I Malmö har pollenhalterna varit höga i stort sett under tre veckor. Orsaken bakom den tidiga pollensäsongen kan vara vädret.
I Malmö har pollenhalterna varit höga i stort sett under tre veckor. Orsaken bakom den tidiga pollensäsongen kan vara vädret. Foto: iStock

Mycket höga halter av gräspollen just nu

Ovanligt tidig blomning och höga halter av framför allt gräspollen.

Pollenallergiker får räkna med en extra tuff säsong i år.

– Det har varit en ganska utdragen blomning, säger pollenexperten Åslög Dahl.

De senaste dagarnas pollenprognos tyder på att det, framför allt i de södra delarna av landet, är höga halter av gräspollen, medan det i nordöstra delarna är en förhöjd risk.

Den tidiga blomningen beror på de höga temperaturerna tidigare under våren, berättar Åslög Dahl, forskare och botanist vid Göteborgs universitet och ansvarig för Pollenlaboratoriet.

– Det var en ganska tidig blomning i maj och vi har haft flera dagar med höga halter av gräspollen, säger hon.

LÄS MER: Pollensäsongen är här - så överlever du

Pollen: Värst med varma dagar

I början av juni noterades mycket höga halter av gräspollen, till följd av den höga värmen. Däremot är det låga halter av både björkpollen och pollen från vide så här års.

– När det är varma dagar och torrt ute skyndar det på blomningen. Däremot är det väldigt mycket gräs som redan har blommat över, men än finns det mycket kvar. Det bästa för allergikerna är om det är ostadigt, hög luftfuktighet och regn.

Risk för ny blomning - pollensäsongen kan bli lång

Den tidiga blomningen innebär däremot inte säkert att pollensäsongen blir kortare.

– Hur lång säsongen blir beror framför allt på hur varmt och fuktigt det är under vårvintern, för det är då gräset anlägger sina strån. I år var det däremot ganska torrt, så det blir nog inte en extremt lång pollensäsong. Men det finns risk för att gräsen skickar upp nya strån under lång tid, speciellt på platser där gräset slås, säger Åslög Dahl.

Undvik de värsta platserna

Pollenexpertens tips till den som lider av allergi är att låta bli att vädra när det blommar som värst, och att tänka på att pollen fastnar både på hud och i håret och i husdjurens päls.

– Ett bra tips är också att lära sig känna igen hur blommande gräs ser ut. På det sättet kan man försöka undvika de värsta platserna, säger Åslög Dahl.

LÄS MER: Pollenallergi eller förkylning? Så vet du!

Vanliga symtom vid pollenallergi:

 Vattnig snuva och nästäppa.

 Du nyser ovanligt mycket och har klåda i näsan.

 Ögonen är röda, kliar och rinner.

 Du känner dig ovanligt trött.

Källa: 1177 Vårdguiden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!