Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 5 aug 2015 15:15

Äter du stark mat? Det kan ge dig ett längre liv

Chili har ett högt antioxidantinnehåll och antiinflammatoriska egenskaper.

Chili har ett högt antioxidantinnehåll och antiinflammatoriska egenskaper.

1/2

Foto: Shutterstock

<span>Kanske en het och god chiligryta ikväll? Går också utmärkt att göra vegetarisk. </span>

Kanske en het och god chiligryta ikväll? Går också utmärkt att göra vegetarisk.

2/2

Foto: Shutterstock

Het, röd – och en livräddare. Ny forskning visar att du lever längre om du äter chili.

Släng ner lite färsk chili i kvällens gryta – det sätter inte enbart krydda på maten utan kan dessutom ge dig ett längre liv. Iallafall om man ska tro en artikel på sajten Gmanetwork.com, som uppmärksammar forskning som bedrivits vid Chinese Academy of Medical Sciences.

I studien där nära 500 000 fall observerats mellan åren 2004 och 2008 kunde man konstatera att människor som åt stark mat – framförallt chili – en till två gånger per vecka minskade risken att dö i förtid med 10 procent jämfört med de som åt det mindre än en gång i veckan. Och de som tuggade i sig kryddig mat sex till sju gånger i veckan minskade risken med hela 14 procent!

 

LÄS OCKSÅ: 5 kryddor som boostar din hälsa

 

I studien kunde man se att fall av hjärt- och kärlsjukdomar och cancerrelaterade sjukdomar förkom i lägre utsträckning bland de frekventa chiliätarna. Någon specifik anledning till upptäckten är inte klarlagd men chilins höga antioxidantinnehåll och antiinflammatoriska egenskaper antas vara en av anledningar till att superfrukten kan ge dig ett längre liv.

Forskarrapporten visade samma resultat på män och kvinnor – men den som vill maxa chanserna till ett längre liv bör skippa alkohol och äta frukten färsk. Då verkade nämligen effekten starkare.

 

LÄS OCKSÅ: Ät dig smalare med het chili