Anna Brolin, bland annat känd som programledare för ”Biggest loser”.
Anna Brolin, bland annat känd som programledare för ”Biggest loser”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Det kommer att vara en superjobbig tid framöver”

Coronaviruset har satt sina spår hos Anna Brolin, 39. I ”Efter fem” är hon programledaren som dag efter dag berättar om nya, svåra omständigheter. Det är stressigt, men Anna står pall, hon har hittat knep som gör livet lite lättare

Anna Brolin kliver in i det lilla kontorsrummet med kraftfulla steg. Första ordet som kommer upp i mitt huvud är energi. Nästa är oförställd.

Det är coronatider och Anna jobbar för högtryck. Som programledare för TV4:s ”Efter fem” har hon upplevt de skarpaste dagarna någonsin. Vecka efter vecka har programmet slagit tittarrekord. I tv har hon förmedlat budskap som ständigt ändras och gör att vardagen ställs på sin spets för många människor. Samtidigt försöker hon lyfta vardagshjältarna i krisen.

Nyligen gick programledarkollegan Adam Alsing bort i corona.

– Ett helt ofattbart besked och så svårt att greppa att han är borta. En av de allra skickligaste i sin yrkesroll men framför allt en så oerhört fin, varm och genuin människa. Det tror jag alla som någonsin fått äran att träffa honom personligen känt, men även alla tittare och lyssnare som fått ta del av honom under så många år. Sverige är verkligen ett fattigare land utan Adam.

LÄS OCKSÅ: Anna Brolin, 39: ”Jag får kämpa med rutiner”

Oroar sig för sina föräldrar i coronatider

Hennes känsla är att hon har varit nere i källaren och vänt.

– Man får hitta nya vägar och ställa om. Det kommer att vara en superjobbig tid framöver.

Anna är inte orolig för coronaviruset för egen del, men hon oroar sig för sina föräldrar.

– Det är enormt jobbigt att veta att jag kanske inte får träffa dem på lång tid framöver och att de inte får träffa sina barnbarn. Jag känner en längtan och saknad efter fysisk kontakt med mina föräldrar, men nu får jag avstå det för att hjälpa dem.

Anna Brolin

Ålder: Fyller 40 den 12 maj.

Gör: Programledare.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Familj: Maken Jesper Rodhborn, 45. Barnen Lionel, 2, och Elton, som fyller 5 i juli.

Aktuell: Leder ”Efter fem” i TV4 tillsammans med Henrik Alsterdal. Programledare för ”Biggest loser” framöver. Tidigare säsonger finns på C More och TV4 Play.

Anna försöker ta till sig vad experterna säger. Ha ett ”mindset” där hon beter sig som om hon vore smittad och håller social distans.

– Jag undviker absolut att frottera mig med en massa människor. Jag har säkerställt astmamedicin till min son, annars har jag inte bunkrat. Jag tycker verkligen inte att man ska det. Mina föräldrar har ingen möjlighet att köpa handsprit och de behöver det.

Anna Brolin om nya livet

Anna har också dragit ned på umgänget. I stället för att gå på lokala restauranger och caféer runt hemmet på Södermalm i Stockholm, gynnar hon sina stamställen genom att köpa hämtmat.

Då gymmet har stängt kör hon utomhusträning i Blecktornsparken. Hennes svägerska Mia Rodhborn håller i cirkelträningen, där deltagarna har ett rejält avstånd mellan sig.

Till jobbet tar sig Anna med bil. Sönerna, som är friska, är på förskolan som vanligt.

– De märker att världen är upp och ner. För dem är det en normalitet att fortsätta gå dit.

Anna Brolin med maken Jesper Rodhborn och sönerna Elton och Lionel. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Anna kränger av sig den stickade röda tröjan. På insida av armen syns tatueringen av en pusselbit. Den passar med en annan pusselbit som maken Jesper Rodhborn tatuerat in.

Med ett skratt visar Anna ännu en tatuering, som hon gjorde spontant på en gala en sen natt. På underarmen syns barnens namn med hennes handstil.

– Det fanns en tatuerare på plats. Tatueringen är lite halvdassig och jag hade kanske gjort den lite annorlunda om den var planerad.

LÄS OCKSÅ: Sofia Rågenklint om stora sorgen efter mamma

Tvingades dra i handbromsen

I dag är sonen Lionel två år. Elton fyller fem i juli. Även om det är fullt ös hemma är tillvaron betydligt lättare nu än för ett och ett halvt år sedan. Då var yngste sonen sex månader. Samtidigt som han höll henne vaken på nätterna, försökte Anna jobba heltid och tog med sig bebisen till jobbet ibland. Till slut sa kroppen ifrån.

– Rent konkret blödde jag mycket näsblod. Ett klassiskt tecken på att man är överansträngd och sliten.

I samråd med en läkare gjorde Anna upp att hon skulle dra ned på tempot. Under tre månader arbetade hon mindre för att därefter ta ledigt i två månader.

– Bara att ta beslutet att bromsa lite och rensa i almanackan gjorde att det kändes lättare. Att gå från att se ett näst- intill omöjligt schema till ett mer mänskligt schema fick det att kännas som att jag faktiskt slutade blöda näsblod.

I dag mår Anna bra igen.

Hur får du ihop livet?

Anna skrattar högt.

– Man undrar ju. Att småbarnsåren är tuffa är en klyscha som man lever i. Ibland måste jag bära ut barnen som två surfbrädor ur affären. Jag kan bli väldigt stressad av att handla i butik med ett barn som är i ofas och får utbrott.

