Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 2 mar 2015 11:04

Att bada bastu förlänger livet, visar ny studie

Liksom träning innebär bastubad ökad hjärtfrekvens och förhöjda svettnivåer, vilket leder till bättre avslappning och välmående

Liksom träning innebär bastubad ökad hjärtfrekvens och förhöjda svettnivåer, vilket leder till bättre avslappning och välmående

1/2

Foto: Colourbox

2/2

Foto: Bigstock

Att svettas i 80 grader i bastun för att sedan kasta sig i en isvak framstår som galet för en del.

Men nu visar en studie att våra finska grannar gör helt rätt med sin urgamla tradition.

Frekventa och långa bastubad gör nämligen att vi lever längre, skriver Mail Online.

Bastubad är en vanlig företeelse i Sverige också. Men det är framför allt finnarna som är förknippade med den många hundra år gamla traditionen, som går ut på att härda i 80 till 100 graders värme, innan man svalkar ner kroppen med ett dopp i sjön eller en rullning i snön.

Och oavsett vad vi tycker om våra landgrannars "brutala" umgängesform: klart är att de verkar ha gjort en god investering i sin hälsa. I alla fall om man ska tro en finsk studie, som publiceras i tidskriften Jama internal medicine.

LÄS OCKSÅ: Finland – 11 skäl att älska vårt grannland

Bastubad minskade risk för sjukdom

Undersökningen visar nämligen att medelålders män som bastar en gång per dag löper 50 procents mindre risk att drabbas av dödliga hjärt- och kärlsjukdomar. Dagliga bastubad minskar till och med risken att dö i förtid oavsett orsak med 40 procent, rapporterar Mail Online.

Enligt forskarna vid Östra Finlands universitet är förklaringen till resultatet ännu okänd - man behöver till exempel utreda om det är tiden, avslappningen, badarnas övriga liv, kamratskapet i bastun eller något annat som påverkar livslängden positivt.

Och så behövs en liknande studie göras på kvinnor, även om huvudförfattaren Jari Laukkanen tror att resultatet gäller för båda könen.

– Liksom träning innebär bastubad ökad hjärtfrekvens och förhöjda svettnivåer, vilket leder till bättre avslappning och välmående, säger han enligt sajten Mindbodygreen.com.