En kopp kaffe innehåller ungefär 100 mg koffein.
1 av 2: En kopp kaffe innehåller ungefär 100 mg koffein. Foto: Colourbox
Ulla Beckman Sundh är toxikolog på Livsmedelsverket.
2 av 2: Ulla Beckman Sundh är toxikolog på Livsmedelsverket.

Är det farligt att dricka för mycket kaffe?

Ska man begränsa sitt intag eller är det fritt fram att hälla i sig så mycket kaffe man vill? Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket ger svar.

Kan mycket kaffe vara skadligt för kroppen? Vad händer då?

– Det är svårt att ange en gräns för överdosering av koffein, det är mycket personberoende hur mycket koffein en person tål utan att må dåligt av det. Om koffein överdoseras kan det ge symtom som sömnproblem, huvudvärk, oro, hjärtklappning.

Stora intag kan ge illamående, kräkning och diarré. Allvarlig överdosering av koffein går knappast att åstadkomma genom att dricka kaffe, volymen sätter stopp. För att få en riktigt allvarlig koffeinförgiftning av kaffe skulle en vuxen behöva dricka bortåt 100 koppar kaffe, och för den som dricker sådana mängder vätska kan andra negativa hälsoeffekter dominera.

LÄS OCKSÅ: Hur kaffeberoende är du? Gör testet här!

På vilket sätt påverkas kroppen av kaffe?

– Koffein ökad vakenhet och mental aktivitet, men man får inte lättare att lära sig saker eller bättre intellektuell förmåga. Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet och vidgar perifera blodkärl. Som läkemedel har koffein bland annat använts för att stimulera andning hos nyfödda. Koffein är diuretiskt, vätskedrivande.

LÄS OCKSÅ: Kaffe – drick en kopp halv tio för bästa effekt

Är det olika hur mycket kaffe man "tål"?

– Hur mycket koffein man tål varierar i hög grad från person till person. Effekterna beror på vilken halt av koffein man har i blodet, och blodhalten kan påverkas av många faktorer. Ett exempel är att rökare bryter ner och utsöndrar koffein snabbare än icke-rökare.

Ett annat exempel är att vid graviditet liksom för den som äter p-piller bryts koffein ned långsammare än annars. Kroppens förmåga att bryta ned och utsöndra ämnen kan påverkas av många faktorer, vilken genuppsättning man har, vilken livsföring man har, och det finns många andra faktorer som kan inverka både på kort och lång sikt.

Finns det några personer som inte bör dricka kaffe?

– Livsmedelsverket rekommenderar gravida att begränsa sin kaffekonsumtion till maximalt 300 mg koffein om dagen, vilket ungefär motsvarar 3 koppar kaffe. Inför vissa medicinska undersökningar liksom vid vissa sjukdomar kan personer rekommenderas av vården att undvika koffein, i sådana fall ges individuella råd och anvisningar av läkare eller vårdpersonal.

LÄS OCKSÅ: Kaffe – 5 saker att tänka på innan du slutar

Nackdelar med kaffe

1. Kan göra det svårare att somna.

2. Är vätskedrivande.

3. Kan leda till hjärtklappning och oro.

4. Kan verka negativt på produktionen av magsyra och vara negativt för de som har magsår eller diarré.

5. Kan eventuellt bidra till att öka risken för cancer.

6. Ett högt intag kan påverka fostret hos gravida, därför rekommenderas måttliga mängder under graviditet.

7. Viss forskning har visat att framför allt ofiltrerat kaffe, till exempel det som görs i perkulator eller kaffepress, kan bidra till en höjning av det skadliga LDL-kolesterolet. Ofiltrerat kaffe finns i: kokkaffe, espresso och espressobaserade drycker som cappuccino, caffelatte, macchiato och mocca.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!