Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Allergi

Publicerad 12 jun 2019 06:00

Kan jag äta bort min jordnötsallergi?

Foto: Shutterstock

Jag har en konstaterad jord­nötsallergi, men har aldrig haft några symptom. Nu har jag läst om försök där vissa får hjälp med att bli av med sin allergi genom att få små mängder och jag undrar om man kan prova något liknande hemma, exempelvis genom att äta produkter som kan ”inne­ hålla spår av nötter”.

//Nils

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Det pågår mycket forskning kring födoämnesallergier och man testar just nu något som heter oral immunterapi vid allergi mot till exempel jordnöt, mjölk och ägg. Det går ut på att äta små mängder av det livsmedel man är allergisk mot och successivt öka dosen, för att på så sätt uppnå desensibilisering, det vill säga att man kan äta livsmedlet utan reaktion. Studierna är än så länge på djurstadiet och är ingenting som används i vården, men det kommer säkert i framtiden.

Just jordnöt är lite klurigt eftersom det är en allergi som kan ge anafylaktisk chock, som kan vara potentiellt livshotande. I ditt fall verkar det dock som att du inte reagerar på jordnöt och då är det upp till dig om du vill äta det. Spår av nötter är sällan problem för den som inte är väldigt känslig så det bör gå bra att testa om du vill.