1 av 2 Foto: Shutterstock
Läkaren Magnus Wickman är medförfattare till en större studie som testat pollenmedicinen Dymista på barn med goda resultat. Läkemedlet finns redan att köpa för vuxna.
2 av 2: Läkaren Magnus Wickman är medförfattare till en större studie som testat pollenmedicinen Dymista på barn med goda resultat. Läkemedlet finns redan att köpa för vuxna.

Pollen – ny effektiv medicin för dig med svåra besvär

Varje år kommer det som ett brev på posten - pollenallergi.

Vissa klarar sig med några tabletter medan andra lider helvetets alla kval. Då kan nässprejen Dymista vara ett alternativ – som utlovar snabb och effektiv hjälp för dig med svåra problem.

– Det är ett alternativ för alla som inte kan få allergivaccinering, säger överläkaren Magnus Wickman till Hälsoliv.

När allergimedicinen inte hjälper är det många som vänder sig till så kallad allergen immunterapi. Det är en sorts allergivaccinering som hos en stor andel kan bota pollenallergi för många år framöver.

Problemet är att det är både tidskrävande och kostsamt. Dessutom är det långt ifrån alla som kan få hjälp eftersom de bor på "fel" ställe i landet.

Det finns dock ett alternativ som lanserades i USA 2012. Läkemedlet heter Dymista och är en nässprej som utlovar snabb och effektiv hjälp mot klassiska symptom som snuva, nästäppa och ögonirritation.

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi? Så lindrar du besvären 

Dymista – ett alternativ när inget annat hjälper

Sprejen använder ett antihistamin som verkar på flera olika allergimekanismer och ger omedelbar lindring. Det innehåller dessutom kortison.

– För alla de som är pollenallergiska så är detta ett jättebra alternativ framför allt om de mediciner de haft hittills inte har hjälpt, säger professor Magnus Wickman, överläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och forskare vid Karolinska institutet.

Förhoppningen är att den ska bli mer uppmärksammad och vara ett alternativ för alla de som inte kan få eller vill slippa allergivaccinering.

– Detta är inte ett förstahandspreparat. Har du lindriga besvär kan det hjälpa med bara en allergimedicin och då behöver du inte dundra på med den här medicinen, säger Wickman.

– Men har du inte fått hjälp av tidigare behandling så har du ett alternativ.

LÄS OCKSÅ: Slipp tröttheten – välj rätt medicin mot pollen

Eventuella biverkningar

Dymista kräver inga kompletterande läkemedel utan utlovar hjälp mot både ögon, näsa och halssymptom.

Vad finns det för potentiella biverkningar?

– Det är ett lokalt nässprej så du har precis samma biverkningar som ett vanligt kortisonsprej. Det vill säga att du kan få näsblödningar om du sprejar på ett felaktigt sätt.

Enligt Fass finns även risk för bland annat huvudvärk och obehaglig smak. I mycket sällsynta fall finns risk för anafylaktiska reaktioner, yrsel, illamående och liknande.

Dymista är i dag inte godkänt till barn under 12 år eftersom det inte gjorts tillräckligt mycket kliniska studier. Förhoppningen är dock att detta ska förändras. Wickman är medförfattare till en ny stor studie där man testat preparatet på 348 barn i åldrarna 4-11 år med goda resultat.

– Gissningsvis blir det godkänt för barn i Europa under 2017. I USA är det godkänt från 6 år, säger han.

Dymista var tidigare receptbelagt men går sedan 2020 att köpa utan recept.

Tips inför pollensäsongen

I dag beräknas två miljoner svenskar ha problem med pollen och av dem har ungefär 200 000 så stora besvär att vanliga behandlingsformer inte hjälper.

Några enkla tips för att överleva årets säsong.

 Håll koll på pollenprognoserna och använd dem för att planera medicinering och utomhusaktiviteter.

 Torka inte tvätten ute.

 Motionera på morgonen, då binder daggen pollen. Regn binder också pollen.

 Om du vill vädra hemma, gör det kvällar eller tidiga morgnar.

 Skölj håret innan du lägger dig.

 Tänk på att husdjur kan bära med sig stora mängder pollen i pälsen.

 Klipp inte gräs, då virvlar stora mängder pollen upp.

Källa: Astma- och allergiförbundet (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!