Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alexandras kylskåp är inte bara en fröjd för ögat utan hjälper henne att spara både tid och pengar, samtidigt som hon kan komponera goda och näringsrika måltider.Alexandras kylskåp är inte bara en fröjd för ögat utan hjälper henne att spara både tid och pengar, samtidigt som hon kan komponera goda och näringsrika måltider.Alexandras kylskåp är inte bara en fröjd för ögat utan hjälper henne att spara både tid och pengar, samtidigt som hon kan komponera goda och näringsrika måltider.
Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare.Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare.Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare.
1 AV 2
Alexandras kylskåp är inte bara en fröjd för ögat utan hjälper henne att spara både tid och pengar, samtidigt som hon kan komponera goda och näringsrika måltider.
Foto: Privat
2 AV 2
Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare.
Foto: Privat

Alexandras matknep för att äta nyttigt, gott och billigt

Går det att äta billigt, nyttigt och gott varje dag utan att lägga ner en massa tid på matlagning? Svar ja! Alexandra Elemyr Unstad vet hur man förbereder veckans mat på mindre än tre timmar.

– Jag kan komma hem och plocka ihop en tallrik på fem minuter, förklarar hon.

Hon är tvåbarnsmamma, heltidsstudent, jobbar deltid och är alltid på språng. Med ett fullspäckat schema skulle man kunna tro att det är svårt att få ihop vardagen utan hjälp av helfabrikat och snabbnudlar. Men Alexandra Elemyr Unstad, 27, som även är kostrådgivare och inte vill tumma på kvaliteten, har hittat ett smart hack. Med några enkla knep kan hon förbereda hela veckans meny på mindre än tre timmar.

Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare: "Tanken slog mig att i stället för att äta samma matlåda jämt kan man göra en egen salladsbar".Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare: "Tanken slog mig att i stället för att äta samma matlåda jämt kan man göra en egen salladsbar".Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare: "Tanken slog mig att i stället för att äta samma matlåda jämt kan man göra en egen salladsbar".
Alexandra Elemyr Unstad är diplomerad kostrådgivare: "Tanken slog mig att i stället för att äta samma matlåda jämt kan man göra en egen salladsbar". Foto: Privat

– Det blir en slags nyttig snabbmat i finkostym. Jag kan komma hem och plocka ihop en tallrik på fem minuter, med otroligt mycket roligare råvaror än om jag bara skulle koka makaroner eller värma en matlåda, förklarar hon. 

Gå ner i vikt utan att räkna kalorier: TESTA NYA HÄLSOAPPEN HÄR!  

Förbereder veckans mat på tre timmar – underlättar hela veckan

Alexandra gör helt enkelt sin egen salladsbar. 

– Jag har väldigt många bollar i luften jämt. Det värsta jag vet är att äta tråkig mat och jag mår inte bra av att äta ohälsosam mat. Tanken slog mig att i stället för att äta samma matlåda jämt kan man göra en egen salladsbar, säger hon.

På måndagskvällen lägger Alexandra – som äter vegansk kost – bönor och linser i blöt över natten. 

Det värsta jag vet är att äta tråkig mat

På tisdagen inhandlas råvarorna: sötpotatis, bladgrönsaker, morötter, avokado och vindruvor står alltid med på listan. När barnen fått middag, ställer sig Alexandra och preppar vckans mat. 

– Jag sköljer, skalar och skär upp färska grönsaker som jag lägger i glasburkar. Jag brukar skära upp morötter som jag ställer i mitten av kylen så att barnen kan gå och plocka om de är hungriga, förklarar hon.

Poängen är att ingredienserna ska gå att kombinera som man vill. Men Alexandra gör också i ordning två huvudrätter.

