Adventsmys – bjud vännerna på småplock
Äntligen advent! Bjud in vänner, släkt, grannar eller kolleger på glöggmys. Här är sex läckra tilltugg med härliga julsmaker som passar till den varma drycken.
Recept: Anna Wendt, Caroline Hofberg
Foto: Lisa Björner, Ove Lindfors
LÄS MER: Rätt mat för platt mage – fem recept mot IBS
LÄS MER: 4 goda & snabbfixade sötsaker – utan socker
Vörtcrostini med gravlaxtartar
8 bufféportioner
12 skivor vörtbröd
Tartar:
1 äggula
½ msk dijonsenap
1 msk pressad citron
1 dl rapsolja
300 g gravad lax i bit
3 msk hackad rödlök
2 msk hackade cornichoner
2 msk hackad kapris
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
flingsalt
nymald vitpeppar
Vispa ihop äggula, senap och citronsaft. Vispa i oljan, lite i taget, till en tjock sås.
Tärna laxen fint. Vänd ner lax, rödlök, cornichoner, kapris och örter i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna vila i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär brödet på mitten. Rosta i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
Lägg en klick laxröra på brödet vid servering.
Pumpernickel med skinka & kanelstekta äpplen
Cirka 24 bitar
200 g pumpernickel
150 g ädelost
1 dl crème fraiche
6 skivor julskinka eller rökt skinka
1 syrligt fast äpple
25 g smör
1 msk strösocker
1/2 tsk kanel
2 msk smör
kruksallad
1. Stansa ut rundlar eller fyrkanter av pumpernickeln. Blanda ädelosten med crème fraichen. Strimla skinkan.
2. Skala äpplet och skär det i små kuber. Smält smöret i en varm panna och lägg ner äpplena. Tillsätt socker och kanel och stek ett par minuter tills äpplena mjuknat litegrann men inte helt.
3. Smöra bröden och lägg på ett salladsblad. Fortsätt med skinka och spritsa sedan en klutt ädelostkräm på varje snitt. Avsluta med de kanelstekta äpplena.
Tips! Låt gärna ädelostcremen stå framme och bli lite mjuk innan den spritsas ut, så går det lättare.
Minipajer med fetaost & gravad lax
12 minipajer
1 rulle kyld smördeg
12 folie- eller mazarinformar
1 ägg
100 g fetaost i tärningar
1 1/2 dl spenatblad
2 salladslökar eller cirka 10 cm purjolök
3 äggulor
3 dl gräddfil
1 dl lagrad ost, grovriven
salt & nymalen svartpeppar
100 g gravad lax
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär ut kvadrater ur den kavlade smördegen, cirka 7x7 centimeter stora. Lägg degplattorna i formarna så att kanterna hänger lite utanför. Pensla med uppvispat ägg.
3. Skär salladslöken eller purjolöken i strimlor. Skölj spenatbladen och hacka dem fint. Fördela fetaost, den rivna osten, purjolök och spenat i formarna.
4. Vispa samman äggulor, gräddfil, salt och peppar och häll över.
5. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter, sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Pajen är klar när fyllningen stannat och pajdegen blivit gyllenbrun.
6. Ta ut pajerna och låt svalna. Toppa dem sedan med gravad lax.
Tips! Det går bra att använda fyllningen i en stor paj. Då lämpar sig en vanlig pajdeg bäst.
Tartletter med fetaost & lingon
16 stycken
Deg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
75 g smör
3/4 dl kesella
16 portionsformar av aluminium
Fyllning:
100 g fetaost
3 små ägg
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl lingonsylt
1 Blanda mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till 16 bollar och tryck ut i formarna. Låt vila minst 1 timme i kylen.
2 Sätt ugnen på 225 grader. Ställ formarna på en plåt.
3 Fördela smulad ost i formarna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över. Fördela sylten, klickvis, i formarna.
4 Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Endive med stiltoncrème & hjortron
8 bufféportioner
200 g stiltonost
250 g kesella
2 endiver
cirka 1 1/2 dl hjortronsylt
4 pepparkakor
1 Mosa ost och kesella till en kräm. Dela endiverna i blad.
2 Fördela ostkrämen på endivebladen. Toppa med en klick hjortronsylt och smula över pepparkakor.
Baconlindade katrinplommon
32 stycken
2 paket bacon (16 skivor)
32 saftiga och kärnfria katrinplommon
tandpetare
1 Dela baconskivorna tvärsöver.
2 Linda en baconskiva kring varje katrinplommon och fäst med tandpetare. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3 Sätt ugnen på grillelement och 250 grader. Stek plommonen högt upp i ugnen, i cirka 7 minuter.