Pollenallergi? Så lindrar du besvären
Pollenallergi kommer årligen som ett brev på posten och 2021 års säsong är inget undantag.
Här hittar du vanliga symptom, tips för att lindra besvären, vilka allergimediciner du ska välja och när pollentyper som gråbo, al, hassel, björk, gråbo och gräspollen blommar
Och hur påverkar egentligen covid-19 dig som allergiker?
Vanligtvis brukar man säga att pollensäsongen börjar i mars, lite beroende på vart i landet man befinner. Men det kan variera från år till år.
– Snön är inget hinder för pollen, det blommar i Europa och vindar kan föra med sig pollen hit. Man bör ta en titt på pollenprognosen, har Agneta Ekebom, intendent vid palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, tidigare sagt till Hälsoliv.
LÄS OCKSÅ: Pollenrapport för hela Sverige - vecka för vecka
Pollenprognos för 2021: Kan bli ett tungt år
Pollensäsongen 2020 var ett lugnare år för personer med al- och hasselallergiker. 2021 verkar bli desto elakare.
Den 30 mars rapporterade SVT Nyheter att halterna av al och hassel är mycket höga. Halterna av al är hundra gånger högre än förra året.
- Halterna har varit så höga att även de som normalt inte är allergiska mot alpollen, kan ha känt av det, säger Björn Gedda, palynolog vid Naturhistoriska riksmuseet, som mäter pollenhalterna i Uppsala- och Stockholms län.
Hur det blir för övriga pollenallergiker återstår att se. Nivåerna av björkpollen förväntas än så länge bli normala.
Hur ser det ut där du bor? Kika in på Pollenrapporten
Pollenallergi eller förkylning? Vanliga symptom
Det kan vara svårt att avgöra om du har en pollenallergi eller en långdragen förkylning. Men det finns vissa saker att kolla. Oftast ger en förkylning, ont i halsen och tjockt slem. Har du feber är det inte allergi.
Pollenallergi kan ge växelvis vattnig snuva och igentäppt näsa. Det kliar i näsan och du nyser regelbundet. Ögonen kliar och blir lätt röda och rinner. Besvär med luftrör, rethosta och andnöd, samt trötthet.
Vanliga symptom på pollenallergi
Pollenallergiker kan även drabbas av astmabesvär och får då en ihållande hosta, svårt att andas och en pipande andning. Drabbas du av detta bör du kontakta en läkare för medicin.
– Då är det nog bara att vänta ut det. Men det kan vara skönt att veta att vad det beror på och att det är ofarligt, har Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet, tidigare sagt till Hälsoliv.
LÄS OCKSÅ: Pollenallergi eller vårförkylning? Så vet du!
Hur påverkar covid-19 och coronapandemin?



Den pågående coronapandemin har gjort det än svårare att avgöra vad som är en ofarlig allergi och vad som är ett virus.
Enligt Åslög Dahl finns det flera symtom som överlappar.
– Allergi är ofta förknippat med att det kliar i både svalg och ögon. Sedan är det också vanligt att man nyser, har rinnsnuva och en torrhosta som inte är så djup, säger hon. till GT.
Det är emellertid ovanligt med både feber och ledvärk som kan uppstå vid covid-19.
En internationell studie från 2021 menar också att ju högre pollenhalter i luften, desto fler tycks insjukna i covid-19.
Enligt SVT Nyheter försämrar de höga pollenhalterna utsöndringen av interferoner på våra slemhinnor, vilket försvagar immunförsvaret.
– Det är viktigt att veta om man tillhör en riskgrupp att pollen är en faktor man måste ta hänsyn till och att det inte enbart gäller allergiker, säger Åslög Dahl till SVT.
LÄS OCKSÅ: Så kan pollensäsongen påverka risken för corona
Vilken allergimedicin? Antihistamin och/eller kortison?
Det är viktigt att börja i tid när pollensäsongen drar i gång.
En vanlig behandling är antihistamin i tablettform. Äldre tabletter med antihistamin bidrog ofta till att drabbade upplevde stor trötthet, men i dag är medicinerna mycket mer målinriktade.
Upplever du trötthet när du tar nyare tabletter kan det bero på att du inte får tillräcklig behandling. Då kan det krävas hårdare tag.
Att lägga till en tablett brukar inte hjälpa utan du ska i första hand lägga till en annan substans - exempelvis kortisonspray.
