Undersökning: Kvinnor upplever värre symptom vid pollenallergi än män

Det finns skillnader mellan kvinnor och män i hur de upplever besvär med pollenallergi, visar en undersökning.

Foto: Shutterstock.

Det finns skillnader mellan kvinnor och män i hur de upplever besvär med pollenallergi, visar en undersökning.

Vilka lider mest under pollensäsongen: Kvinnor eller män?

Enligt en ny undersökning drabbas pollenallergiska kvinnor av värre symtom.

Andra har också läst

Årets pollensäsong är här och den kommer bli tuff för de som lider av pollenallergi. Så fort solen och plusgraderna tittar fram så kan all hassel och al komma på en gång, och i år kommer det vara extra mycket björkpollen i luften. 

– Vi ser en mer riklig blomning detta år, främst på ostkusten. Eftersom det inte var så mycket björkpollen förra året så tror vi på mycket björkpollen i år, har pollenexperten Agneta Ekebom tidigare sagt till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Pollensäsongen 2018 – då blir det som värst

DE VANLIGASTE SYMTOMEN FÖR POLLENALLERGI

 Vattnig snuva och nästäppa.

 Nyser mycket.

 Klåda i näsan.

 Röda, kliande ögon som rinner.

 Trötthet.

LÄS OCKSÅ: 7 knep för att överleva årets pollensäsong 

Kvinnor upplever mer symptom än män enligt undersökningen

En undersökning gjord av Livicort (tidigare Rhinocort Aqua) som gör nässprayer, visar att det finns skillnader mellan kvinnor och män i hur de upplever besvär med pollenallergi.

De har genomfört över 1200 webbintervjuer med slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 18 till 65 år. 

Kvinnor anger generellt att de upplever fler symptom, och skillnaderna syns i besvär som täppt näsa, rinnande ögon, huvudvärk och hudirritation. Mer än dubbelt så många kvinnor som män drabbas av huvudvärk vid pollenallergi, skriver företaget i ett pressmeddelande. 

70 procent av kvinnorna upplever täppt näsa, vilket bara 58 procent av männen gör. Rinnande ögon upplever 61 procent, vilket 49 procent av männen gör, och fem procent av männen upplever hudirritation, men det gör hela 12 procent av kvinnorna. 

Huruvida resultatet har vetenskapligt stöd framgår inte av undersökningen, och det finns inga medicinska underlag på att kvinnor skulle lida mer av sin pollenallergi än vad män gör. 

Men om du lider mycket av din pollenallergi kan det bara vara bra att kolla vädret innan du går ut, och hålla fönster och dörrar stängda.  Här kan du läsa mer knep för att lindra dina symptom

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här