Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 1 okt 2019 10:12

Är kött farligt för hälsan? En ny studie väcker tvivel

En genomgång av ett tidigare studier visar att rött kött kanske inte är så farligt för hälsan trots allt.

En genomgång av ett tidigare studier visar att rött kött kanske inte är så farligt för hälsan trots allt.

Foto: Shutterstock

Att skära ner på rött kött är ett råd för att undvika cancer och hjärtsjukdomar. 

Nu tyder en genomgång av tiotals studier på att färre tallrikar med kött kanske inte gör så mycket nytta som man tidigare trott. 

Men bilden är osäker.

Studien ligger till grund för nya rön som presenteras i den medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine , där rådet helt enkelt är att vuxna fortsätter att äta rött kött, och rött processat kött, som vanligt.

Genomgången visade att en minskning med tre portioner rött kött i veckan kan minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.

– Det finns väldigt små riskminskningar för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. Men bevisen är osäkra, säger professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången.

Möter kritik

Dessa nya bedömningar möter dock en del kritik, i ljuset av att Världshälsoorganisationens cancerforskningsenhet beskriver processat kött som cancerogent, och rött kött som antagligen cancerogent.

En grupp doktorer från bland annat Harvard, Yale och Stanford har sagt att artikeln bör granskas ytterligare och säger att reviderade råd som kan leda till ökad konsumtion av rött och processat kött vore ansvarslöst.

LÄS OCKSÅ: Rött kött och ost är bra för hälsan 

"Ansvarslöst och oetiskt"

"Från ett folkhälsoperspektiv är det ansvarslöst och oetiskt att utfärda kostråd som är likvärdigt med att främja köttkonsumtion, även om det fortfarande finns en viss osäkerhet om styrkan i bevisen", säger Frank Hu, doktor vid Harvard TH Chan School of Public Health, i ett uttalande som Reuters på förhand tagit del av i.

Kevin McConway, professor emeritus vid brittiska Open University, säger att forskningen ger få tydliga svar.

– Deprimerande nog verkar det som att efter alla dessa år och alla miljoner av studiedeltagare, så vet vi fortfarande inte mycket, säger han.