Allergispecialisten Pär Gyllfors har tidigare berättat för Hälsoliv att många missar att börja ta medicinen i tid.
– Det tar flera veckor innan den ger full effekt, därför är det bra att börja med den cirka en månad innan säsongen förväntas dra i gång, säger han.
LÄS OCKSÅ: Slipp tröttheten – välj rätt medicin mot pollen
Vaccinering mot pollenallergi - tabletter & sprutor
Om varken receptfria eller receptbelagda läkemedel hjälper kan vaccinering vara aktuellt. Det är en lång process som tar tre år att gå igenom. Till en början får patienten en spruta i veckan. Med tiden glesas sprutorna ut och ges var sjätte vecka.
– Nio av tio blir bra eller bättre. Märker man ingen skillnad efter ett år avbryter man behandlingen, har Gunilla Hedlin, professor vid Karolinska institutet, tidigare berättat för Hälsoliv.
I bästa fall håller sig vaccineringen livet ut. Mot gräspollen och numera även björk och kvalster finns vaccinationstabletter som tas tre månader innan säsongen bryter ut. Även denna behandling måste pågår under flera år.
Enligt Hedlin finns få risker med en allergivaccinering.
– Eftersom man sprutar in en dos av det du är allergisk mot finns en risk för en allergisk reaktion. Men doserna är exakta, så det finns ingen anledning att oroa sig.
LÄS OCKSÅ: Vaccin mot allergi – så fungerar allergen immunterapi
Osäker på om du är allergisk? Be om ett pricktest



Långt ifrån alla vet om att de är allergiska och det går att drabbas i vuxen ålder, i synnerhet efter en riktigt svår pollensäsong. Även nyinflyttade svenskar kan plötsligt drabbas av pollenallergi eftersom de inte är vana vid den svenska floran.
Misstänker du att du är allergisk bör du vända dig till en vårdcentral. I samband med en allergiutredning kommer du sannolikt genomgå ett så kallat pricktest. Huden utsätts då för extrakt från olika sorters pollen för att se vad kroppen reagerar på. Detta ses en vägledning i utredningen. För ytterligare information tas ofta blodprov.
LÄS OCKSÅ: Så behandlar du de 5 vanligaste allergierna
Barn med pollenallergi
Om du är pollenallergisk märker du det ofta i tidiga skolåldern eller i tonåren, men det kan även drabba barn så unga som ett till två år gamla. Det visar ny forskning på ämnet.
– Vi ser det på sjukhusen och i studier. Även riktigt små barn kan utveckla pollenallergi, säger Magnus Wickman, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och verksam som allergiläkare vid Barn- och ungdomskliniken, Region Sörmland, enligt sajten mama.
Om ditt barn dras med långvariga förkylningar under pollensäsongen är det läge att vara vaksam. Symtomen är ofta rinnsnuva, röda ögon, nysningar, klåda och trötthet utan att det finns en infektion i kroppen.
Allergiska besvär kan även dyka upp senare i åldrarna, trots att du inte varit allergisk tidigare.
Varför drabbas vi av pollenallergi?
Det är inte känt exakt varför man blir pollenallergisk, men det är vanligare att få allergin om föräldrarna är drabbade.
Om du är pollenallergisk märker du det ofta i tidiga skolåldern eller i tonåren, men den kan dyka upp senare i åldrarna. Det är inte känt varför man blir pollenallergisk, men det är vanligare att få allergin om föräldrarna är drabbade.
Enligt hygienhypotesen lever vi ett för renligt liv och drabbas oftare nu än förr. Vårt immunförsvar är inte tränat på rätt sätt eller har utsatts för virus och bakterier. Detta skapar ett förvirrat immunförsvar som börjar försvara sig mot ofarliga angripare.
– Vid allergi är immunförsvaret inte upplärt på rätt sätt och reagerar fel på vissa, ofarliga ämnen, säger Malin Fagerås Böttcher, docent i immunologi vid Linköpings universitet till Allt om vetenskap.
Vilka är de vanligaste formerna av pollenallergier?
De tre vanligaste formerna av pollenallergier är björkpollen som slår till på våren, gräspollen på sommaren och gråbopollen på sensommaren. Pollensäsongen är olika för var i Sverige du bor, diagrammet nedan är för Stockholmsregionen. På Pollenrapporten kan du få en aktuell prognos för var du bor.
