Vem dras myggorna till? Det finns ett väldigt avancerat system bakom detta.
Vem dras myggorna till? Det finns ett väldigt avancerat system bakom detta.

Är du en mygg-magnet? Här är förklaringen

Efter en utflykt i skogen kan någon ha myggbett på hela benen – medan en annan i sällskapet är helt utan.

Orättvist och konstigt, tycker den bitne.

Och nu kan forskare ha hittat förklaringen till varför vissa är myggmagneter och andra inte.

Kanske blir det lättare att härda klådan om du vet att du är unik?

Det spelar ingen roll att ni har vistats på samma lilla yta på samma strand, med lika lite på er. När solen går ner framåt eftermiddagen är en av er full av röda prickar på benen, medan den andra är helt bettfri.

 

 LÄS OCKSÅ:

Denguefebern kan vara på väg till Sverige

Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett

 

Vissa personer drar helt enkelt till sig insekter mer än andra, liksom vissa får värre besvär än andra av sticken. Och förklaringen, som många av oss har grubblat över medan vi legat vakna och kliat oss, lär ha att göra med gener.

Enligt en artikel på vetenskapssajten IFLScience är det nämligen så att olika sorts myggor dras till olika sorts dofter. Vissa arter föredrar till exempel kroppslukten från händer och fötter, medan andra kan gilla odören från armhålan.

Hur och i vilken omfattning vi människor luktar på olika ställen är i sin tur beroende av vilka mikroorganismer som finns i vår hud, visar en ny brittisk studie. En del av dessa bakterier har vi gemensamt med andra, men merparten av dem är unika för var och en.

Alltså: vem som blir ansatt av myggstimmet i Thailand eller i den svenska skogen är frukten av ett avancerat pussel. För att bli biten ska du bära på just de mikroorganismer som producerar just den kroppsdoft som just de myggorna föredrar.

Förklaringen kan visserligen inte ta bort obehaget det innebär att bli myggstucken. Men kanske kan du lättare utstå klådan om du tänker på dig själv som en eftertraktad, exklusiv partner i naturens eget matchmaking-system?

 

Läs också: Så hanterar du kliande myggbett – smarta råd