Läser söndagstidningen från A till Ö. Om jag är ledig tar jag en tur till mitt fritidshus. Pysslar, läser och motionerar hjärnan med lite matte och sudoku. Jag tar en promenad med stavar eller jobbar i trädgården om det är säsong. Jag hör av mig till någon av mina vänner och pratar en stund, men känner mig inte supersocial efter att ha jobbat hela veckan. I skymningen åker jag hem och lagar något gott till middag, som jag äter framför tv:n medan jag kollar på ett par avsnitt av ”QI”. Jag rensar mejlkorgen, planerar veckan och gör en lista på vad jag ska göra nästa dag. Innan jag släcker lampan spelar jag lite Wordfeud och Quizkampen. En typiskt härligt introvert söndag, som gör mig fulladdad inför kommande vecka. 

...filminspelning 

– Jag har inte filmat så mycket, därför var det extra roligt att göra ”Den inre cirkeln”. Stämningen var väldigt generös, problemfri och lösningsorienterad. Visby är en tacksam kuliss att filma i. Vi filmade i min gamla musikskola, där jag gick och bar på mitt fiolfodral. Vi filmade också en scen i min gamla klassföreståndares lägenhet. Han är ju en gammal man nu. Det är klart att han mindes mig. Alla minns mig från skolan. Det blir väl så när någon blir offentlig. 

...polis 

– Min karaktär i ”Den inre cirkeln” är polischefen Bojan Eriksson. Hon blir inkallad när det inträffar ett mord under Almedalsveckan. Bojan är ganska nära mig: En lugn, jordnära person, som hamnar i Almedalsvärlden. Hon reagerar lite på det överdrivna politiska spelet. Det där spelet är inte min grej heller och jag vill inte ha sådan energi i mitt liv. Det ska vara ”real shit” liksom. Jag känner två kvinnliga poliser. En är en nära vän. Den andra var min äldre kusin, ”Snut-Lena”, den första kvinnliga polisen på Gotland. Hon var väldigt bra på att ta ungdomar på glid. 

Babben ledde QX-galan tidigare i år.

Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN

...njutning 

– Jag har lätt för att njuta. Om jag bara får en kopp kaffe eller en riktigt färsk god apelsin, som jag skär i klyftor. Jag njuter också när jag får sjunka ned i soffan och titta på ”RuPaul's Drag Race” eller andra ”guilty pleasures”. Jag är en arbetsmyra, så när jag väl får fem minuter då njuter jag. Sedan blir jag rastlös. Jag är ingen yogapersonlighet. 

...cykeltur 

– På sommaren är det himla mysigt att ta en lång cykeltur ute på landet. Mitt lantställe ligger utanför Enköping. Ett farmorshus med brutet tak, liten trädgård och grusgång, som blir 100 år i år. Jag har en runda på 1,2 mil. Omgivningarna är platta med mycket fält. Jag har vuxit upp i ett sådant landskap. När säden mognar doftar den på ett speciellt sätt, precis som vissa vägrensblommor. Rena nostalgin! Ibland repeterar jag text i samma takt som jag trampar. 

...hälsa 

– Jag har tagit tag i min hälsa på riktigt: Dricker inte alkohol, röker inte och tränar fyra gånger i veckan. Jag äter inte gluten, socker eller transfetter. Man kan säga att jag äter mat utan innehållsförteckning. Kött, fisk, fågel, grönsaker. Sedan jag blev socker- och glutenfri har hjärnan klarnat, även om den var lite dimmig under avgiftningen. Jag har blivit uthålligare, lättare i sinnet och kan koncentrera mig längre. 

– Vi är ett gäng med den här livsstilen, som gått kurser ihop. I dag har vi ett nätverk, där vi ringer och stöttar varandra. 

...träning 

– Min bästa träning är nog 3D-mattan, som jag kör med min PT två dagar i veckan. Mattan har nio olika punkter, där man gör squats, alltså knäböj, utfall och reaches. Jag tränar mycket balans, core och benstyrka med den. Jag gör också Ica-klassikern, En svensk klassiker i småbitar. Jag gillar att sätta upp mål. När jag uppnått dem är jag väldigt nöjd med mig själv. 

...bekräftelsebehov 

– Jag har så klart ett stort bekräftelsebehov. Det har de flesta i min bransch och jag är inget undantag. Jag är uppvuxen med att få uppmärksamhet för det man gör. Du ska inte tro att du är något. Det har fått mig att prestera och vara duktig flicka, men också att bli obstinat och utanför mallarna. 

– Det har lett till att jag har varit inne i väggen en och en halv gång. Jag måste lära mig att vara nöjd och säga: ”I dag kan du bara sitta och titta på skidskytte i pyjamas hela dagen”. Nu för tiden är jag rätt bra på att skrota, men det tog 60 år att lära sig. 

...livets skörhet 

– Det senaste halvåret har jag förlorat två nära väninnor. En har jag känt sedan första dagen på gymnasiet. Vi har följts åt, varit kulturtanter, varit väldigt mycket på bio, teater och pratat böcker. Hon fick cancer och försvann på några veckor. Det var chockartat och sänkte nästan förra året. Förra veckan förlorade jag en väninna som jag känt i nästan 30 år. Hon har varit kronisk sjuk länge, men det spelar ingen roll. Det blir en chock i alla fall. Jag är tacksam för varje frisk dag och de vänner jag har kvar. 

...leva ensam 

– Jag har ingen partner just nu, men två inneboende. Jag hyr ut uthyrningsdelen i lägenheten till mitt fadderbarn och hans flickvän. Vi delar kök. De stod i en grushög i Katmandu utan jobb, elektricitet och mat. Jag kände att jag kan göra något. Sedan visste jag inte att han hade en flickvän, men det kröp fram ganska fort. Jag har hjälpt dem hit och att få arbets- och uppehållstillstånd. Jag har haft mitt fadderbarn sedan han var tio. Nu är han 35. 

...kärleksminne 

– Mitt bästa kärleksminne är när min dotter sa att jag var en fantastisk mamma, trots att jag jobbar och har mitt bagage. Att få höra något sådant från sin dotter är ren kärlek. Då känner jag bara: ”Åh, mitt hjärta.” Vi är väldigt tajta, även om hon flyttat hemifrån. Jag har haft andra kärlekar i mitt liv också, men hon är min största.