Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Måste man verkligen äta frukost?Måste man verkligen äta frukost?Måste man verkligen äta frukost?
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
1 AV 2
Måste man verkligen äta frukost?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Är det okej att skippa frukosten?

Jag tycker att man läser olika råd om huruvida man ska äta frukost eller inte. Själv dricker jag endast kaffe på morgonen, av den anledningen att jag inte har någon aptit förrän senare. 

Jag är ofta lätt illamående på morgonen och absolut inte sugen på att äta. Hur påverkas kroppen av att man hoppar över frukost?

//Jesper

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det är många av oss som inte har någon aptit direkt på morgonen och som hellre dricker något eller väntar tills aptiten infinner sig lite senare. Rekommendationen att äta fem gånger per dag och inte hoppa över måltider gäller inte i lika stor utsträckning längre eftersom vi alla är olika och har olika behov. Forskning tyder också på att kroppen påverkas positivt av att fasta i perioder. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson, 42. Dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Antingen kan man dra ut på nattfastan och äta frukost lite senare eller så äter man helt enkelt bara mindre mat under vissa dagar så att kroppen hamnar lite i svältläge. Då startar kroppens celler reparation och både blodsocker och insulinnivåer påverkas positivt. Så länge du känner att du har energi som räcker hela vägen fram till lunch är det alltså helt okej att skippa frukosten och göra som du tycker känns bäst för dig. Det är förmodligen till och med hälsosamt.