Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Glöm inte att smörja in dig på dina utlandsresor - och i Sverige.Glöm inte att smörja in dig på dina utlandsresor - och i Sverige.Glöm inte att smörja in dig på dina utlandsresor - och i Sverige.
Ofta räcker det med att vara 15 minuter i solen per dygn.Ofta räcker det med att vara 15 minuter i solen per dygn.Ofta räcker det med att vara 15 minuter i solen per dygn.
1 AV 3
Ett tips är att använda mer solkräm än man tror
2 AV 3
Glöm inte att smörja in dig på dina utlandsresor - och i Sverige.
3 AV 3
Ofta räcker det med att vara 15 minuter i solen per dygn.
Foto: YLWA YNGVESSON

Allt du behöver veta om solskydd och SPF på 3 minuter – så solar du säkert

Solkräm skyddar dig från att bli bränd.

Men inte mot aggressiv cancer.

Här är allt du ska tänka på nästa gång du tillbringar tid ute i solen - både utomlands och i Sverige. 

Är det farligt att sola?

Allting är farligt i för höga doser. Men vi behöver få i oss lite sol för att kroppen ska producera D-vitaminer och för att vi ska må bra. Ofta räcker det med att vara 15 minuter i solen per dygn.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem 

Vilka är riskerna med att sola?

På kort sikt kan du bränna din hud, vilket är samma sak som att få en brännskada. På lite längre sikt åldras din hud snabbare och vill det sig riktigt illa kan du drabbas av hudcancer, där den farligaste sorten, malignt melanom, kan leda till döden.

Solstrålarna innehåller UVA- och UVB-strålar. Det är främst UVB-strålarna vi vill åt, de gör att du blir solbränd. UVA-strålarna däremot har längre våglängd, tränger ner djupare i huden och gör att huden åldras i förtid, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Hur länge kan jag vara ute i solen?

Det beror på två saker. Hur känslig du är för solen och hur stark solen är. UV-index är ett mått på styrkan av de solstrålar som orsakar brännskador. De bästa tipsen är att ta pauser från solen när den är som starkast, mellan 11 och 15 (12 och 16 i Spanien och västra Frankrike). 

LÄS OCKSÅ: Hudläkarens guide: Så håller du koll på dina fläckar

Vad är UV-index och hur mäts det?

På sommaren är UV-index i Sverige 4-7. Under de mörka månaderna november-februari under 2. 

Är du vid Medelhavet på sommaren är UV-indexet högt eller mycket högt, mellan 7 och 10. Vid ekvatorn kan det förekomma extrema UV-index övere 10 året runt. Strålskyddsmyndigheten har en gratis app, "Min soltid" som räknar ut hur länge du kan sola. På SMHI kan du se UV-index just nu där du bor. 

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig från pigmentfläckar 

Hur skyddar jag min hud?

Det är viktigt att använda solskyddsmedel som skyddar både mot UVA- och UVB-strålar. Det är också viktigt att ta rejält med solkräm. Många tar för lite (och kanske även missar vissa delar) och då riskerar huden att skadas. Läs noga på förpackningen till solskyddsmedlet hur mycket du ska använda. Mängden varierar från produkt till produkt.

Bästa skyddet är kläder. En tröja och hatt skyddar bäst mot solens farliga strålar. 

LÄS OCKSÅ: Hudläkaren: Allt du behöver veta om melasma

Kan jag sola hur mycket som helst om jag använder solkräm med hög SPF?

Nej, det ska du inte göra. Strålskyddsmyndigheten rekommenderar att ta paus i solandet och att sätta på oss kläder och vara i skuggan. 

Skyddar solkräm mot aggressiv hudcancer?

Vi har tidigare trott att solkrämen skyddar mot malignt melanom, aggressiv hudcancer. Nu varnar forskare för att det inte är sant. 

– Sedan 80-talet har vi gjort kontroller och studier på melanompatienter. Vi ser inte att solkrämen skyddar mot melanom. Ett par av studierna visade till och med på ökad risk med solkräm, säger Håkan Olsson, professor på Lunds universitet, till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra 

Är solkräm cancerframkallande?

Nej, det finns ingen forskning som pekar på att solskyddsmedel skulle ge cancer.

Vad betyder SPF som står på solkrämen?

Sun protection factor, eller solskyddsfaktor. En kräm med SPF 15 betyder att du klarar att vara 15 gånger så länge i solen som om du inte hade någon SPF alls.

Vattnet reflekterar solstrålarna - tänk på att smörja in dig extra när du är nära vatten.Vattnet reflekterar solstrålarna - tänk på att smörja in dig extra när du är nära vatten.Vattnet reflekterar solstrålarna - tänk på att smörja in dig extra när du är nära vatten.
Vattnet reflekterar solstrålarna - tänk på att smörja in dig extra när du är nära vatten. Foto: STEFAN FORSELL

Ska jag ha SPF under eller över mitt smink?

Du ska solkrämen under sminket. Bra makeup med SPF ersätter inte solskyddsmedel. Poängen med solskyddsmedel är att du ska ha ett jämt lager solskydd på alla kroppsdelar som exponeras i solen.

Kan man bli solbränd i skuggan?

Ja, en stor del av UV-strålningen träffar oss indirekt. Även när du sitter i skuggan kan du utsättas för upp till hälften av solens UV-strålning. Anledningen är att den blå himlen sprider solens strålar, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten på sin hemsida. 

Är det farligare att sola vid stranden?

Ja, men det beror inte på att vattnet reflekterar UV-strålning, utan att det oftast är fri himmel. Solen är starkare vid en strand med fri horisont. Är din strand omgiven av träd eller berg skyddar de mot strålningen.

Vatten reflekterar 10 procent av UV-strålningen. Det betyder att du kan bli rejält solbränd när du simmar.

Blir jag brun snabbare med lägre SPF eller om jag solar längre?

Nej, det enda som händer är att du bränner huden och den blir röd, för att sedan flagna. Du måste ge kroppen en mjukstart med solandet. Och nej, solarium är fel sätt att komma i gång.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem

Hur ofta måste jag smörja in kroppen?

Det räcker inte med en gång om dagen. Du måste smörja in dig regelbundet, speciellt om du badar ofta och rör dig. Helst ska du smörja in dig var annan timme.

Kan barn sola?

Barn under 1 år ska inte vara i direkt solljus alls. Barn, oavsett ålder, bör undvika att utsättas för direkt ljus när solen är som starkast mitt på dagen.

Bygg din egen solvarnare med en glasspinne.Bygg din egen solvarnare med en glasspinne.Bygg din egen solvarnare med en glasspinne.
Bygg din egen solvarnare med en glasspinne. Foto: Strålsäkerhetsmyndigheten

Hur ska jag smörja in mig på solsemestern?

Tänk på att solen tar hårdare när du är på solsemester närmare ekvatorn. Det kanske låter flummigt, men solens strålar är mer intensiva när de träffar rakt uppifrån.  

Vad gör jag om jag bränt mig?

Det är viktigt att låta huden vila och läka ett par dagar innan du utsätter dig för stark sol igen. Solsveda är ett tecken på att huden utsatts för alltför mycket UV-strålning och att den tagit skada.

Det finns kylmedel på apoteket att ta på. Du kan även ta naturlig yoghurt på utsatta områden som inte kräver ytterligare vård.