Att förvänta dig av din kropp – från 20 till 50
Sexdrift, stressnivå, muskelmassa och vikt är exempel på saker som påverkas av hur gammal du är. Men du står inte maktlös inför din kropps beteende – tvärtom finns det en hel del du kan göra för att klara varje ålders utmaningar bättre. Här bjuder vi på expertråden som förbereder dig på förändringarna.
De flesta är nog medvetna om att det inte är särskilt mycket som är sig likt när vi är 20 som när vi har fyllt 50. Olyckligt vore det väl annars, man hoppas ju att alla livserfarenheter ska ge utdelning på något vis. Förhoppningsvis resulterar det i en visare version av 20-åringen. Sedan finns det förstås negativa saker som kan komma på vägen, såsom livströtthet och bitterhet, men det får man jobba för att kämpa emot.
LÄS OCKSÅ: Träna rätt för din ålder - experterna guidar dig
Livsstil och kropp i förändring
Vi går igenom en hel del faser som är starkt förknippade med olika åldrar, som studieår, karriär, giftermål, familjebildande och pension. Men det är inte bara själva livssituationen som förändras mycket genom åren, utan mycket sker också rent fysiskt.
Så vad händer då med kroppen mellan 20 och 50 egentligen? Med hjälp av experternas råd går vi här, med inspiration av nyhetssajten Mail Online, igenom vad som händer med kroppen under varje decennium.
LÄS OCKSÅ: Slipp hormonkaoset – gå ner i vikt, sov bättre
När du är 20 år
Snabba träningsresultat: Du befinner dig i den perfekta åldern för att satsa på träning, eftersom din kropp är så mottaglig. Tack vare hög ämnesomsättning och en stor mängd muskelmassa kommer den att svara snabbt på träningen – och du kan lättare forma den kropp du vill ha.
– I 20-årsåldern känner vi oss som starka och muskelmassan är optimal. I 30-årsåldern kommer det bli svårare att få samma effekt, säger näringsfysiologen Helen Ford.
Huden förändras: Under det här decenniet tar de flesta sina första steg i karriären. Och de första åren i arbetslivet innebär för många en hel del övertid. Samtidigt vill man behålla sitt sociala liv och inte förlora sin plats som någon att räkna med när kompisgänget hittar på roliga saker. Att kombinera karriär och festligheter kan vara stressande för många. Har man otur kan det här bland annat avspegla sig i en försämrad hy.
Här ger Helen Ford några goda råd som kan lindra problemen. Hon tipsar bland annat om att äta färgrika grönsaker, frukt, bra protein och fullkornsprodukter. Viktigt är också att tänka på att sova ordentligt samt skära ner på alkohol och socker.
Hormonnivåerna är höga: Enligt Helen Ford är din naturliga sexdrift hög till följd av att du är som mest fertil under detta årtionde, men hon lägger till att detta kan påverkas av preventivmedel som p-piller. På grund av den höga hormonnivån i kroppen kan du också få förvärrade menstruationssymptom, som känsliga bröst och kramper. Även de psykiska PMS-symptomen innan mens kan förvärras. Här kan du ta smärtstillande mot kramperna och om din PMS är kämpig kan det var läge att besöka en läkare för eventuell medicinering.
LÄS OCKSÅ: PMS – 17 livsmedel som lindrar smärtan
När du är 30 år
Muskelmassan minskar: Nu är hormonnivåerna i kroppen mer balanserade, men mängden muskelmassa börjar minska och många noterar att kroppen förändras när de ser sig själva i spegeln.
Det mesta som händer i kroppen vid den här tidpunkten kan dock kopplas till de egna livsvalen. Näringsfysiologen Jane Michell rekommenderar att lägga till styrketräning till dina motionsvanor för att förhindra att musklerna krymper.
Vikten ökar lättare: Du kanske också har hört att det är lättare att gå upp i vikt i 30-årsåldern, men enligt Jane Michell är det här en myt. Hon menar att det i så fall beror på att livsstilen förändras, snarare än att du har blivit äldre.
