Allergier är vanliga och kan leda till både milda och svårare besvär.
Svåra allergiska reaktioner kan leda till anafylaktisk chock. Akutläkemedel i form av injektionspennor med adrenalin är viktigt.
1 AV 2
Allergier är vanliga och kan leda till både milda och svårare besvär.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Svåra allergiska reaktioner kan leda till anafylaktisk chock. Akutläkemedel i form av injektionspennor med adrenalin är viktigt.
Foto: Shutterstock

Så behandlar du 5 vanliga allergier

Att ha en allergi är vanligt och för många begränsar det vardagen.

Här går vi igenom fem vanliga allergier – pollenallergi, pälsdjursallergi, kvalsterallergi, matallergi och insektsallergi.

Så identifierar du vanliga symtom och så lindrar du besvären på bästa sätt.

1. Pollenallergi

Enligt Astma och Allergiförbundet är omkring 30 procent av Sveriges befolkning pollenallergiker. I Sverige är det främst pollen från björk, al, hassel, gräs och gråbo som vi reagerar på.

Vad är pollenallergi?

Vid pollenallergi överreagerar ditt immunförsvar när det möter protein från olika pollensorter. Det kan leda till en inflammation och irritation i de övre och nedre luftvägarna samt i ögonen. Vissa kan även drabbas av så kallad korsallergi med närbesläktad mat. Är du allergisk mot björk kan du exempelvis reagera när du äter äpplen.

Symtom på pollenallergi

Astmaliknande besvär

Nästäppa

Klåda och svid i ögon, näsa och hals.

Trötthet

Nysningar

Huvudvärk

Så lindrar du besvären

Ansträng dig inte fysiskt utomhus när pollenhalterna är höga.

Tvätta håret på kvällen innan du lägger dig så att håret blir pollenfritt.

Vädra sovrummet när pollenhalterna är låga, exempelvis om natten eller på morgonen.

Byt lakan ofta

Prova receptfria mediciner (med antihistamin, kromoglikat eller kortison); det finns tabletter, ögondroppar och nässprej.

LÄS OCKSÅ: Slipp tröttheten – välj rätt medicin mot pollen

Vad kan läkaren göra?

Om din receptfria medicin inte fungerar kan en läkare skriva ut starkare läkemedel. Vid svåra besvär där inget annat hjälper kan en vaccinationsbehandling påbörjas, så kallad allergin immunterapi. Vaccinering sker antingen via injektion eller i tablettform. Vaccintabletter finns mot gräspollen och björkpollen.

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi? Så lindrar du besvären

Kan en allergi försvinna?

En allergi eller överkänslighet behöver faktiskt inte vara livslång. Drabbas du i unga år kan den växa bort.

– Det vanligaste är att barn som har någon form av matallergi blir av med den så småningom. Mjölkallergi försvinner ofta före 3 års ålder och äggallergi vid 6–7 år, men dessa barn får ofta tillbaka sin allergi senare i form av pälsdjurs- eller pollenallergi. Barn med nötallergi kan ha kvar sin allergi hela livet, berättar Caroline Nilsson, barnallergiläkare Sachsska Barnsjukhuset, för sajten mama

2. Pälsdjursallergi

Foto: Shutterstock

Ungefär 18 procent av den vuxna befolkningen drabbas av allergibesvär när de möter ett pälsdjur. Besvären börjar oftast i unga år.

Vad är pälsdjursallergi? 

Allergi mot proteiner i pälsdjurs saliv, urin och talgkörtlar. Katt, hund, häst och kanin är vanligast. Tyvärr finns inga allergisäkra pälsdjur, men hur mycket allergen djuren sprider kan variera. En allergiker kan reagera starkt på en hund, men vara besvärsfri i kontakt med en annan.

Vanliga symtom

Nästäppa

Rinnande näsa

Nysningar

Astmaliknande besvär

Kliande, röda ögon

Vissa personer kan även få nässelutslag vid direktkontakt med ett djur. Pälsdjursallergiker har också en ökad risk för att utveckla astma.

Så kan du lindra besvären

• Undvika pälsdjur och miljöer där det vistats.

Är man allergisk mot ett pälsdjur ökar risken att man utvecklar allergi mot andra – man bör därför inte ha några pälsdjur hemma.

Receptfria antihistamintabletter, ögondroppar och nässprej med kortison brukar hjälpa mot symtomen.

Vad kan läkaren göra?

Hos en läkare kan du avgöra exakt vad du är allergisk mot, exempelvis via ett pricktest, ett RAST-test eller lungfunktionstest.

Du kan få receptbelagda läkemedel som lindrar besvären bättre än receptfria. Vid svåra besvär kan du påbörja en vaccinationsbehandling med injektioner som gör dig mindre känslig. Behandlingen pågår under flera år.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

3. Matallergi

Foto: Shutterstock

Matallergi eller födoämnesallergi är vanligast hos barn, men kan utvecklas i vuxen ålder, exempelvis vid korsallergi. Enligt 1177 Vårdguiden brukar de flesta barn som drabbas av komjölksallergi bli bättre omkring treårsåldern. Nötallergier brukar däremot hålla livet ut.

