Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 16 jan 2015 07:00

Adrenal trötthet - det nya hälsoproblemet

Lider du av trötthet, värk i kroppen, sömnstörningar och magproblem?

Då kan du vara drabbad av adrenal trötthet - en ny typ av trötthet som doktorn ofta missar.

Vanliga symptom som många av oss upplever, som trötthet, värk i kroppen, sömnstörningar och magproblem, har fått ett nytt samlingsnamn - adrenal trötthet, skriver News Medical.

 

Tillståndet orsakas av kronisk stress, som leder till binjureutmattning. När binjurarna inte fungerar som de ska upplever den som drabbas en djup trötthet och kan inte behålla ett normalt blodtryck.

Våra binjurar producerar flera viktiga hormoner, bland annat adrenalin och kortisol, som hjälper kroppen att omvandla mat till energi, svara på stress och behålla balansen av natrium, kalium och vatten vilket reglerar blodtrycket.

 

I takt med att problemet med adrenal trötthet växer lockas många av att göra tester som ska avslöja om man lider av binjureutmattning, och även att själv försöka bota tillståndet med vitaminer eller kosttillskott. Men detta avråder Todd Nippoldt, läkare vid Mayo Clinic i USA och expert på hormonrubbningar som påverkar binjurarna, bestämt från.

– Att ta vitaminer eller kosttillskott för att behandla adrenal trötthet kan göra mer skada än nytta. Det kan försämra binjurarna genom att undertrycka mängden hormoner som produceras, säger han.

 

Enligt Todd Nippoldt ska den som känner sig extremt trött och misstänker att binjurarna inte fungerar i stället uppsöka en läkare.

– Läkaren kan samtidigt söka efter andra problem, som kan orsaka trötthet och muskelvärk, exempelvis depression, säger han.