Barn är extra utsatta för algförgiftning.
Vid algblomning täcks vattenytan av en hinna som kan vara blågrön, grön- eller gulaktig. Ansamlingen är ofta trådig eller grynig i konsistensen, nästan som barr.
1 AV 2
Barn är extra utsatta för algförgiftning.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vid algblomning täcks vattenytan av en hinna som kan vara blågrön, grön- eller gulaktig. Ansamlingen är ofta trådig eller grynig i konsistensen, nästan som barr.
Foto: MARCUS WALLÉN

Algblomning: Det här behöver du veta när du badar

Soliga, vindstilla sommardagar är det skönt att kunna svalka sig med ett dopp. Men typiskt nog kan det fina sommarvädret också trigga algblomning.

Hur farligt är det att bada under algblomning? Vad ska man göra om man blir sjuk i algförgiftning?

Hälsoliv reder ut.

Cornelia Thomasson

Fenomenet algblomning innebär att stora populationer av plankton eller cyanobakterier växer fram på kort tid. Det kan hända när som helst under året, men lugnt väder och stark sol i kombination med överskott av näringsämnen som fosfor ger de bästa förutsättningarna. Näringen beror ibland på övergödning, men också på att näringsrikt djupvatten stigit upp till ytan, skriver SMHI.

Vid algblomning täcks vattenytan av en hinna som kan vara blågrön, grön- eller gulaktig. Ansamlingen är ofta trådig eller grynig i konsistensen, nästan som barr. 

Är algblomning på sommaren farligt eller kan man bada som vanligt?

Det finns många olika sorters alger och alla är inte farliga. Kruxet är att det är svårt att veta vilka som är giftiga och inte utan att ta prover. Även inom samma art kan giftigheten variera.

Man kan bada vid en badplats med algblomning utan att bli sjuk, så länge man vidtar försiktighetsåtgärder. Det vill säga: undviker att svälja vattnet och och duscha av sig efter badet.

Vid kraftig algblomning brukar kommunen utfärda varningar eller förbud att bada vid vissa drabbade badplatser. 

Då bör man avstå från att bada, eftersom risken att drabbas av algförgiftning är stor. 

LÄS OCKSÅ: Vanliga sommarplågorna och hur du slipper dem – från getingstick till magsjuka

Symtom på algförgiftning

Om du har badat i eller fått i dig vatten med blommande alger kommer symtomen inom några timmar. Enligt 1177 Vårdguiden är det här de främsta symtomen:

Klåda och utslag.

Besvär med ögonen, som rödsprängdget eller att de kliar och svider.

Huvudvärk.

Magsjuka med illamående, kräkningar och diarré som håller i sig i ett par dagar.

Barn, som ofta får kallsupar och sväljer vatten när de badar och simmar löper större risk att bli sjuka. Om man misstänker att man själv eller ens barn blivit algförgiftad råder 1177 att söka vård. 

Man bör också hålla extra koll om man har med sig hunden till stranden, eftersom djur kan blir riktigt sjuka av att dricka och bada i algblomning. Husdjur som visar symtom på algförgiftning, som kräkningar, oro och darrighet, bör tas till veterinär så fort som möjligt.

Algblomning i Östersjön och Västerhavet: Tecken och skillnader

Algblomning kan se i alla typer av vatten, sjöar liksom hav, men kan se olika ut beroende på var i landet man befinner sig. 

Östkusten

I Östersjöns bräckta vatten är cyanobakterier, också kallad blågrönalger, vanliga under högsommaren och en bit in på hösten. Många av arterna har förmåga att bilda gifter.   Blågröna, trådiga ansamlingar eller gulgröna soppliknande sådana. 

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Grumligt vatten, så att man inte kan se sina fötter när man har vatten upp till knäna, kan också betyda att vattnet innehåller stora mängder cyanobakterier, men att blomningen ännu inte börjat. Den potentiellt giftiga blomningen brukar ske under högsommarvärmen i juli, augusti och pågå en bit in på hösten.

De vanligaste cyanobakterierna är den ogiftiga Aphanizomenon flos-aquae och den giftiga Nodularia spumigena, även kallad katthårsalg.

Västkusten

I Västerhavet kan vattnet anta en turkos nyans när en alg som kallas för kalkflagellater, eller coccolithoforider, blommar. Oftast domineras blomningen av en ofarlig planktonart som heter Emiliania huxleyi. Blomningen startar vanligen i slutet av maj eller början av juni och pågår under några veckor. Men det har också förekommit fall av giftig algblomning som skadat fiskebeståndet. Vissa giftiga alger blir också mat åt musslor, som i sin tur blir livsfarliga för människor att äta. 

Är det algblomning nu?

Hur ser det ut med algblomningen ut där du badar? Det har Havs- och vattenmyndigheten koll på. På deras hemsida finns en interaktiv karta över alla EU-bad i landet. I Sverige finns det 436 registrerade EU-bad där vattnets tjänlighet kontrolleras regelbundet.

Du hittar kartan här.