Antalet hjärtinfarkter minskar

Färre människor får hjärtinfarkter. Framsteg inom forskningen och människors förbättrade livsstil gör också att många drabbade överlever längre.

Sammanlagt drabbades 28 000 svenskar av hjärtinfarkt under 2013. Det är en minskning med åtta procent jämfört med året innan, uppger Hjärt- och Lungfonden. Det året dog 7 700 svenskar, mot 8 300 år 2012. Och antalet hjärtinfarkter minskar överlag.

– Det beror på många faktorer. Framför allt är det på grund av att hjärtforskningen går framåt och att vi därför har en effektiv vård, säger Anna Sjödin, pressansvarig på organisationen.

 

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt – 3 tidiga tecken som kvinnor missar

 

Numera kan personal exempelvis ställa diagnos redan i ambulansen. Även livsstilsförändringar har lett till färre hjärtinfarkter. Folk vet att det är viktigt med rätt kost och motion. Sammantaget har förbättringarna lett till att 65-åringar som drabbas i dag i genomsnitt lever tolv år längre än dem som fick hjärtinfarkt 1980.

Men ytterligare forskning behövs fortfarande, enligt organisationen. Numera har sjukdomstillståndet ofta mer diffusa orsaker, något som är särskilt vanligt bland kvinnor.

– Om kvinnor inte får rätt diagnos riskerar det att leda till att de inte får den behandling de behöver för att förebygga en ny hjärtinfarkt, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt- och Lungfondens forskningsråd.

Fakta: Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt orsakas av akut syrebrist som uppstår när en blodpropp plötslig bildas i något av hjärtats kranskärl. När en spricka uppstår i placket bildas hastigt en liten klump koagulerat blod. När klumpen växer till en propp som täpper till blodkärlet avbryts blodets genomströmning.

 

Skillnader i hjärtinfarkt mellan kvinnor män

 

Hjärt-kärlsjukdom är en lika vanlig dödsorsak hos kvinnor som hos män. Andelen män som insjuknar i hjärtinfarkt är störst i åldrarna under 60 år och tidigare var antalet nyupptäckta hjärtinfarkter fyra gånger högre hos män än hos kvinnor yngre än 60 år.

 

Under senare år har dock proportionerna mellan könen förändrats. År 2010 var antalet nyupptäckta hjärtinfarkter i de yngre åldersgrupperna tre gånger fler hos männen jämfört med kvinnorna. Den stora interheart-studien,som omfattar 52 länder, visar att skillnaderna mellan män och kvinnors insjuknande till viss del kan förklaras med att vissa riskfaktorer föreligger tidigare hos män än hos kvinnor.

 

Källa: Hjärt och lungfonden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!