När blommar hassel, al, björk, gråbo och gräs?



Olika pollentyper blommar vid olika tillfällen vilket betyder att om du har flera allergier kan hela våren och sommaren bli drabbad.
Två av tre som är allergiska mot björkpollen har dessutom en eller flera korsallergier med födoämnen. Exempelvis hasselnötter, mandel och stenfrukter kan orsaka besvär.
Enligt Astma- och allergiförbundet är de vanligaste pollenallergierna björk, al, hassel, gråbo och gräs.
Så här brukar de blomma i olika delar av landet:
Alpollen
Alar finns ofta längst stränder, diken och i fuktiga områden. Eftersom alen tillhör samman familj som björk är det vanligt med korsallergi. Mängden av pollen varierar rejält från år till år:
Blommar: Ofta tidig vår, från slutet av februari i södra Sverige till april i norr. Normalt är den färdigblommad i slutet av maj.
Hasselpollen
En trädliknande buske med många stammar som är känd för sina ätbara nötter, hasselnötter.
Finns naturligt i södra Sverige, men dyker också upp i näringsrik barrskog upp till Dalarna och Ångermanland.
Blommar: Mestadels i februari och april, men kan blomma redan i januari.
Björkpollen
Går lätt att känna igen tack vare sitt karakteristiska utseende med vit stam och hängande grenar. Björken blommar med eftertryck och halterna kan i perioder vara riktigt besvärande.
Blommar: I landets södra delar brukar björken normalt blomma i mitten av april. I norr kommer den något senare. Avslutningen sker under juli i fjällen. Det går att känna av björkpollen redan i mars, bland annat via vindar från Centraleuropa.
Gräspollen
Vilda gräs producerar mycket pollen och kan blomma vid olika tidpunkter på året. Därför kan det finns det gräspollen i luften från maj till oktober.
Blommar: Den mest intensiva perioden brukar vara midsommar och tre veckor framåt. Halterna kan då vara mycket höga.
Gråbopollen
En korgblommig växt som ofta betraktas som ogräs. Gråbo blir mellan en och en halv meter hög, med flikiga blad och många mindre blommor. Växer exempelvis längs vägkanter, havsstränder och på ladugårdsbackar. Finns i hela Sverige men vanligast i söder.
Blommar: Normalt i slutet av juli till mitten av augusti i hela landet. I södra Sverige kan halterna bli höga medan det norrut ofta är lägre nivåer.
För en fullständig lista över olika pollenslag kan du kika HÄR.
Vad är gråbo?
Gråbo tillhör familjen korgblommiga växter. Den syns mest bland de mest förfallna och skräpiga odlingarna, övergivna ängar, byggnadstomter, lastningsplatser och vägkanter.
Den blir 1 till 2 meter hög och bildar täta snår, likt kardborre. På grund av den anonyma färgen är den inte ens omtyckt av nektar- och pollensökande insekter. Gråbopollen sprids långt efter pollineringssäsongen är över och orsakar betydande problem för allergiker.
Gråbo har tidigare använts som medicinalväxt och påstås lindra mensbesvär, frossa, sömnlöshet. Den har även använts som malariamedicin.
Så lindrar du dina pollenbesvär
Det finns receptfria läkemedel på apotek som hjälper de flesta.
Eftersom pollen sprids med vinden är det svårt att undvika men det finns några saker du bör tänka på:
• Vädra sovrum på natten eller tidig morgon när pollenhalterna är låga.
• Vädra inte kläder utomhus.
• Motionera på morgonen om du ska göra det utomhus.
• Skölj bort pollen från håret innan du går i säng.
• Ha fönstren stängda under dagen.
• Pollenallergi förvärras av tobaksrök, var därför försiktig med rökiga miljöer.
När ska jag söka vård?
Sök vård när de receptfria läkemedlen inte hjälper.
Om du har små barn med pollenbesvär.
När du har astmasymtom med andningsbesvär eller hosta.
När du får besvär från luftrören med hosta när du tränar.
Eller om du har allergibesvär under hela året.
Källa Vårdguiden.
Är det farligt med pollenallergi?
Nej, men det kan vara mycket besvärligt och påverka livskvaliteten. Får du hosta eller andnöd kan det bero på att allergin orsakar astmabesvär, skriver vårdguiden. Vanligast är att du får astmasymtom dagar med mycket pollen i luften.