Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 4 aug 2019 14:30

Att klappa katter eller hundar i tio minuter kan minska stress

Foto: Shutterstock

Människans bästa vänner, katter och hundar, kan hjälpa mot stress.

Tio minuters klappande per dag är effektivt för att kunna slappna av.

Det menar en ny studie.

Oavsett om du är en hund- eller kattmänniska är detta goda nyheter! I en ny studie har forskare vid Washington State University nu kunnat konstatera att lite klappande på våra gosiga bästisar är ett bra sätt för att minska vår stress.

I studien deltog 249 collegestudenter som fick interagera med katter och hundar på olika sätt.

”Bara tio minuter hade en betydande påverkan. Studenterna i vår studie som interagerade med katter och hundar hade en märkbar minskning i sina kortisolnivåer, ett stresshormon”, säger professorn Patricia Pendry i ett pressmeddelande, skriver Pretty52.

LÄS MER: Därför ska du lägga mer tid på dina vänner 

Den första gruppen i studien fick klappa katter och hundar i tio minuter, medan den andra gruppen fick observera de andra när de klappade djuren. En tredje grupp fick se bilder av samma djur och en fjärde grupp blev tillsagda att de var på väntelista och sedan skulle få träffa djuren.

Detta är den första studien som har demonstrerat en minskning i kortisolnivåer under ett möte irl. Resultaten fastslogs genom salivprov. Forskarna hittade märkbart lägre kortisolnivåer i saliven hos de studenter i första gruppen som fick interagera och klappa djuren.

LÄS MER: Nej, du ska inte behöva mer än 7-9 timmars sömn 

”Vi visste redan att studenterna gillar att interagera med djur och att det hjälper dem uppleva mer positiva känslor. Vad vi ville veta var om denna exponering skulle hjälpa studenterna att minska deras stress på ett mindre subjektivt sätt. Och det gjorde det, vilket är spännande eftersom minskningen av stresshormoner över tid kan ha betydande fördelar för fysisk och mental hälsa”, säger Dr. Pendry i pressmeddelandet.

Så, nästa gång du ser en gullig hund på gatan kan du fråga ägaren om du får klappa lite!