Vad är matallergi?

Immunförsvaret uppfattar proteiner i ett visst födoämne som främmande och skadligt – trots att de allra flesta tål detta – och bildar antikroppar. Exakt varför detta händer är inte helt klarlagt.

Vanliga symtom

Matallergi kan drabba både hud, mage och munnen. Några tecken på matallergi är:

Eksem och utslag

Kräkningar

Diarré

Magont

Förstoppning

Irritation i munnen

Klåda

Svullnad på läppar och hals.

Nästäppa

Astma

Personer med svår allergi kan drabbas av anafylaktisk chock, en akut allergisk reaktion som kräver snabb behandling. Olika typer av nötallergi är den vanligaste orsaken.

Så kan du undvika besvär

Undvik födoämnen som du är allergisk mot.

Läs ingredienslistor noga och var särskilt uppmärksam på alla färdigprodukter.

Vad kan läkaren göra?

Ställa rätt diagnos. Allergi mot ett födoämne förväxlas ofta med överkänslighet/intolerans. I det senare fallet är man känslig men har ingen allergi. Vid till exempel laktosintolerans kan man tåla vissa mjölkprodukter som kan vara farliga för en person med svår mjölkallergi att få i sig.

15 livsmedel som orsakar flest besvär

Inom EU finns krav på att vissa ingredienser och livsmedelsgrupper måste utmärkas. Här är de som orsakar flest allvarliga reaktioner:

Mjölkprotein

Laktos

Jordnötter

Nötter och mandel

Ägg

Vete/Spannmål

Gluten

Senap

Selleri

Fisk

Skaldjur

Soja

Lupin

Sesamfrön och andra fröer

Sulfiter

Källa: Astma och allergiförbundet

4. Kvalsterallergi

Foto: Shutterstock

Kvalster i olika former finns nästan över allt på jorden. Husdammskvalster återfinns ofta i sängen och är den vanligaste orsaken till allergi.

Vad är kvalsterallergi?

Immunförsvaret reagerar på proteiner i kvalstrets avföring. Kvalster är spindeldjur som trivs bäst där det är mörkt, fuktigt och varmt – de frodas därför i våra sängar. Har man så kallad dammallergi är det oftast (men inte alltid) kvalster man reagerar på.

Vanliga symtom

Rinnsnuva

Kliande och röda ögon

Nästäppa

Luftvägsbesvär

Så kan du undvika besvär

God ventilation hemma. Genom att vädra regelbundet håller man nere rumstemperaturen och luftfuktigheten.

Tvätta sängkläder i minst 60 grader. Man kan skydda madrass, täcke och kudde med särskilda allergentäta skydd.

Bädda inte in kvalster på morgonen. Vik upp täcket och låt sängkläderna lufta.

Prova receptfria antihistamintabletter och ögondroppar eller nässprej med kortison.

Vad kan läkaren göra?

När en diagnos har ställts kan receptbelagda läkemedel skrivas ut om de receptfria inte hjälper. Vid stora besvär kan du få starta en vaccinationsbehandling. Vaccin mot kvalsterallergi finns i dag i tablettform.

LÄS OCKSÅ: Kvalster i sängen? Vanliga tecken på kvalsterallergi

5. Insektsallergi

Foto: Shutterstock

Omkring en av hundra är allergiska mot stick från getingar och bin. Allvarliga allergiska reaktioner förekommer men de är ovanliga.

Vad är insektsallergi?

När man pratar om insektsallergi handlar det främst om getingar och bin. Du är då allergisk mot ett ämne i insektens gift

LÄS OCKSÅ: Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett 

Vanliga symtom

Rodnad och svullnad kring stickstället

Klåda och nässelutslag

Svullnad i läppar och kring ögonen

Vid svåra reaktioner kan du drabbas av matthet, illamående, klåda, kräkningar och andningssvårigheter. I ovanliga fall kan du drabbas av anafylaktisk chock.

Så undviker du besvär

Först och främst bör du vara försiktig när du rör dig utomhus. Undvik att äta och dricka där det kan finnas insekter och var försiktig när du går barfota. Stöter du på ett bi eller en geting, börja inte vifta efter det.

Var även försiktig när du dricker ur öppnade burkar där du inte kan se vad som är inuti.

Vad kan läkaren göra?

Om du har en svår allergi är det viktigt att ha akutläkemedel nära till hands. Antihistamintabletter, kortisontabletter och en injektionspenna med adrenalin är exempel på läkemedel som kan lindra akuta besvär.

Du kan också få tillgång till en allergivaccination. Under en fyraårsperiod behandlas du med injektioner och blir därefter mindre känslig.