Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 7 nov 2018 16:03

Aktivitetsarmband eller sportklocka? Så hittar du rätt i djungeln!

Du behöver varken vara elitidrottare eller hårdträna flera gånger i veckan för att dra nytta av ett aktivitetsarmband eller en pulsklocka.

Du behöver varken vara elitidrottare eller hårdträna flera gånger i veckan för att dra nytta av ett aktivitetsarmband eller en pulsklocka.

Foto: Shutterstock

Pulsklocka, aktivitetsarmband, löparklocka, träningsarmband, sportklocka – är ni lika förvirrade som vi? Marknaden kryllar i dag av träningstillbehör och det är lätt att gå bort sig i djungeln.

Här hittar du en smidig guide till vad som skiljer dem åt, vilka varumärken som är populära och vilka funktioner du ska satsa på.

För det första: Nej, du behöver varken vara elitidrottare eller hårdträna flera gånger i veckan för att dra nytta av ett aktivitetsarmband eller en pulsklocka. Båda två innehåller många funktioner som kan vara bra ur ett hälsoperspektiv – exempelvis sömnavläsning, påminnelser om att röra på dig, stegräkning och kalorimätare. 

Aktivitetsarmband eller sportklocka? Hitta den rätta under Black Friday 2018

Vad som passar dig bäst beror helt på hur mycket du vill betala och vad du ska använda prylen till. Generellt kan man säga ett aktivitetsarmband är ett mellanting mellan en smartklocka och en sportklocka. Den är ofta mer kompakt, med mindre funktioner och med fokus på daglig aktivitet. Sportklockan är ofta större, tåligare och mer avancerad, med fokus på sport och träning. Smartklockan liknar en helt vanlig telefon, där du kan ringa, sms:a och läsa mejl. Den kan ha många överlappande funktioner med både aktivitetsarmbandet och sportklockan men behöver inte ha fokus på träning. Den senaste upplagan av Apple Watch Series 4 säger sig däremot rikta sig mot de tränings- och hälsomedvetna.

LÄS OCKSÅ: Stort test: 31 löparskor för dam och herr  

Det här är ett aktivitetsarmband

Går även under namn som aktivitetsband, aktivitetsmätare, träningsarmband. Ett bra sätt att komma i gång med en lite sundare livsstil. Många använder armbandet som ett hjälpmedel för att gå ner i vikt, medan andra bara vill hålla koll på sin övergripande hälsa. Beroende på modell kan den hjälpa dig att räkna steg, läsa av hur mycket du sover och hur många kalorier du förbränner. De dyrare modellerna kan ha GPS, medan andra måste parkopplas till en telefon för att få tillgång. En annan vanlig funktion är små push-notiser som exempelvis berättar för dig när du varit inaktiv för länge. En bra påminnelse att inte glömma bort vardagsmotionen med andra ord.

Passar dig som: Vill ha ett stilrent och smidigt verktyg för bättre hälsa som loggar din dagliga aktivitet.

Tänk på: 

Aktivitetsarmband går även utmärkt att simma med, men se då till att den är helt vattentätt – något som långt ifrån alla är. 

Många armband är gjorda av gummi och kan gå sönder om du inte sköter den. Rengör därför bandet till och från och låt det lufttorka när det blir vått av exempelvis svett.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar friskvårdsbidraget - och så maxar du det 

Det här är en sportklocka

Kan även kallas pulsklocka eller löparklocka. Till skillnad från många aktivitetsarmband ser sportklockan ut mer ut som en vanlig klocka. Många funktioner kan överlappa men sportklockan är ofta av det mer avancerade slaget och prislappen är satt därefter. De är vanligen mer robusta och tål vatten och damm på ett helt annat sätt. Vissa modeller har tillgång till inbyggda specialprogram som skräddarsydda för olika sorters träning – som löpning, cykling, simning eller skidåkning. Vissa klockor har ett medföljande bröstband som kan mäta pulsen mer effektivt.