LÄS OCKSÅ: 4 anledningar till att jobbet får dig att gå upp i vikt 

Recept på Alexandras champinjonrisotto

Alexandra har satt ihop en gratis e-bok med sina recept, den heter "Plantbaserat" och går att läsa här. Här är ett av recepten, en champinjonrisotto:

4 portioner

Grundrecept - risotto

4 dl avorioris

5 dl grönsaksbuljong

5 dl umamibuljong

1 vitlöksklyfta, pressad

2 schalottenlökar, fint hackade

1 msk rapsolja

Gör så här:

Värm oljan i en kastrull, häll i riset, vitlöken och löken. Fräs det glansigt i 2 -3 minuter. Slå på 2 dl av buljongen och sänk värmen. Späd i omgångar med buljong under omrörning på låg värme, låt riset suga åt sig buljongen innan mer tillsätts. Koka under lock i ca 20 minuter, rör om då och då.

Topping

8 st färska champinjoner, skivade

1 salladslök, fint strimlad

1 näve sockerärtor, strimlade

230 g stora vita bönor, avsköljda

Salt och vitpeppar

Persilja till servering, fint hackad

Gör så här: 

Stek champinjonerna gyllene, vänd ner i risotton tillsammans med bönor, sockerärter och salladslök. Smaka av med vitpeppar och salt. Toppa med persilja.

– Ibland gör jag en stor pastasallad och ofta ugnsbakar jag grönsaker så att det finns. Men med det sagt betyder det inte att det är vad jag äter varje dag. Någon av dagarna kanske jag vill göra en nudelsoppa. Då finns grönsakerna där och är färdiga att lägga i. Det jag behöver göra är att tillsätta nudlar och buljong, säger hon.

LÄS MER: 7 sätt att slippa använda mat som tröst 

Ska vara roligt att laga mat

Men innan hon börjar förbereda maten öppnar hon skåpet ovanför diskbänken och lägger in telefonen. Den blir en liten bioduk, där Alexandra kan streama Netflix. Ibland väljer hon att lyssna på en podcast i stället. Hon poängterar att det är viktigt att det känns lustfyllt.

På helgerna när det finns mer tid lägger familjen lite extra krut på matlagningen.

https://www.instagram.com/p/BXLgCy7ht4J/?taken-by=plantbasedalex

– Det jag gör på tisdagen räcker fram till lördag dag. På lördag kväll och söndag brukar vi göra lite roligare, annan mat, som då blir matlådor fram till på tisdagen.

När min kollega såg bilderna på din kyl fick hon lite ångest. Det verkar hälsosamt att göra som du gör, men hur får man till det här?

– Mitt tips är att bara börja. Det kan vara lite svårt, men när man kommer in i det är det väldigt smidigt. Sen tycker jag att det känns lite lyxigt att få gå där och plocka. Det är inte en trött mikrolåda till middag eller stress över vad man ska laga till middag. Man ger helt enkelt sig själv tid och lyx, säger Alexandra.

Alexandra är aktiv och äter många små mål mat under dagen.Alexandra är aktiv och äter många små mål mat under dagen.Alexandra är aktiv och äter många små mål mat under dagen.
Alexandra är aktiv och äter många små mål mat under dagen. Foto: Instagram/Alexandra Elemyr Unstad

Utmaningen är att göra rätt mat mängd, men det här menar Alexandra att man kan prova sig fram till. För att hjälpa folk på traven har Alexandra satt ihop "Plantbaserat", en gratis e-bok med hennes bästa veganska recept. Hon håller även på med ytterligare en bok, med maträtter för en hel månad.

LÄS OCKSÅ: 8 tips – om du vill äta hälsosammare 2018 

Lägger 2500 kronor i månaden på mat

Hon får inte bara mer tid till annat, matkostnaderna för hela familjen ligger på ungefär 2500 kronor i månaden. Förutom de färska rotfrukterna och grönsakerna köper de mycket torrvaror, som torkade linser och bönor. Det blir sällan några rester som måste slängas: 

– Jag tycker definitivt att det blir billigare så här. Anledningen till att min kyl ser ut som den gör är att vi använder allt på veckobasis. Det är ingen som ligger och blir gammalt, förklarar hon.

Även om Alexandra är vegan och använder grönsaker så går det att använda sig av samma princip även om man äter animaliska produkter.

– Personligen vill jag inte rekommendera att äta kött, men det är ju samma princip. Tänk att det är som en plockdisk på Ica - det finns ju räkor och kyckling där också.