Man kan ju springa bort ångest, man kan springa bort det mesta

Hon kan också få ett rejält stresspåslag när killarna sticker i väg åt olika håll.

– De är ganska bra på det. Vem ska jag springa efter? Det har jag svårt att hantera utan panik.

Samtidigt tycker hon att sönerna är fantastiska. De får henne att skratta, känna kärlek och vara mer i nuet.

– Jag kan tänka: ”Måste vi lägga pussel just nu, när jag ska sätta i gång med en maträtt?” Men har jag tid och möjlighet är det häftigt att ta sig tid till det en stund. Går de hem från förskolan gör det inget om det tar en timme i deras takt.

Hur tar du hand om dig själv?

– För mig är det väldigt viktigt med fysisk aktivitet. Jag är ganska effektiv och kan köra 30 minuters löpning.

För att hinna med det sätter hon på sig träningskläderna innan hon lämnar barnen i förskolan. Sedan springer hon hem. Allra helst tar hon en runda utmed vattnet, som ger extra energi och endorfinkick.

– Man kan ju springa bort ångest, man kan springa bort det mesta. Är det något som ska prioriteras och tryckas in så är det löpningen.

LÄS OCKSÅ: Marie Serneholt: ”Det var rätt in i torktumlaren”

Har svårt att hitta balans

Anna beskriver sig själv som periodare. Kommer hon ur fas tycker hon det är tråkigt att träna. Andra perioder kör hon maximalt och har nästan inget stopp.

Anna tror att hon överhuvudtaget är ganska dålig på att ha balans.

– Jag är ganska lite lagom. Balans är kanske inte mitt nyckelord. Jag behöver jobba mig dit. Där är jag inte riktigt av naturen skulle jag säga.

Anna Brolin om…

…vännerna:

– Jag tycker det är lyxigt att ha kvar vänner, som jag har känt sedan innan jag klev in i tonåren. Jag värdesätter verkligen mina genuina vänskapsrelationer, särskilt nu när jag närmar mig det där åldersmässiga strecket, 40.

…hemmaträning:

– När jag inte kan gå till gymmet brukar jag köra tabata hemma. En träningsform där man kör 20 sekunders träning och tio sekunders vila. Detta repeteras åtta gånger. Jag använder inga redskap, bara kroppen. Jag kan köra armhävningar. Det finns inga ursäkter, man kan tabata var som helst. När jag har varit ute och rest har jag gjort den på sunkiga hotellrum och på ett tak i Bogotá.

…skönhetstips:

– Sov och spring! Skönhetstips nummer ett är att sova. Springa är för det själsliga, fysiska och mentala.

…favoritplagg:

– Jag är en riktig klännings- och kjoltjej. Just nu trivs jag bra i skjortklänningar.

…kosten:

– Jag försöker äta så hälsosamt det går, men släpper på det på helgerna och unnar mig i vissa situationer. Ibland äter jag barnens mat och tar köttbullar och makaroner själv. Falukorv är också gott.

…inställt fotbolls-em:

– Jag skulle ha jobbat med Fotbolls-EM och hade verkligen sett fram emot det. Nu är det inställt. Det är mest trist för alla äldre och de som sitter i karantän och tittar på livesport. Det är värre än att jag inte får jobba med det.

…”Biggest loser”:

– Under de två första inspelningsveckorna har en del av deltagarna allvarliga hälsotillstånd och dåliga medicinska värden. Efter bara två inspelningsveckor minskar sjukhusbesöken drastiskt. Vissa kanske inte ens har kunnat få upp pulsen, för att det är för farligt. De har bara fått gå i början, men tror fan att de sedan börjar jogga efter vecka fem.

– Ett år gick jag fram och hälsade på en kille, som jag trodde var en del av produktionsteamet. Det var en av finalisterna som jag spenderat två och en halv månad med.

Hon är också en tidsoptimist, som klämmer in mycket saker på kort tid och skulle behöva vara mer av en realist ibland.

– Min pappa har alltid varit väldigt positiv och sett möjligheter, så jag har nog fått det i arvsmassan. Han är 73 och borde vara pensionär, men arbetar med storbildsskärmar.

Hennes mamma är pensionär. Hon är reseledare i grunden och började som discovärdinna för Club 33 i Istanbul som 17-åring. Precis som dottern gillar hon att idrotta.

Ny säsong av ”Biggest loser”

Under uppväxten i Enköping höll Anna på med tennis, golf, konståkning, gymnastisk, dans och klassisk balett, träningar som hon cyklade till själv.

– Jag var sportig, sprallig och spexig. När jag tittar på gamla filmer känns det som att jag sjunger och håller på överallt. Det är verkligen hellre än bra.

Tidigt fanns en längtan efter något större. Anna var nyfiken på storstaden och världen och CNN stod ständigt på.

Fortfarande trivs Anna när det händer mycket runt henne. För henne är det en positiv stress när det blir kaos i ett kontrollrum under en tv-sändning. Framöver drar en ny säsong av ”Biggest loser” i gång, Programmen spelades in i höstas och i början av 2020.

En viktig sak som Anna har lärt sig av deltagarna är vikten av att våga blotta sig själv och sina svagheter.

– De står där, tar av sig och visar det de skäms för mest. De visar att det är först när du visar din sårbarhet, som du verkligen kan göra en förändring.

Aktuellt just nu