Foto: Shutterstock

Vaccin mot allergi – så fungerar allergen immunterapi

Lider du av svår pollenallergi finns möjligheten till vaccin – både i tablettform och som en allergispruta.

2019 godkändes exempelvis ett nytt tablettvaccin för björkpollen.

Men långt ifrån alla får de nya smarta behandlingarna – som allergen immunterapi (AIT).

Många med allergi, exempelvis pollenallergi, klarar sig bra på receptfria läkemedel från apoteket. Men för vissa hjälper inte medicinen och då kan tuffare behandlingar behöva sättas in för att bli kvitt besvären.

Det är här allergivaccinering kommer in i bilden. 

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi? Så lindrar du besvären

Allergispruta eller tabletter

Allergivaccin får du antingen via en allergispruta eller en tablett. Behandlingen kallas allergen immunterapi (AIT) och går ut på att du får små doser av det du är allergisk mot under behandlingstiden (3 år). På så sätt slutar din kropp långsamt att bilda allergiantikroppar.

Behandlas du med injektioner får du en spruta i veckan under 7-15 veckor, enligt 1177 Vårdguiden. Därefter får du en spruta varannan månad under tre till fem år.

Tabletter finns sedan tidigare mot gräspollen- och kvalsterallergi. 2019 godkändes även en variant mot björkpollenallergi, som nu ingår i högkostnadsskyddet. Den första tabletten kan du ta på en mottagning, resten äter du hemma.

LÄS OCKSÅ: Slipp tröttheten – välj rätt medicin mot pollen

Allergen immunterapi mot svår pollenallergi

Maritha Sedvallson är förbundsordförande i Astma- och allergiförbundet och menar att allergivården är ojämlik.

– Träffar du rätt läkare som är specialiserad och uppdaterad på allergier, får du en helt annan vård än om du bor i en region som inte har allergimottagning eller möter någon med en äldre utbildning som inte hållit sig uppdaterad, säger hon.

Hon exemplifierar med en undersökning som visar på skillnaderna.

I den region där flest fick allergen immunterapi var det 48 av 10 000 som fick terapin. I de ”sämre” regionerna fick bara 9 av 10000 de nya medicinerna.

VARFÖR DRABBAS VI AV POLLENALLERGI?

Vi vet inte exakt hur många som har en pollenallergi. Men cirka 30 procent av Sveriges befolkning, alltså cirka 3 miljoner personer, bedöms ha någon grad av pollenallergi.

Ditt immunsystem överreagerar på de

proteiner som finns i pollen och sporer. Din kropp bildar allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet – du nyser, din näsa rinner och ögonen kliar, till exempel.

Hur vet man om man är förkyld eller allergisk?

Är du bara förkyld får du ofta halsont och ett tjockt slem som brukar försvinna efter någon vecka. Kliet i halsen vid allergi försvinner inte. Och det brukar inte klia i ögonen vid en vanlig förkylning.

Men Maritha menar att behoven är ännu större. Minst 200 av 10 000 skulle ha nytta av medicinen.

– Jag tycker att det är en styvmoderligt behandlad diagnos som behandlas som något slags normaltillstånd. Men det är en sjukdom som alla andra! säger hon.

Maritha Sedvallson är 60 år och själv gräspollenallergiker sedan barnsben. Redan för flera år sedan hade hon kunnat få allergen immunterapi. Men när hon fick erbjudandet för något år sedan, var det försent. Då hade hon redan påbörjat behandlingen mot reumatism, och den medicinen fungerar inte ihop med den nya allergimedicinen.

– Om jag hade erbjudits terapin innan jag fick andra diagnoser, då kanske jag hade varit fri från min pollenallergi i dag.

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi eller vårförkylning? Så vet du!

Fler och fler blir allergiska mot gräs och björk

Vuxna svenskar har blivit mer gräs- och björkpollenkänsliga sedan 1990-talet, enligt en studie som presenterades 2016 vid Sahlgrenska akademin. En anledning är att björk- och gräspollennivåerna har ökat under studieperioden.

Normalt ska det dröja åtminstone till februari innan säsongerna drar i gång. Läkare och forskare menar att pollensäsongen snart kommer att sträcka sig året runt.

Det kan låta trist för alla som känner att pollensäsongen är ett helvete. Men Karin Strandberg menar att många skulle få så mycket bättre hjälp av medicinerna om de bara tog dem på rätt sätt.

