Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Symptomen vid diabetes typ 2 kommer ofta väldigt långsamt. Därför finns det många som inte är medvetna om att de är drabbade – och gör inte de livsförändringar som behövs.Symptomen vid diabetes typ 2 kommer ofta väldigt långsamt. Därför finns det många som inte är medvetna om att de är drabbade – och gör inte de livsförändringar som behövs.Symptomen vid diabetes typ 2 kommer ofta väldigt långsamt. Därför finns det många som inte är medvetna om att de är drabbade – och gör inte de livsförändringar som behövs.
1 AV 2
Malin, 25: "När jag vaknar vet jag inte hur den här dagen kommer bli"
2 AV 2
Symptomen vid diabetes typ 2 kommer ofta väldigt långsamt. Därför finns det många som inte är medvetna om att de är drabbade – och gör inte de livsförändringar som behövs.

9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

Diabetes, framför allt typ 2, blir allt vanligare världen över – men symptomen är lömska.

Man kan gå länge med sjukdomen utan att veta om det.

Det finns emellertid några förändringar som man bör vara uppmärksam på, till exempel ökad hunger och ständig törst.

Här listar vi nio tidiga varningstecken på diabetes mellitus.

Allt fler människor världen över insjuknar i typ 2-diabetes. Övervikt och en ohälsosam livsstil ökar risken, men det finns många faktorer som kan spela in - bland annat ärftlighet.

Vad är skillnaden på diabetes typ 2 och typ 1?

Till skillnad från diabetes typ 1, som vanligen gör sig påmint redan i barndomen eller tonåren, uppkommer typ 2-diabetes vanligen först i vuxen ålder, inte sällan efter 40.

Diabetes typ 2 – detta kan du själv göra:

Sluta röka

Om du är överviktig – försök gå ner i vikt

Motionera regelbundet. Även måttlig motion sänker blodsockret märkbart

Var uppmärksam och lär dig känna igen tecken på för högt, men även för lågt, blodsocker.

Lär dig kontrollera ditt blodsocker och kontrollera regelbundet

Ha alltid med dig något att äta, så att du själv kan behandla lågt blodsocker.

Ät varierat och sunt. Anpassa det totala kaloriintaget för att motverka övervikt och fetma.

Källa: Netdoktor

Båda varianterna beror på att kroppens produktion av lagringshormonet insulin inte räcker till. Insulin behövs för att cellerna ska kunna ta emot näring från blodet.

Typ 1-diabetes, som vanligtvis debuterar i ung ålder, kallas också för barndiabetes. De celler i bukspottskörteln som tillverkar insulin angrips då av det egna immunsystemet vilket betyder att insulinproduktionen avtar helt eller delvis.

Behandling med sprutor eller insulinpump måste ske varje dag. Sjukdomen är kronisk och har viss ärftlighet.

Typ 2-diabetes orsakas av att kroppens celler blir okänsliga för insulin. Bukspottskörteln tvingas då producera alltmer insulin och till slut orkar cellerna inte med. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för diabetes typ 2.

Det finns även andra varianter av diabetes. Graviditetsdiabetes ökar risken för att man senare ska få en typ 2-diabetes, det finns en typ 1-diabetes som debuterar senare och därför heter Late onset, och en typ 2-variant som blommar ut tidigare.

LÄS MER: Diabetes typ 1 och 2 – det här är skillnaden

Tecken och symptom på diabetes

Vid typ 2-diabetes framträder symptomen ofta långsamt under en längre period. Men det finns ändå ett antal tydliga kroppsförändringar, som man bör vara uppmärksam på, eftersom tidig vård kan förhindra följdsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och nervfel.

Sjukdomen kan dessutom behandlas med hjälp av ändrade kost- och träningsvanor.

Här listar vi nio tecken att hålla koll på.

LÄS OCKSÅ: Malin, 25: Det här vill jag att du vet om min diabetes

1. Du är hungrigare än vanligt – och går eventuellt upp i vikt

Kraftiga svängningar i blodsockret kan göra att man blir akut hungrig. Och eftersom cellerna inte får tillräckligt med glukos så är det i synnerhet socker man längtar efter.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

2. Du går ner i vikt

När insulin inte kan transportera glukos till cellerna förbereder sig kroppen på svält och börjar använda protein från musklerna. Det kan resultera i att man plötsligt rasar i vikt.

3. Du måste kissa ofta

När glukoshalten i blodet kommer över ett visst värde, börjar man kissa ut en del glukos. Blodsockret drar med sig vätska. Följden blir att man behöver gå på toa oftare, vilket gör att man kan vakna kissnödig flera gånger under natten.

LÄS MER: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

4. Du känner dig trött

Kroppens ihärdiga försök att kompensera för glukosbristen i cellerna kan göra att man känner sig mycket trött. Tröttheten kan också vara en konsekvens av störd sömn, på grund av det nattliga kissandet.

5. Du luktar annorlunda

Förr diagnosticerade läkare diabetes genom att lukta på andedräkten och smaka på urin. Andedräkten luktar fruktigt, urinet smakar sött. Faktum är att det är därför sjukdomen heter diabetes mellitus, det senare ordet betyder honung. Det är inte bara patienterna som är glada över att det i dag finns bättre provtagningsmöjligheter.

6. Du har huvudvärk

Förhöjda blodsockernivåer orsakar inte sällan huvudvärk, som blir kraftigare ju sämre tillståndet blir.

LÄS OCKSÅ: Professorn Agnes Wold: Här är 6 myter om din hälsa

7. Du är törstig och torr i munnen

Som en konsekvens av att du kissar mer, försöker kroppen återställa vätskebalansen. Det kan resultera i intensiv törst och en torr mun.

8. Sår och blåmärken läker sämre

För höga blodsockernivåerna skadar artärerna och venerna. Framför allt är det mikrocirulationen, de allra minsta kärlen, som påverkas. Det försämrar förmågan att reparera skador i kroppen.

9. Senare kan även synen och sexlivet påverkas

Diabetes påverkar även blodkärlen och nerverna i könsorganen, vilket bland annat kan orsaka torrhet i underlivet hos kvinnor och erektionssvårigheter hos män.

Högt blodsocker påverkar formen på linserna och ögonen, vilket kan orsaka ljusblixtar i ytterkanten av synfältet och göra att synen blir grumligare. Förändringarna är ofta tillfälliga, men om blodsockret förblir högt under en längre period kan man få permanenta skador.