Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 superfrön som bränner fett

Att nötter är nyttigt har du säkert hört. Men det finns också ett rikt utbud av frön som är toppen för hälsan. Här är fröerna som ger dig massor med näring samtidigt som de hjälper kroppen att bränna fett.

 

AV: Lotta Byqvist

Testa att göra pudding eller koka gröt med chiafröna. Foto: Thinkstock

1. Chiafrön

Rik på omega 3

Många som äter frön upplever att de får ett minskat sötsug. Det beror bland annat på att fibrerna i fröerna hjälper till att jämna ut blodsockerkurvan. Fibrerna hjälper också till att hålla magen i gång. Frön har även en renande effekt eftersom de tar med sig slaggprodukter på sin väg genom kroppen. De är dessutom packade med protein, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Det är här fettförbränningen kommer in. Protein och nyttiga fettsyror hjälper till att höja kroppens förbränning.

Men precis som för nötter gäller att lagom är bäst. Både frön och nötter är kaloririka. Om du äter för mycket går du upp i vikt i stället för ner. Du ska alltså inte hälla i dig påsar med frön utan använda dem i müslin, på salladen eller i brödet. Börja i dag.

Chiafröet har många fördelar: Det mättar tack var sitt höga innehåll av protein och lösliga fibrer. Dessutom är det rikt på den nyttiga fettsyran omega 3 som ju stimulerar fettförbränningen. Ett minus för att kroppen har svårare att tillgodogöra sig omega 3 från växtriket än från djurriket. Chiafröet sägs utgöra basföda för Tarahumara-folket i norra Mexiko, som anses var världens bästa långdistanslöpare. Testa att göra pudding eller koka gröt på chiafrön.

 

Hampafrön kan ätas både skalade och oskalade. Foto: Thinkstock

2. Hampafrön

Perfekt i smoothien

Har blivit jättepopulära på senare tid. Men särskilt nya är de inte. Människan har ätit hampafrön i tusentals år. Innehåller essentiella fettsyror, alltså sådana som våra kroppar behöver för att fungera. Hampafrön är dessutom en finfin proteinkälla och rikt på skyddande antioxidanter, vitaminer och mineraler, som exempelvis kalcium. Har en nötaktig smak. Kan ätas både skalade och oskalade. Perfekt att blanda i smoothien, müslin eller gröten.

 

1-2 matskedar/dag max! Foto: Colourbox

3. Linfrön

En riktig GI-sänkare

Innehåller omega 3 och lösliga fibrer - perfekt för dig med trög mage. Linfrö är en riktig GI-sänkare. Linfrön innehåller även kalium - som är bra för musklernas funktion, hjärtat och som kan sänka blodtrycket - fosfor, magnesium och järn. Strö dem på yoghurten eller blanda ner i gröten. Eller använd när du bakar bröd.

En nackdel med linfrön är att de, både de krossade och de hela, innehåller cyanid. Därför bör man inte äta mer än en till två matskedar hela linfrön om dagen. Livsmedelsverket avråder från att äta krossade linfrön överhuvudtaget.

 

Sesamfrön – fullspäckade med mineraler! Foto: Colourbox

4. Sesamfrön

Skyddande effekt

Innehåller mineraler som zink, järn, magnesium, fosfor och B-vitaminer. Också rikt på antioxidanter, nyttigt omättat fett och kalcium. Dessutom innehåller sesamfrön sesamin som har en skyddande effekt mot cancer och hjärt- kärlsjukdom. Skalade sesamfrön har en något lägre halt av vissa mineraler än oskalade. Fröna, både de skalade och oskalade, är goda att rosta och strö över salladen eller grillade räkor. Fungerar också att panera med.

 

Solrosfrö är toppen för din hud! Foto: Colourbox

5. Solrosfrön

Ökad spänst i huden

Innehåller E-vitamin som ökar elasticiteten i huden och skyddar mot solens skadliga strålar. Solrosfrön har ett högt proteininnehåll och är fyllda med magnesium, zink, järn och B-vitaminen tiamin. De innehåller även kolesterolsänkande växtsteroler och är rika på nyttiga fettsyror. Solrosfrön ger brödet en fylligare smak. Fröna är också goda att rosta och äta som snacks eller att garnera sallader med.

 

Psylliumfrön är bra för din mage och tarm. Foto: Cornelia Nordström

6. Psylliumfrön

Kolesterolsänkande

Kallas även loppfrön på grund av sin ringa storlek. Skalet består till 85 procent av vattenlösliga fibrer. Själva fröet går oförändrat genom magen, det är gelet de bildar som är positivt för mage och tarm. De vattenlösliga fibrerna minskar både risken för förstoppning och tarmcancer. Dessa fibrer har också en kolesterolsänkande effekt. Psylliumfrön passar bra i smoothies, bröd och müsli.

 

Pumpafrön innehåller massor av antioxidanter. Foto: Colourbox

7. Pumpafrön

Hög proteinhalt

Tänk om fler upptäckte detta fantastiska frö. Proteinhalten hör till den högsta bland fröer. Dessutom är pumpafrö rikt på skyddande antioxidanter och vitamin A och E, de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6, samt mineraler som zink, järn, fosfor, selen, betakaroten, magnesium, kalcium och kalium. Pumpafrön har en mjuk nötsmak och är goda i brödet och att strö på salladen eller ovanpå yoghurten. Rosta gärna i stekpannan och ät i stället för pinjenötter.

 

Massor av fosfor och järn! Foto: panthermedia

8. Vallmofrö 

Strö över brödet

Innehåller mycket mineraler som fosfor och järn, samt bra fettsyror. Krossa gärna vallmofrö i mortel för att få ut maximalt med näring. Vallmofrön passar bra att garnera brödet med. Är också goda att ha som ingrediens i frö-knäcke. Barn och gravida bör undvika vallmofrön eftersom fröna innehåller låga halter av opium. Ett problem med att äta vallmofrön är att det kan ge utslag i drogtest.

 

Amarantfrön har ett lågt GI-värde. Foto: Panthermedia

9. Amarantfrön

Gott i müsli

En sydamerikansk ört som även kallas inkavete. Det har lågt GI, är rikt på fullvärdigt protein samt aminosyran lysin och kalcium. Trots att amarantfröet är fritt från gluten är det rikt på stärkelse. Det kan därför malas till mjöl och användas i redningar. Testa gärna att koka gröt på amarantfrön. Gott också i müsli, särskilt om du "poppar" fröna innan: häll ett tunt lager amarantfrön i varm stekpanna på spisen. Skaka och passa noga tills fröerna poppar som popcorn.