Alexandra Rapaport: ”Jag förlorade min mamma tidigt”

Alexandra Rapaport älskar sitt jobb.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alexandra Rapaport älskar sitt jobb.

Skådespelerskan Alexandra Rapaport, 47, behöver tid för sig själv, långa promenader och prioritera för att må bra. I perioder väljer hon bort allt annat än arbete och familjen.

– Jag lever min passion, säger hon.

Andra har också läst

Alexandra Rapaport har jobbat som skådespelerska i över 25 år och är ett välkänt ansikte på scen och i tv-rutan. I serien ”Gåsmamman”, som hade premiär 2015, spelade hon både huvudrollen och var medproducent. Att bli delaktig i produktionen var ett naturligt steg för henne.

– Jag har märkt att jag har en fallenhet för vissa saker, vilket inte är konstigt med tanke på att jag jobbat i så många år. Jag såg att jag kunde bidra till att skapa en bättre produkt, säger Alexandra.

Nu är hon aktuell med serien ”Heder”, som handlar om fyra kvinnliga jurister. Hon är tillsammans med kollegerna Sofia Helin, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist upphovsman och gör också en av huvudrollerna.

LÄS OCKSÅ: John Lundvik: ”Jag vill vara mer romantisk” 

”Jag lever min passion”

Periodvis väljer Alexandra bort allt som inte är jobb eller familj.

– Jag lever min passion. Nu får passionen konkurrens med människor jag har ansvar för och som jag också vill vara med. Jag har ett jättekul och rikt liv.

Hon har tidigare sagt att hon har svårt att stanna upp och njuta av saker. Att alltid vilja vidare är en stark drivkraft.

– Eftersom jag ju gör det här jag brinner för lugnar det aldrig ner sig. Jag vill alltid ha mer. Just nu är det väldigt mycket arbete och där skulle jag kunna balansera upp lite bättre framöver. Men jag känner att jag är på en bra plats. Jag får vara kreativ, har det bra privat med vänner som jag arbetar tätt ihop med och vänner utanför branschen.

Alexandra Rapaport

Ålder: 47.

Gör: Skådespelare. 

Bor: Lägenhet på Kungsholmen

i Stockholm.

Familj: Maken Joakim, 49, och barnen Elmer, 11, och Bianca, 9. 

Aktuell: Med serien ”Heder” på TV3 och Viaplay.

I ”Heder” är huvudrollerna alla framgångsrika kvinnor mitt i livet. Alexandra säger att ålder är någonting som hon hela tiden förhåller sig till i sitt yrke.

– Jag känner mig fin, mår bra och tycker att jag har ett intressant liv. Alltså borde de karaktärer jag gestaltar också kunna ha det. Kulturbärarna är kvinnor. Det är egentligen bara en ganska sorglig tradition att man nästan alltid berättar om unga människors liv. Jag tänker att det börjar ändras nu. Tiden kommer att jobba med oss och inte mot oss.

Alexandra Rapaports 9 bästa livsråd

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1. Lyssna på barnen

”Jag är ganska bra på att prata med barnen och på att lyssna. Jag är å andra sidan dålig på att leka med dem, eftersom jag tycker att det är så tråkigt. Det känns förmätet att komma med råd gällande föräldraskap men jag försöker tänka på att vara när­ varande, sätta gränser och ha rutiner. Jag är ojämn men jag strävar dit. Gränslös kärlek är grunden så klart.”

2. Motion är välmåendet

”Jag är ingen som tränar hårt men jag brukar försöka se till att hålla konditionen och göra lite övningar hemma för muskelstyrkan. Under våren släppte jag träningen på grund av att jag jobba så mycket. Jag var i så dålig form och så klart kom förkylningen som blev en öroninflammation och stämbandsinflammation. Jag måste gå mina promenader för då mår jag bättre på alla sätt. Just nu har jag inge styrka i kroppen, jag känner mig som spagetti.”

LÄS OCKSÅ: Wahlgren & Wistam: ”Vi kompletterar varandra” 

3. Visa din kärlek

”Jag är väldigt kärleksfull och noga med att berätta för männi­skor jag älskar vad de betyder för mig. Jag tar det inte för givet att de ska finnas kvar för alltid och det gör att jag är mån om att visa dem här och nu att de är älskade. Jag kramas väldigt mycket med mina barn och jag talar alltid om för dem att jag älskar dem och vad jag tycker om hos dem. Jag vill lära dem att de inte ska blanda ihop sitt värde med sin prestation. Att det är två olika saker.”

4. Terapi

”Jag har gått väldigt mycket i terapi för jag vill inte föra över mina nojor och tillkortakommanden på barnen. Jag vill vara så ren som möjligt, och även om jag är rädd att det ska hända mina barn någonting så vill jag inte vara en överbeskyd­dande mamma. Att förlora nära och kära är någonting som fått fäste i mig, och det kommer från att jag själv för­lorade min egen mamma tidigt.”

5. Humor är så viktigt

”Jag är så glad att jag har träffat en människa som är väldigt olik mig. Som tar saker med ro och har tillit till att det löser sig. Han kan släppa oförrätter och vaknar alltid upp glad. Vi har till exempel somnat osams massor med gånger men när han vaknar är han glad igen. Jag har en man som är positiv och det betyder oerhört mycket i vardagen. Vi skämtar och har väldigt mycket humor. Har jag haft en dålig dag kan jag få en imitation av mig själv på kvällen. Vi kan skoja om det och det har han även försökt lära barnen. Att man tar det lite lättsamt ibland.”

6. Var tacksam

”Mitt förhållningssätt till mig själv är mycket lugnare nu än när jag var yngre. Jag har jobbat hårt med mina rädslor och det som hindrar och hämmar mig i livet. Jag har långt kvar men jag har blivit bättre på att fånga dagen, att njuta av det jag har åstadkommit och har. Jag känner en euforisk lycka över mitt vackra hem, att jag har barn som är friska, att jag är omgiven av vänner och familj. Varje dag känner jag en tacksamhet och ödmjukhet inför detta.”

7. Lär känna dig själv

”Det finns vissa saker som jag behöver i min vardag. Träffar jag mina barn för lite mår jag dåligt direkt. Börja drömma mardrömmar. Jag har lärt mig att det är viktigt att ta reda på vad jag mår bra av och vad jag mår dåligt av. Det tänker jag att alla människor behöver. Att man lär känna sig själv och sina behov.

8. Prioritera

”Jag lever min passion och har inga fritidsintressen då jag jobbar med det jag brinner för. Nu får passionen konkurrens med människor jag har ansvar för, det vill säga mina barn som jag också vill vara med. Att försöka hitta någon sorts balans misslyckas jag ofta med och i långa perioder är det endast jobb och familj som får plats. Inget annat. Vi håller oss hemma och hittar på saker tillsammans med barnen. Det gör mig ingenting att ha det så i vissa perioder för jag har ett spännande och rikt liv.”

9. Tid med sig själv

”Jag behöver få vara hemma för att återhämta mig. Gärna ensam då jag kan gå runt och skrota. Ta långa promenader och en kaffe på mitt favoritställe där jag bor. Jag måste verkligen få tid för mig själv eftersom jag är social i så många sammanhang.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här