Många har mer stillasittande dagar i den här åldern. Efter långa dagar vid skrivbordet på jobbet lockar det att sjunka ner i soffan hemma. Dessutom kan höga stressnivåer, vilket många drabbas av på grund av karriär som krockar med familjebildning, påverka hormonerna och göra att du går upp i vikt.
Kroppen återhämtar sig inte lika lätt: Som en följd av att ämnesomsättningen går ner kan din kropp få svårare att återhämta sig, exempelvis efter en graviditet. Om du återgår till arbetet snart efter förlossningen ökar förstås stressen, vilket kan göra att det ligger nära till hands att äta ohälsosamt för att hålla energinivån uppe. I kombination med att det finns mindre tid för träning kan det göra att många upplever viktproblem, även om de aldrig haft det tidigare.
LÄS OCKSÅ: Den nya maten som räddar vikten efter 40
När du är 40 år
Livsglädjen kan svaja: Enligt näringsfysiologen Helen Ford kan vår livsenergi minska under den här perioden, till följd av lägre hormonnivåer eller på grund av att vi blir tröttare av vardagslivet. Hon rekommenderar att äta mat som innehåller omega-3 och fylla på med vitaminer för att kämpa emot. Det är även bra att få i sig magnesium, kalcium och vitamin D. Bra mat är exempelvis fet fisk, nötter och frön.
Klimakteriet kan ge sig till känna: De flesta kvinnor förväntar sig nog inte att känna av klimakteriet förrän de har hunnit fylla 50, men enligt näringsfysiologen Jane Michell kan känningar dyka upp tidigare än så. Enligt henne beror det på att kroppen bara har ett visst antal ägg, och när de är slut kan kroppen uppvisa symptomen. Michell menar att det bästa sättet att lindra symptomen är träning och att utesluta alkohol och socker.
Risken för ledsjukdom ökar: Professor Janet Lord, som bland annat är specialiserad på artros, menar att det är bra om kvinnor är uppmärksamma på stela och knakande leder i den här åldern. Det kan nämligen vara ett tecken på artros, vilket blir betydligt vanligare i slutet av 40-årsåldern. Den här vanligt förekommande reumatiska ledsjukdomen gör att ledernas brosk bryts ner, vilket orsakar stelheten. Riskfaktorer är exempelvis övervikt, genetik och ålder.
LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att du har hamnat i perimenopausen
När du är 50 år:
Minskad sexlust: När vi befinner oss i klimakteriet är det mesta som händer i kroppen relaterat till det här tillståndet. Här finns inga klara riktlinjer som gäller för alla, eftersom alla kvinnor påverkas så olika. Men några saker är åtminstone hyfsat generella.
På grund av de hormonella förändringarna i kroppen, som minskade östrogennivåer, erfar många kvinnor enligt Helen Ford en minskad livslust, kraftlöshet och torra slemhinnor. Många lägger också på sig några envisa extrakilon runt magen som kan vara svåra att bli av med.
Ångest och nedstämdhet ökar: Även humöret påverkas av klimakteriet. Hos vissa visar det sig i ångest, oro eller nedstämdhet på grund av de snabba hormonförändringarna, enligt Helen Lord.
Men en del av anledningen till nedstämdhet under den här perioden i livet kan också ha med yttre omständigheter i livet att göra. Exempelvis att barnen flyttar hemifrån och att man närmar sig pensionen. En oviss tid som kan upplevas som stressande.
Skelettet blir svagare: Så länge du inte ramlar eller råkar ut för något där du skadar ben eller leder kan det gå dig ganska obemärkt förbi att din kropp blir skörare. Därför kan det vara bra att vara medveten om att bentätheten minskar. Det kan till exempel vara på sin plats att vara lite extra försiktig så att du inte utsätter dig för situationer där du skulle kunna skada dig.
Enligt Helen Lord är motion ett bra sätt att stärka kroppen, då ökar möjligheten att behålla en hälsosam vikt och stärka benen i kroppen. Hon tipsar också om en hälsosam kost med mindre alkohol och socker samt mer protein, färgstarka grönsaker och frukt.