1 av 3: Cirka 20 % av Sveriges befolkning är pollenallergiker och allergin blir allt vanligare.
I år väntas extra mycket björkpollen.
2 av 3: I år väntas extra mycket björkpollen. Foto: Fotolia.
Agneta Ekebom, intendent och pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet, menar att årets säsong blir tuff för pollenallergikerna.
3 av 3: Agneta Ekebom, intendent och pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet, menar att årets säsong blir tuff för pollenallergikerna. Foto: Annica Roos, Naturhistoriska riksmuseet.

Pollenexperten: "I år blir det en riklig blomning"

Lider du av pollenallergi?

För många kommer årets säsong troligtvis vara extra tuff.

Det väntas extra mycket björkpollen detta år. 

Agneta Ekebom är intendent och pollenexpert på Naturhistoriska riksmuseet. Hon menar att årets säsong inte riktigt början än. 

– Det såg ut som att det skulle bli en tidig säsong då det var varmt i början av januari och februari. Men kylan som kom har gjort att det har fryst. Men pollensäsongen brukar man säga börjar i mars, och då är det hassel och al som blommar. Så fort det blir plusgrader med sol och bättre väder kommer det fort. Det kan skilja två månader mellan åren på när pollensäsongen startat, säger Agneta Ekebom. 

DE VANLIGASTE SYMTOMEN FÖR POLLENALLERGI

Vattnig snuva och nästäppa.

Nyser mycket.

Klåda i näsan.

Röda, kliande ögon som rinner.

Trötthet.

LÄS OCKSÅ: Pollensäsongen 2018 – då blir det som jobbigast

Extra mycket björkpollen i år enligt experterna 

Just detta år kan det ju bli så att all hassel och al kan komma på en gång, då de nu varit startklara och väntar tills solen och plusgraderna kommer. 

Det normala är att det är extra mycket björkpollen i luften vartannat år, och förra året var det inte så mycket i luften. 

– Vi ser en mer riklig blomning detta år, främst på ostkusten. Eftersom det inte var så mycket björkpollen förra året så tror vi på mycket björkpollen i år, säger Agneta Ekebom. 

När blommar pollen?

Pollen frigörs från växten när den blommar. 

Alpollen. Blommar från tidig vår. Normalt är plågan över i slutet av maj.

Hassel. Oftast i februari och april, kan blomma redan i januari.

Björk. I mitten av april i söder, senare i norr. Blåser det söderifrån kan vi drabbas av centraleuropeisk björkpollen redan i mars.

Gräs. De mest intensiva veckorna är från midsommar och tre veckor fram. 

Gråbo. Slutet av juli till mitten av augusti. 

"Snön är inget hinder för pollen"

I slutet av april, början på maj är det start för björkpollen, och det innebär svåra besvär för många allergiker. I slutet av maj och början på juni är det gräspollen som ställer till det. 

– Snön är inget hinder för pollen, det blommar i Europa och vindar kan föra med sig pollen hit. Man bör ta en titt på pollenprognosen för att se när det börjar blomma, säger Agneta Ekebom. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!