Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 25 maj 2015 16:00

9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

Diabetes, framför allt Typ 2, blir allt vanligare världen över – men symptomen är lömska.

Man kan gå länge med sjukdomen utan att veta om det.

Det finns emellertid några förändringar som man bör vara uppmärksam på, till exempel ökad hunger och suddig syn.

Med hjälp av hälsosajten Boldsky listar vi nio tidiga varningstecken.

Allt fler människor världen över insjuknar i typ 2-diabetes. Orsaken kan vara en ohälsosam livsstil, men det finns många faktorer som kan spela in - bland annat ärftlighet.

Vad är skillnaden på diabetes typ 2 och typ 1?

Till skillnad från diabetes typ 1, som vanligen gör sig påmint redan i barndomen eller tonåren, uppkommer typ 2-diabetes vanligen först i vuxen ålder, inte sällan efter 40. Kort sagt innebär tillståndet att kroppens insulin inte räcker till, vilket behövs för att cellerna ska kunna ta emot näring från blodet.

Den vanligaste formen är typ 2-diabetes och kan komma senare i livet. Därför kallas den också för åldersdiabetes. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för diabetes typ 2.

Typ 1-diabetes, som vanligtvis debuterar i ung ålder, kallas också för barndiabetes. Bukspottskörteln angrips då av det egna immunsystemet vilket betyder att insulinproduktionen avtar helt eller delvis.

Behandling med sprutor eller insulinpump måste ske varje dag. Sjukdomen är kronisk och har viss ärftlighet.

LÄS MER: Diabetes typ 1 och 2 – det här är skillnaden

Tecken och symptom på diabetes

Symptomen framträder ofta långsamt under en längre period – och vissa får inga alls. Men det finns ändå ett antal tydliga kroppsförändringar, som man bör vara uppmärksam på, eftersom tidig vård kan förhindra följdsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och nervfel.

Sjukdomen kan dessutom behandlas med hjälp av ändrade kost- och träningsvanor.

Här listar vi nio tecken att hålla koll på.

LÄS OCKSÅ: Malin, 25: Det här vill jag att du vet om min diabetes

1. Du är hungrigare än vanligt – och går eventuellt upp i vikt

Kraftiga svängningar i blodsockret kan göra att man blir akut hungrig. Och eftersom cellerna inte får tillräckligt med glukos så är det i synnerhet socker man längtar efter.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

2. Du går ner i vikt

När insulin inte kan transportera glukos till cellerna förbereder sig kroppen på svält och börjar använda protein från musklerna. Det kan resultera i att man plötsligt rasar i vikt.

3. Du måste kissa ofta

När njurarna jobbar hårdare för att bli av med ett glukosöverskott i blodet behöver man gå på toa oftare, vilket gör att man kan vakna kissnödig flera gånger under natten.

LÄS MER: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

4. Du känner dig trött

Kroppens ihärdiga försök att kompensera för glukosbristen i cellerna kan göra att man känner sig mycket trött. Tröttheten kan också vara en konsekvens av störd sömn, på grund av det nattliga kissandet.

5. Du har huvudvärk

Förhöjda blodsockernivåer orsakar inte sällan huvudvärk, som blir kraftigare ju sämre tillståndet blir.

6. Du har problem i sängen

Diabetes påverkar även blodkärlen och nerverna i könsorganen, vilket bland annat kan orsaka torrhet i underlivet hos kvinnor och erektionssvårigheter hos män.

7. Du ser sämre

Högt blodsocker påverkar formen på linserna och ögonen, vilket kan orsaka ljusblixtar i ytterkanten av synfältet och göra att synen blir grumligare. Förändringarna är ofta tillfälliga, men om blodsockret förblir högt under en längre period kan man få permanenta skador.

LÄS OCKSÅ: Professorn Agnes Wold: Här är 6 myter om din hälsa

8. Du är törstig och torr i munnen

Som en konsekvens av att du kissar mer, försöker kroppen återställa vätskebalansen. Det kan resultera i intensiv törst och en torr mun.

9. Sår och blåmärken läker sämre

För mycket socker förstör artärerna och venerna, så att de inte kan transportera tillräckligt med blod, som bland annat behövs för att reparera skador i kroppen.

Testa dig här: Är du i riskzonen för diabetes?

Relaterat