Bjud in till smakrikt julmingel.
Bjud in till smakrikt julmingel.

Adventsmys – bjud vännerna på småplock

Äntligen advent! Bjud in vänner, släkt, grannar eller kolleger på glöggmys. Här är sex läckra tilltugg med härliga julsmaker som passar till den varma drycken.

Recept: Anna Wendt, Caroline Hofberg

Foto: Lisa Björner, Ove Lindfors

 

LÄS MER: Rätt mat för platt mage – fem recept mot IBS

LÄS MER: 4 goda & snabbfixade sötsaker – utan socker

Laxröran är också god som dipp till knäckebrödssticks eller på julbordet. Foto: Ove Lindfors

Vörtcrostini med gravlaxtartar

8 bufféportioner

 

12 skivor vörtbröd

Tartar:

1 äggula

½ msk dijonsenap

1 msk pressad citron

1 dl rapsolja

300 g gravad lax i bit

3 msk hackad rödlök

2 msk hackade cornichoner

2 msk hackad kapris

2 msk hackad dill

2 msk hackad gräslök

flingsalt

nymald vitpeppar

 

Vispa ihop äggula, senap och citronsaft. Vispa i oljan, lite i taget, till en tjock sås.

Tärna laxen fint. Vänd ner lax, rödlök, cornichoner, kapris och örter i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna vila i kylen.

Sätt ugnen på 225 grader. Skär brödet på mitten. Rosta i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.

Lägg en klick laxröra på brödet vid servering.

Matiga munsbitar med försmak av jul! Foto: Lisa Björner

Pumpernickel med skinka & kanelstekta äpplen

Cirka 24 bitar

 

200 g pumpernickel

150 g ädelost

1 dl crème fraiche

6 skivor julskinka eller rökt skinka

1 syrligt fast äpple

25 g smör

1 msk strösocker

1/2 tsk kanel

2 msk smör

kruksallad

 

1. Stansa ut rundlar eller fyrkanter av pumpernickeln. Blanda ädelosten med crème fraichen. Strimla skinkan.

2. Skala äpplet och skär det i små kuber. Smält smöret i en varm panna och lägg ner äpplena. Tillsätt socker och kanel och stek ett par minuter tills äpplena mjuknat litegrann men inte helt.

3. Smöra bröden och lägg på ett salladsblad. Fortsätt med skinka och spritsa sedan en klutt ädelostkräm på varje snitt. Avsluta med de kanelstekta äpplena.

 

Tips! Låt gärna ädelostcremen stå framme och bli lite mjuk innan den spritsas ut, så går det lättare.

De frasigaste och snabbaste pajerna fixar du enkelt med färdigköpt smördeg! Foto: Lisa Björner

Minipajer med fetaost & gravad lax

12 minipajer

 

1 rulle kyld smördeg

12 folie- eller mazarinformar

1 ägg

100 g fetaost i tärningar

1 1/2 dl spenatblad

2 salladslökar eller cirka 10 cm purjolök

3 äggulor

3 dl gräddfil

1 dl lagrad ost, grovriven

salt & nymalen svartpeppar

100 g gravad lax

 

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär ut kvadrater ur den kavlade smördegen, cirka 7x7 centimeter stora. Lägg degplattorna i formarna så att kanterna hänger lite utanför. Pensla med uppvispat ägg.

3. Skär salladslöken eller purjolöken i strimlor. Skölj spenatbladen och hacka dem fint. Fördela fetaost, den rivna osten, purjolök och spenat i formarna.

4. Vispa samman äggulor, gräddfil, salt och peppar och häll över.

5. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter, sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Pajen är klar när fyllningen stannat och pajdegen blivit gyllenbrun.

6. Ta ut pajerna och låt svalna. Toppa dem sedan med gravad lax.

 

Tips! Det går bra att använda fyllningen i en stor paj. Då lämpar sig en vanlig pajdeg bäst.

 

Lingonsylt och den salta fetaosten är en lika god som spännande kombination. Foto: Ove Lindfors

Tartletter med fetaost & lingon

16 stycken

 

Deg:

2 1/2 dl vetemjöl

1 krm salt

75 g smör

3/4 dl kesella

16 portionsformar av aluminium

 

Fyllning:

100 g fetaost

3 små ägg

2 dl vispgrädde

2 krm salt

1 krm peppar

1 dl lingonsylt

 

1 Blanda mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till 16 bollar och tryck ut i formarna. Låt vila minst 1 timme i kylen.

2 Sätt ugnen på 225 grader. Ställ formarna på en plåt.

3 Fördela smulad ost i formarna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över. Fördela sylten, klickvis, i formarna.

4 Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Ädelost på pepparkaka har blivit en kär klassiker till glögg. Det här är en något utökad variant med ostcrème, söt hjortronsylt och bitter endive som toppas med smulad pepparkaka. Foto: Ove Lindfors

Endive med stiltoncrème & hjortron

8 bufféportioner

 

200 g stiltonost

250 g kesella

2 endiver

cirka 1 1/2 dl hjortronsylt

4 pepparkakor

1 Mosa ost och kesella till en kräm. Dela endiverna i blad.

2 Fördela ostkrämen på endivebladen. Toppa med en klick hjortronsylt och smula över pepparkakor.

En oslagbar kombination, det salta baconet bryter härligt mot de söta katrinplommonen. Foto: Ove Lindfors

Baconlindade katrinplommon

32 stycken

 

2 paket bacon (16 skivor)

32 saftiga och kärnfria katrinplommon

tandpetare

 

1 Dela baconskivorna tvärsöver.

2 Linda en baconskiva kring varje katrinplommon och fäst med tandpetare. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3 Sätt ugnen på grillelement och 250 grader. Stek plommonen högt upp i ugnen, i cirka 7 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!