85 procent av alla kvinnor använder fel behå-storlek. Dags att ta fram måttbandet, tjejer!
Ungefär 70 procent av alla kvinnor är missnöjda med sina bröst. Trots att de flesta män älskar alla sorter.
1 AV 2
85 procent av alla kvinnor använder fel behå-storlek. Dags att ta fram måttbandet, tjejer!
2 AV 2
Ungefär 70 procent av alla kvinnor är missnöjda med sina bröst. Trots att de flesta män älskar alla sorter.
Foto: Anatoly Tiplyashin

9 udda fakta om dina bröst

Vi gömmer dem i behåar, sporttoppar och bikiniöverdelar.

Ett par nakna bröst kan tydligen provocera något oerhört.

Men kvinnor: glöm inte bort att vara stolt över era "boobies", som har en massa härliga egenskaper.

Med hjälp av tidningen Women's health listar vi nio udda fakta om de små (eller stora) rackarna.

1. De flesta kvinnor är (dumt nog) missnöjda sina bröst

Enligt forskning är 70 procent av kvinnorna missnöjda med sina bröst – trots att de flesta män bedyrar att de älskar alla sorter, oavsett hur de ser ut. I stället för att jämföra, kritisera, gömma, fylla ut och skära: Var stolt över denna fantastiska och funktionella kroppsdel!

LÄS OCKSÅ: Brösten är vår stake

2. Bröstoperationer är fortfarande vanliga

Trots varningar för bröstimplantat, samt att allt fler (bland annat kändisar som Linda Rosing, Carolina Gynning och Natascha Peyre) valt att plocka ut silikonet, var bröstoperationer fortfarande det vanligaste kosmetiska ingreppet 2012, med nästan 300 patienter det året.

LÄS OCKSÅ: Bröstimplantaten kan vara cancerframkallande

3. Det är normalt att brösten gör ont vid träning

Om du brukar springa långt har du säkert upplevt hur brösten kan skava eller värka under och efter rundan. Och det är helt normalt: En av tre kvinnor får ont i bysten vid träning, enligt studier. För att undvika besvär bör man investera i en sport-behå i rätt storlek och form, samt se till att bära behåar med god passform till vardags också.

4. Brösten rör på sig

När vi rör på benen och armarna rör sig brösten också: upp och ner och runt, runt. Enligt brittisk forskning kan de förflytta sig så långt som 20 (!) centimeter, enligt Women's health.

5. Vi använder fel behå-storlek

Ungefär 85 procent av alla kvinnor missbedömer sin storlek och väljer antingen en för liten eller för stor behå. Dessutom kan bröstens form förändras under olika perioder av livet, som vid viktuppgång eller -nedgång, när man äter p-piller, vid graviditet eller när man ammar.

För att hamna helt rätt bör man mäta omkretsen under och mitt på brösten med ett måttband. I många underklädsbutiker kan man få proffshjälp med detta.

LÄS OCKSÅ: I behå-affären - de vanligaste frågorna

6. Behån är en ganska ny uppfinning

Det har visserligen funnits varianter (som "bröstsnörning" och "bröstbindor") ända sedan antiken, men behån som den ser ut i dag med kupor för brösten uppfanns av den vitrysk-amerikanska sömmerskan Ida Rosenthal så sent som 1922.

7. Dina bröst är inte identiska

Nej, det är inget att oroa sig för om du upptäcker att dina bröst inte är identiska. Tvärtom är ofta ett av dem lite större än det andra, enligt boken "Breasts – a natural and unnatural history" av Florence Williams.

8. De flesta kvinnor blir upphetsade av bröstberöring

82 procent av alla kvinnor blir sexuellt upphetsade av att få sina bröst "lekta" med, enligt en studie från 2006.

9. Smekta bröst kan ge orgasm

Nej, det är inte bara vaginan med klitoris och g-punkten som är känsliga. Många kvinnor får starkare orgasm när deras bröstvårtor stimuleras – och en del får orgasm enbart av att få brösten smekta.