Enligt forskning från Iowa State University dör arga personer före lugna.
1 av 2: Enligt forskning från Iowa State University dör arga personer före lugna. Foto: SHUTTERSTOCK
När man blir arg skickas signalsubstanser och hormoner som kan leda till upplevd oro och depression.
2 av 2: När man blir arg skickas signalsubstanser och hormoner som kan leda till upplevd oro och depression. Foto: SHUTTERSTOCK

Arga människor lever sämre – visar forskning

Tenderar du att brusa upp för småsaker? Då bör du tänka om.

Annars dör du i förtid – i alla fall om du är man. 

Och fram till dess lever du dessutom ett mindre kvalitativt liv än dina lugna medmänniskor, visar forskning som Dailymail.com tagit del av.

Det är inte kul att vara arg. Inte heller hälsosamt. Forskning visar att arga män i ålder 20 till 40 år sannolikt är döda inom 35 år. Vilket inte stämmer om du är en lugn herre i samma ålder. Dessutom blir åren mer tacksamma att leva om du håller dig lugn och inte brusar upp i ilska.

Här är tio anledningar till att behålla lugnet, enligt aktuell forskning.

LÄS MER: Att sitta stilla är farligare än du tror – visar studie

1. Arga personer dör tidigare

Enligt forskning från Iowa State University dör arga personer före lugna. I gruppen män i ålder 20 till 40 år var sannolikheten att de var döda inom 35 år en och en halv gånger större än lugna män i samma ålder.

Orsaken? Ilska bidrar till stress och är psykiskt skadligt, och kan leda till multipel skleros.

2. Arga personer sover sämre

När man blir arg stimuleras amygdala, vilket är den del av hjärnan som är förknippad med överlevnadsinstinkter. Så när man är arg är det i princip omöjligt att slappna av, vilket kan hänga kvar långt efter ett eventuellt utbrott. Och så paja sömnen, enligt en studie från University of Massachusetts.

3. Att vara arg ger dig huvudvärk

Känslor som ilska och spänning utlöser stresshormoner som kortisol, adrenalin och testosteron vilka ökar blodtillförseln till hjärnan. Och det resulterar i att både blodkärl och nerver sväller upp, vilket skapar ett tryck och kan resultera i kronisk huvudvärk.

4. Ilska kan orsaka till lungsjukdom

Studier vid Harvard School of Public Health, som undersökte lungfunktionen hos mer än 2000 män över en åttaårsperiod, såg fientliga personer utförde signifikant sämre på en enkel inandningsuppgift än de som var klassade mindre fientliga.

5. Bidrar till oro och depression

När man blir arg skickas signalsubstanser och hormoner genom blodbanan vilket ökar både hjärtfrekvensen och muskelspänningen, vilket sätter kroppen i varningstillstånd och kan leta till upplevd oro och depression.

LÄS MER: Kolla om ditt blodtryck är farligt högt

6. Arga personer blir oftare sjuka

För mycket kortisol i kroppen – stresshormoner som släpps ut av binjurarna vid arga utbrott – kan orsaka obalans i blodsockret, bidra till underfunktion i sköldkörteln och minska bentätheten, enligt forskare vid Southampton University.

7. Ökad risk för hjärtsjukdomar

När man blir upprörd stiger blodtrycket tack vare ett adrenalinpåslag, vilket får hjärtat att slå snabbare vilket ökar risken för potentiellt dödlig, onormal hjärtrytm. Adrenalinet kan också frisätta blodplättar vilka kan utlösa blodproppar eller blockera artärer, visar studier vid Harvard University.

8. Kan orsaka sämre matsmältning

När man blir arg förskjuts blodtillförseln från matsmältningssystemet till delar i kroppen som kan tänkas användas vid flykt eller kamp, vilket gör att mängden syre som behövs för att hålla vitala "bra" bakterier i magen vid liv minskas. Och detta kan dämpa immunförsvaret, vilket i sin tur kan leda till en försvagad tarm och försämrad matsmältning, enligt experter vid University of California.

LÄS MER: Så lite träning kan räcka för att undvika depression

9. ... Och ge dig rynkor

Studier vid University of Rochester har visat att stress och upprördhet minskar mängden tillgängliga glukokortikoider, steroidhormoner som enkelt förklarat bidrar till att hålla samman huden. Och en brist på glukokortikoider bidrar till mjuk, skrynklig hud och försvagad hud.

10. Men, undanhåll inte dina känslor

Att förtrycka, snarare än att uttrycka, sin ilska ger dig en ännu större risk att utveckla hälsoproblem. En studie vid University of Chicago visade på en särskilt ökad risk för högt blodtryck för arga individer som tenderade att hålla sin ilska "under en medvetenhetsnivå".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!