Passar dig med: En aktiv livsstil som gärna testar olika träningsformer och har höga krav på dina träningsresultat.

Tänk på: 

Sportklockor har ofta sämre batteritid än aktivitetsarmband. Om du springer ofta och långt kan det vara smart att välja en klocka med lång batteritid så du slipper ladda stup i kvarten.

Sportklockor kan vara tunga. Prova så armbandet sitter bra på handleden och inte känns alldeles för tung vid träning.

Gps, stegräknare, menscykel och sömn - all hälsa i ett

Med det sagt blir produkterna mer och mer avancerad, med fler funktioner där gränserna suddas ut mellan de olika kategorierna - särskilt i högre prissegment. Medföljande appar kan logga nästan allt och fördjupar funktioner som inte får plats i själva apparaten. Företaget Fitbit, som nyligen lanserade modellen Charge 3, har exempelvis en sektion som fokuserar på kvinnlig hälsa. Där ska du kunna hålla reda på din menscykel och i framtiden även din ägglossning. Hur du sover kan också loggas vilket framöver kan bli ett hjälpmedel för att uppmärksamma exempelvis sömnapné. Flera produkter har även statistik för hur väl du sover i olika sömnstadier och erbjuder andningsövningar för den som har svårt att somna.

Kom ihåg: Alla armband och klockor har inte appar på svenska. Ovannämnda Fitbit har exempelvis saknat detta till alldeles nyligen.

LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning - så når du ditt mål

POPULÄRA AKTIVITETSARMBAND

Aktivitetsarmband är ofta något snällare för plånboken jämfört med sportklockor. Priserna varierar mellan 102 kronor och 2 981 kronor. Dyrare armband har oftare fler funktioner. Starka varumärken är exempelvis Fitbit, Garmin och Polar.

Här är de mest populära aktivitetsarmbanden på Prisjakt:

Fitbit Charge 3

Pris: Hitta billigaste priset på Fitbit Charge 3 just nu - se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Vikt: 35 gram

Batteritid: 7 dagar

Helt vattentät: Ja

GPS: Nej (kan använda telefonens GPS)

Funktioner: Höjdmätare, distansmätare, hastighetsmätare, Inbyggd pulsmätare, kalorimätare, klocka, nummerpresentation, stegräknare, stoppur, sömnavläsning, touchscreen, vibrationslarm.

Färger: Blå, guld, rosa, grå, lila, svart

Kompatibel med: Android, iPad, Iphone, Ipod, Windows phone.

Garmin Vívomove HR Sport

Pris: Hitta billigaste priset på Garmin Vívomove HR Sport just nu - se Prisjakt (EXTERN LÄNK)    

Vikt: 40,8 gram.

Batteritid: 5 dagar.

Helt vattentät: Ja

GPS: Nej.

Funktioner: Höjdmätare, distansmätare, hastighetsmätare, inbyggd pulsmätare, kalorimätare, klocka, nummerpresentation, stegräknare, stoppur, stöd för pulsband, sömnavläsning, touchscreen, vibrationslarm.

Färger: Brun, rosa, svart, guld, silver, vit.

Kompatibel med: Android, iPad, Iphone, Ipod, Windows phone.

Fitbit Charge 2

Pris: Hitta billigaste priset på Fitbit Charge 2 just nu - se Prisjakt (EXTERN LÄNK)    

Vikt: 35 gram.

Batteritid: 5 dagar.

Helt vattentät: Nej (Men vattentålig)

GPS: Nej (kan använda telefonens GPS)

Funktioner: Höjdmätare, distansmätare, inbyggd pulsmätare, kalorimätare, klocka, nummerpresentation, stegräknare, stoppur, sömnavläsning, touchscreen, vibrationslarm.

Färger: Blå, grön, rosa, svart, grå, lila, silver, turkos.