– För de flesta med en vanlig pollenallergi, som gräs- eller björk- pollen, fungerar receptfria medicinerna du kan köpa på apoteken utmärkt.

LÄS OCKSÅ: Så kan pollensäsongen påverka risken för corona

Receptfria läkemedel kan hjälpa

Det handlar om att starta behandlingen i tid, innan säsongen härjar som värst. Receptfria näskortisonsprejer är förstahandsbehandling, säger hon, men påminner om att det tar en till två veckor för sprejen att hinna få full effekt så behandlingen ska påbörjas i god tid före pollensäsongen. Ofta behövs också receptfria antihistamintabletter och ögondroppar, men dem behöver man inte börja med förrän allergisymtomen dyker upp.

Allergivaccin – vanliga frågor och svar

Gunilla Hedlin är professor vid Karolinska institutet i Solna och är expert på allergivaccinering. Här svarar hon på vanliga frågor.

Vad innebär allergivaccinering?

– Genom att spruta in ämnet man inte tål i små doser under lång tid bygger kroppen upp en tolerans mot ämnet. Man får en spruta – eller flera sprutor om man är allergisk mot flera ämnen.

Hur många blir bättre?

– Nio av tio blir bra eller bättre. Märker man ingen skillnad efter ett år avbryter man behandlingen.

Hur länge varar effekten?

– I bästa fall hela livet. Det finns uppföljningar med patienter som varit besvärsfria i tolv år efter avslutad behandling.

Hur snabbt kan man få behandlingen?

– Behovet är större än vårdens att ge den, tyvärr – och varierar utifrån var du bor i Sverige. Av din husläkare kan du få en remiss till en allergispecialist. Sannolikt hamnar du på en väntelista. Men ju större problem du har desto snabbare brukar man kunna få hjälp.

Finns det några risker eller biverkningar?

Finns det några risker eller biverkningar?

– Eftersom man sprutar in en dos av det du är allergisk mot finns en risk för en allergisk reaktion. Men doserna är exakta, så det finns ingen anledning att oroa sig.

För säkerhet skull stannar man kvar i en halvtimme efteråt.

– Där du fått sprutan kan det klia och rodna. Det finns också en liten risk att man reagerar med kontaktallergi på aluminium i sprutan. Då avbryter man behandlingen.

Hur funkar vaccinationstabletter?

– En specialist skriver ut dem men du sköter behandlingen själv. Du tar en tablett varje dag under säsongen, men det är viktigt att du börjar tre månader innan den startar. Sen måste man börja om igen nästa år.

Ger tabletter samma effekt som sprutor?

– Tabletternas goda effekter är väldokumenterade. Men det verkar som att sprutor ofta är mer effektiva för den som har den allra svåraste formen av pollenallergi.

Vem kan få behandlingen?

– De som får mycket besvär av luftburen allergen som pollen, hund, katt och kvalster samt de som är allergiska mot geting- eller bistick.

Men receptfritt kan bli väldigt dyrt, kommenterar Maritha Sedvallson på Astma- och allergiförbundet. Så se till att få träffa en läkare så att du kan få din medicin på recept.

Karin Strandberg säger att många skräms av just preparatet kortison, som har biverkningar vid längre tids behandling. Men det gäller i första hand sprutor eller piller med höga doser kortison, som verkar i hela kroppen. Näskortisonsprejen innehåller mycket låga kortisonhalter med lokal effekt på den inflammerade nässlemhinnan.

Gravid? Påbörja inte en behandling

Allergen immunterapi är aktuellt endast för dem som trots att de tar allergimediciner på ett korrekt sätt ändå har tydliga besvär under pollensäsongen. 

Är du gravid bör du inte påbörja en behandling eftersom det kan öka risken för en allvarlig allergisk reaktion som kan skada fostret. Har du redan påbörjat din vaccination kan du däremot fortsätta utan risk. 

AIT ges inte vid svår autoimmun sjukdom, som ledgångsreumatism och vissa inflammatoriska tarmsjukdomar. Har du haft cancer måste du ha varit friskförklarad från den i minst fem år.

Vissa blodtrycksmediciner ska inte tas samma dag som du får AIT-behandling, vilket gör att smälttabletterna utesluts.

Så glöm inte att berätta för läkaren om dina övriga mediciner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!