Risk för att björkpollen kommer tidigt i vår

En rinnande näsa och ögon behöver inte vara en förkylning. Pollensäsongen är nämligen redan igång.

Foto: Shutterstock

En rinnande näsa och ögon behöver inte vara en förkylning. Pollensäsongen är nämligen redan igång.

Pollensäsongen är redan i gång och det finns en risk att även björken släpper loss tidigt i år.

– Björken blommar troligen i mitten av april, men vi vet ju inte vad som kommer att hända med temperaturen, säger Åslög Dahl på pollenlaboratoriet i Göteborg.

En rinnande näsa och ögon behöver inte alls bero på en vinterförkylning utan det kan bero på att pollensäsongen är i gång. Hassel och al har redan börjat blomma i södra Sverige och de mildare delarna av Mellansverige.

– Så här års blir det aldrig särskilt höga halter, men eftersom det exempelvis är ganska många hasselbuskar som är i gång kan man nog känna av det om man är ute promenerar i närheten av hasselbestånden, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet på Göteborgs universitet.

LÄS OCKSÅ: Pollensäsongen 2020: Då blir det som besvärligast

Inte unikt

Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet börjar egentligen med sina riktiga mätningar av pollen först nästa vecka. Vid en titt i landets pollenfällor – som är utplacerade på 20 platser i Sverige – konstateras det dock att hassel och al blommar just nu.

Årets tidiga start är dock inte unik i ett historiskt perspektiv.

– Den tendensen har varit nu i flera decennier. Det är vanligt med milda vintrar och det är också vanligt att hasseln börjar blomma tidigt. Den har till och med blommat ännu tidigare än nu. Det är rätt så vanligt att den börjar blomma innan nyår.

”För tidigt att säga”

Normalt sett dansar björkpollen runt i luften med start under den sista tredjedelen av april, men just nu finns förutsättningar för att även björken blommar tidigare än vanligt.

– Björken blommar troligen i mitten av april, men vi vet ju inte vad som kommer att hända med temperaturen i februari och mars. Så det är för tidigt att säga mer än att det finns förutsättningar, säger Åslög Dahl.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här