Kompatibel med: Android, iPad, Iphone, Ipod, Windows phone.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om löpning 

POPULÄRA SPORTKLOCKOR

Smakar det så kostar det. Den dyraste sportklockan på prisjakt går lös på hela 24 887 kronor. Men det finns förstås billigare varianter strax över tusenlappen. Allt beror på vilka funktioner du är ute efter och hur mycket du vill betala för klockans utseende. Starka varumärken är bland annat Garmin, Polar och Suunto.

Här är de tre mest populära sportklockorna på prisjakt:

Garmin Forerunner 235

Pris: Hitta billigaste priset på Garmin Forerunner 235 just nu - se Prisjakt (EXTERN LÄNK)     

Vikt: 42 gram.

Batteritid: 11 timmar (drift), 9 dagar (vila). 

Helt vattentät: Ja.

GPS: Ja.

Funktioner: Alarm, datumvisare, displaybelysning, hastighetsmätare, kalorimätare, kompass, stegräknare, stoppur, sömnavläsning, timer, vibrationsalarm, inbyggd pulsmätare (stöd för pulsband).

Färger: Blå, grön, orange, röd, svart, grå, lila, rosa, silver, vit.

Garmin Vivoactive 3 Stainless

Pris: Hitta billigaste priset på Garmin Vivoactive 3 Stainless just nu - se Prisjakt (EXTERN LÄNK)    

Vikt: 43 gram.

Batteritid: 13 timmar (GPS mode), 7 dagar (Smartwatch mode)

Helt vattentät: Ja

GPS: Ja

Funktioner: Alarm, höjdmätare, barometer, datumvisare, displaybelysning, golfklocka, hastighetsmätare, kalorimätare, kompass, stegräknare, stoppur, stöd för NFC, sömnavläsning, timer, vibrationslarm, inbyggd pulsmätare (stöd för pulsband).

Färger: Grå, rosa, silver, svart, vit, stainless.

Garmin Fēnix 5

Pris: Hitta billigaste priset på Garmin Fēnix 5 just nu - se Prisjakt (EXTERN LÄNK)    

Vikt: 85 gram.

Batteritid: 24 timmar (drift), 14 dagar (vila).

Helt vattentät:  Ja.

GPS: Ja.

Funktioner: Alarm, höjdmätare, barometer, datumvisare, displaybelysning, golfklocka, hastighetsmätare, kalorimätare, kompass, stegräknare, stoppur, sömnavläsning, timer, vibrationslarm.

Färger: Blå, grön, silver, grå, gul, svart.

LÄS OCKSÅ: Promenera dig till ett hälsosammare liv 

Vanliga frågor och råd inför köp

Vad du ska välja kokar i slutändan ner till hur du vill använda ditt akvititetsarmband/pulsklocka - och hur mycket du är villig att betala.

Fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig. Är du mest intresserad av hur många steg du går per dag är en pulsklocka eller ett avancerat aktivitetsarmband sannolikt inte för dig.

Här är en checklista över saker du kan ta i beaktning:

Vill du slippa bära med dig telefonen när du är ute och springer? Välj en produkt med inbyggd gps.

Gillar du att simma och vill mäta dina framgångar? Se till att klockan eller bandet är vattentätt - vissa har till och med skräddarsydda träningsprogram för simning.

Är du intresserad av pulsträning? Välj en produkt med inbyggd pulsmätare - vissa pulsklockor har medföljande pulsband som ger mer exakta mått.

Vill du utmana dig själv i ur och skur under tuffa förhållanden? Välj en stryktålig produkt som klarar väder, vind och smuts. Pulsklockor är ofta mer robusta än aktivitetsarmband.

Hatar du att ladda batterier stup i kvarten? Välj en produkt med lång batteritid. Aktivitetsarmband håller oftast längre än pulsklockor.

Är utseendet viktigt? Ska klockan bara användas i träningssammanhang, eller vill du att den ska smälta in även när du bär jobbkostym eller festkläder?