Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 28 sep 2017 14:30

Alltid sjuk? 6 kryddor du ska äta mer av

1/7

Ont i huvudet? Att tugga basilikablad kan lindra värken.

Ont i huvudet? Att tugga basilikablad kan lindra värken.

2/7

Foto: Shutterstock

Ingefära är känt för att lindra förkylningssymtom.

Ingefära är känt för att lindra förkylningssymtom.

3/7

Foto: Fotolia

Gurkmeja är starkt inflammatoriskt.

Gurkmeja är starkt inflammatoriskt.

4/7

Foto: Fotolia

Mynta kan användas för att lindra IBS-problem.

Mynta kan användas för att lindra IBS-problem.

5/7

Foto: Fotolia

Att krydda maten med lite kanel får matsmältningen att funka bättre.

Att krydda maten med lite kanel får matsmältningen att funka bättre.

6/7

Foto: Fotolia

Vitlök kan förebygga förkylningar.

Vitlök kan förebygga förkylningar.

7/7

Foto: Fotolia

Går du runt och känner dig hängig? 

Då är det dags att se över hur du smaksätter maten. 

Hälsoliv listar sex kryddor du borde använda oftare – om du vill bli frisk och pigg.

Örter och växter har använts inom läkekonsten sedan urminnes tider. Inte så konstigt – forskning har kunnat påvisa att mycket av det vi kryddar maten med faktiskt har egenskaper som är super för hälsan.

1. Ingefära mot förkylning och illamående

Den tropiska roten ingefära kan man med fördel äta varje dag, enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún, som alltid har kryddan hemma

Ingefära är toppen för immunförsvaret och på grund av sina antibakteriella egenskaper en populär ingrediens i diverse "förkylnings-shottar". Personer som lider av illamående kan få lindring av att äta ingefära, eller genom att till exempel dricka te eller vatten smaksatt med det.

LÄS OCKSÅ: 7 fantastiska skäl att äta ingefära 

ANNONS: Ren ingfärsjuice med chili på bag-in-box – finns hos hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

2. Vitlök bekämpar förkylningen

Vitlök kan förebygga förkylningar.

Foto: Fotolia

Vem har inte blivit tipsad om att stoppa i sig vitlök för att bota förkylning? Klyftorna är kända för sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, så det är inte svårt att tro att de är bra mot förkylning. Och det finns belägg. Enligt en studie publicerad i American Family Physician har ett regelbundet intag av vitlök visat sig kunna hålla förkylningen borta hos vuxna. 

Däremot fann de inte att vitlök minskade symtomen när en förkylning väl brutit ut.

Ur ett långsiktigt perspektiv finns det även studier som visar att vitlök innehåller cancermotverkande ämnen. Man har kunnat se att människor som äter mycket vitlök mer sällan drabbas av cancer i magsäck och tarmar.   

3. Basilika är bra mot huvudvärk

Basilika kan lindra huvudvärk.

Foto: Fotolia

Lite färsk basilika kan göra vilken måltid som helst till en fröjd för både ögat och smaklökarna. Men visste du att den även lindrar vissa typen av huvudvärk? Att tugga basilika eller göra te på bladen är ett bra substitut till värktabletter.

ANNONS: Ekologisk basilikapesto från Kung Markatta – finns hos hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

4. Mynta piggar upp och lindrar 

Mynta har en uppiggande effekt.

Foto: Fotolia

Den här örten är inte bara god i tuggummi och halstabletter, den är också känd för att pigga upp. Te på mynta är ett bra alternativ till kaffe, för den som vill bli pigg utan koffein. 

Mentolen i växten är känt för att både kunna lindra huvudvärk och allergi- och förkylningssymtom, som nästäppa eller problem med bihålorna. 

LÄS OCKSÅ: 5 olika typer av huvudvärk och hur du slipper dem 

ANNONS: Finländsk ekologiskt te med tre sorters mynta – finns hos Happy Green (EXTERN LÄNK)  

5. Gurkmejan har antiinflammatoriska egenskaper

Den karakteristiskt gula örten har blivit väldigt trendig på senare tid, men vad är det som gör gurkmejan så nyttig?

– Det är främst två saker. Det ena är att den innehåller riktigt kraftiga antioxidanter som skyddar kroppen. Det andra är att gurkmeja innehåller kurkumin som verkar dämpande mot inflammation i kroppen, sa kostexperten Martin Brunnberg i en artikel med sex vanliga frågor om örten.  

När det kommer till maxdos är buden olika, men man kan få i sig ett par teskeder om dagen utan några negativa hälsoeffekter. 

ANNONS: Finmald ekologisk gurkmeja – finns hos Happy Green (EXTERN LÄNK)  

6. Kanel är bra för magen

En tesked kanel om dagen är bra för magen.

Foto: Fotolia

Kanel doftar inte bara helt fantastiskt, den är även en riktig hejare när det kommer till att främja mag- och tarmhälsan. Den som känner sig ur form på grund av uppsvälld mage, gaser, IBS eller sura uppstötningar kan gott pudra lite malen kanel över frukostgröten – eller varför inte använda kryddan i en höstig gryta.

Men, man ska passa sig lite för att rysta kryddkaret för mycket: Större mängder kanel kan ge upphov till skador på lever och njurar, eftersom det innehåller det giftiga ämnet kumarin. Enligt Livsmedelsverket är det max en och en halv tesked om dagen som gäller för en vuxen.

ANNONS: Äkta ekologisk ceylonkanel – finns hos Happy Green  (EXTERN LÄNK)