Al och hassel blommar – pollensäsongen är här

Al och hassel blommar ovanligt tidigt i år. Vilket innebär allergiska besvär.

Foto: Shutterstock

Al och hassel blommar ovanligt tidigt i år. Vilket innebär allergiska besvär.

Knappt är julgranen ur huset förrän pollensäsongen är över oss. Al och hassel blommar och med dem kommer rinnande näsor och ögon.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Som en följd av det milda vädret har pollensäsongen redan dragit i gång, rapporterar P4 Blekinge. Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet startade sina pollenmätningar förra veckan och har kunnat konstatera låga halter av pollen från al och hassel i luften.

– De är de allra tidigaste. De chansar lite och låter några hängen mogna och pollen flyga i väg, säger Agneta Ekebom, intendent och pollenexpert, till TT.

Även om vädret är mildare än vanligt är luften och marken fortfarande relativt kall så deras pollen rör sig inte så mycket.

– Det är främst när man är i närheten av al och hassel som man har besvär. Men det är bra att vara uppmärksam på det. Om man har besvär så kanske det inte är en segdragen förkylning, utan beror på pollen.

LÄS OCKSÅ: Pollensäsongen 2020: Då blir det som besvärligast

Värsta perioden ligger framför oss

Gräspollen finns kvar ända fram till frosten och till exempel gråbo har mätts upp i oktober. Men Agneta Ekebom tycker inte att man behöver oroa sig för en pollensäsong som pågår året runt.

– Visst är det ovanligt med blommande al och hassel i januari, men det har hänt förut. Blir det kallare igen tar växterna paus.

Den allra värsta pollenperioden ligger fortfarande framför oss.

– Björk är det värsta och den kommer med sol och värme. Det brukar vara i slutet av april eller början av maj.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här