Alexandra Charles: ”Tror att man ska dö”

Alexandra Charles, 71, har haft hjärtrusningar sen barndomen.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Alexandra Charles, 71, har haft hjärtrusningar sen barndomen.

Alexandra Charles, 71, har haft hjärtrusningar sen barndomen. 

– Det kan komma när som helst och man tror att man ska dö. Det leder till väldigt mycket oro och ångest.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Alexandra Charles är grundare av 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben, ideella föreningar som arbetar för kvinnors hälsa. Hon har fått fina utmärkelser för sitt arbete med att sprida kunskap om bland annat kvinnohjärtan och hur kvinnor behandlas i vården.

– Kvinnor blir ofta varken sedda eller trodda eller tagna på allvar. Deras besvär avfärdas, de ska gå hem och ta en Alvedon. Kvinnor får höra att de är för emotionella, inbillar sig eller är fall för psykiatrin. Det gör mig arg att det är så.

Hon har egen erfarenhet av hur det är att ha hjärtbesvär. Alexandra Charles har haft perioder med hjärtrusningar och extraslag sedan tioårsåldern. 

– Det är jättejobbigt. Nu är jag utredd och vet att jag inte kommer att dö av det, men det är störande. Det kan slå till när som helst, när jag står mitt i ett anförande eller under ett viktigt möte.

LÄS OCKSÅ: Lotta Gröning: Regeringen kan inte hantera sjukvårdskrisen 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Alexandra Charles har hjärtsjukdom i släkten.

Hjärtbesvären försämrar livskvaliteten

Alexandra Charles har hjärtsjukdom i släkten. När hon först utreddes med EKG upptäcktes inget alls.

– Det är ganska typiskt. Att just när man är hos läkaren och gör EKG har man inga besvär. Sen slår det till några timmar efteråt eller dagen efter! 

I perioder har stressen över hjärtbesvären gett henne problem med sömnen.

– Det försämrar livskvaliteten väldigt och leder till mycket oro och stress. 

Eftersom hjärtproblemen kan komma när som helst har Alexandra Charles fått göra långtids-EKG med en dosa och elektroder fästa på kroppen. 

– Det var ganska otympligt. Jag ledde en utlandsresa just då och fick köpa en stor, tältliknande, topp. Jag ville ju inte att det skulle synas att jag hade den.    

Har fått läkemedel

Alexandra Charles har fått läkemedel utskrivet som lugnar ner hjärtrytmen. Hon har också testat den apparaten som ska användas i den nya studien, Coala heart monitor.

– Jag tycker den är fantastisk! Den är liten och man kan ha den i handväskan. Det är snabbt och enkelt att ta EKG och man får svar direkt. Det hjälper mig att få ett annat inre lugn, en trygghet. 

Alexandra Charles arbetar intensivt och älskar att vara i farten. Men nu försöker hon lägga in mer återhämtning, för hälsans skull.

– Jag yogar och mediterar, promenerar och cyklar, äter bra och försöker se till att sova gott. Jag gör allt man kan göra. Det är inte alltid så lätt, jag kan ju inte helt byta liv!  

SE OCKSÅ: Hela utfrågningen om den svenska vården 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här