Kattallergiker? Nu kan det finnas ett botemedel
Drömmer du om att ha en liten kattkompis att mysa med hemma?
Sätter din pälsdjursallergi stopp för det?
Nu har forskare utvecklat ett vaccin som kan vara svaret på dina böner.
Rinnande näsa, kliande ögon och nysningar är alla symptom på pälsdjursallergi. Kattallergi är den vanligaste formen av pälsdjursallergi i Sverige, och man räknar med att ungefär var tionde svensk är allergisk mot katter, skriver Astma- & Allergilinjen.
Men snart kan den siffran förändras. Ett team forskare har i nästan ett decennium utvecklat vaccinet HypoCat™. Vaccinet fungerar så att det neutraliserar proteinet Fel d1, vilket är det vanligaste allergenet. Fel d1 finns i kattens saliv och hud.
LÄS OCKSÅ: Vilken katt passar dig? Här är 13 populära kattraser
Vaccin för katten
Vaccinet ges alltså inte till oss människor, utan till katterna. I fyra olika studier har forskarna testat HypoCat på 54 katter med positiva resultat, skriver IflScience. Och det viktigaste – katterna har inte reagerat eller fått biverkningar på vaccinet.
För vaccinet kombinerade man mosaikvirus från gurkor med Fel d1-molekylen. Vaccinet triggar kattens immunförsvar att producera antikroppar som attackerar och förstör Fel d1-proteinet. Katterna blev mindre allergena för människor jämfört med katter som inte fått vaccinet.
LÄS MER: Pratar du med din katt? Här är anledningen till att du ska fortsätta
Kan hjälpa katterna stanna i sina hem
Man vet inte exakt hur många hemlösa katter det finns i Sverige, men uppskattningsvis är det ungefär 100 000 missar som inte har något hem i dag, enligt Agria.
Vissa katter föds hemlösa, medan andra blir hemlösa under livets gång – bland annat av att matte eller husse blir allergiska och behöver lämna bort katten. Detta vaccin kan hjälpa katter att få stanna i sina hem, och kattägarna att slippa ge upp sina sällskapsdjur – något som även forskarna hoppas på.
”Både människor och djur kan ha nytta av den här behandlingen eftersom allergiska kattägare skulle minska risken av att utveckla kroniska sjukdomar, så som astma, och bli mer toleranta för sina husdjur. Därför kan de då få stanna i hemmen och inte behöva lämnas till djurhem”, skriver forskarna.
Vaccinet kan finnas tillgängligt inom tre år, enligt forskarna.
LÄS OCKSÅ Skaffa hund trots allergi – det här ska du tänka på (LEVA & BO)