Anne bytte ut alla sina tänder: Jag är så nöjd
Tack vare den senaste metoden inom implantatbehandlingar - titthålskirurgi – slipper patienten både svullnad och smärta. Operationen går fort att utföra och patienten kan vara tillbaka på jobbet redan nästan dag.
– Jag hade inte ont efteråt och är så nöjd med mina nya tänder att det inte är klokt, säger Anne Bellander, som fick sina tänder utbytta i våras.
Operationer har utövats med titthålskirurgi världen över sedan drygt tio år tillbaka. Tekniken används vid ingrepp på olika delar av kroppen, bland annat i munnen vid implantatbehandlingar. Allt fler patienter efterfrågar metoden.
– Men vi är fortfarande inte så många tandläkare i Sverige som utför titthålskirurgi, bland annat för att det krävs extra kunskap inom datateknik för att kunna utföra den virtuella operationen, säger Stamos Rotous, tandläkare och klinikchef på Tandläkargruppen Södermalm i Stockholm.
TESTA DIG: Vad vet du om dina gaddar?
Genom titthålskirurgi behöver inte tandläkare, som med den konventionella metoden, skära i tandköttet för att komma åt käkbenet, borra i det, sätta i implantaten och sy ihop. I stället planeras ingreppet på en dator i förväg. Tandläkaren studerar en tredimensionell bild av patientens käkben, framtagen genom skiktröntgen, i ett datorprogram. Därefter placeras implantaten in i käkbenet på datorn och programmet skriver en kirurgisk guide som används som mall under operationen. Under operationen räcker det sedan med att göra små hål i tandköttet.
– Vi minimerar efterbesvär som svullnad, smärta och infektion, eftersom vi inte påverkar munnens mjukvävnader genom att skära i tandköttet, säger tandläkaren Stamos Rotous.
Varje vecka utför han och hans kollegor flera titthålsoperationer på sina patienter. De som tidigare gjort implantat med den konventionella metoden brukar uppleva en stor skillnad.
– Operationen tar inte mer än en halvtimme tack vare att allt är planerat i förväg, och det är stor skillnad på läkningsfasen. Oftast klarar man sig med ett par Alvedon och kan vara tillbaka på jobbet dagen efter.
En som gärna intygar fördelarna med titthålskirurgi är Anne Bellander, 65, som fick samtliga tänder ersatta i våras. Då hade hon haft problem med sina tänder en längre tid. När tandläkaren konstaterade att hon hade tandlossning hösten 2013 var implantat alternativet som återstod.
– Att dra ut alla tänder och sätta in implantat är inget lätt beslut. Det är en del av en själv som försvinner, men det var bara att bita i det sura äpplet, säger Anne Bellander.
LÄS OCKSÅ: Effektiva sätt att bli av med dålig andedräkt
Beslutet fick mogna fram, men efter att ha fått ställa en rad frågor och fått bra information kände hon sig lugnare.
I november var Anne redo att påbörja implantatbehandlingen. Efter att hennes tänder hade dragits ut fick hon en tillfällig avtagbar protes att bära under läkningsprocessen, tills det var dags att sätta in implantaten.
– Den var så fint gjord att det inte var någon som tänkte på det. Min granne blev jätteförvånad när jag berättade att jag hade protes.
I januari var det dags att sätta in implantaten i övre och undre käken genom titthålskirurgi. Två månader senare hade implantaten och käkbenet växt ihop, då kunde nya tänder sättas in.
– Operationen gick jättebra. Jag var varken svullen eller hade ont efteråt. Jag undrade när det var okej att äta något och fick veta att tänderna kunde användas som vanligt på en gång.
Anne har en bild från operationsdagen då hon bara timmar efter att ingreppet skålar i champagne.
– Jag är så nöjd med mina tänder och får så mycket komplimanger. Det är så fantastiskt att det inte är klokt. I slutändan handlar det om livskvalitet.
När man får implantat genom titthålskirurgi tillkommer en materialkostnad för den kirurgiska guiden, som enligt Stamos Rotous kan variera mellan 3000 och 6000 kronor. Prislappen beror på hur många implantat det handlar om.
– Slutnotan beror också på hur mycket Försäkringskassan hjälper till i det enskilda fallet och vilken förbehandling som krävs.
Efter att man har fått sina nya tänder är det viktigt att komma ihåg att sköta om dem.
– Att man har konstgjorda tänder betyder inte att man inte kan få problem. Man ska borsta dem, använda tandtråd och gå på årliga kontroller hos tandläkaren. Men en implantatbehandling är avsedd att hålla livet ut, säger Stamos Rotous.