Sexställningen kan spela roll i jakten på orgasm.
1 av 2: Sexställningen kan spela roll i jakten på orgasm. Foto: Shutterstock
Stress motar både orgasmer och sexlust. Där är yoga, mindfulness och meditation bra alternativ för dig som bli mer närvarande och få kontroll över negativ stress.
2 av 2: Stress motar både orgasmer och sexlust. Där är yoga, mindfulness och meditation bra alternativ för dig som bli mer närvarande och få kontroll över negativ stress. Foto: Shutterstock

9 saker du kanske inte visste om orgasmer

ORGASM. Att nå klimax under samlag är något alla kvinnor borde få uppleva. Med hjälp av Woman's health listar vi nio olika sätt att nå hela vägen fram.

1. Låt det ta lite tid

Det är uppenbart för många, men tyvärr inte för alla. Alla tycker om en snabbis ibland, men när det gäller en orgasm behöver kvinnor i snitt mellan 10-20 minuter för att nå toppen. Det finns alltså ingen anledning att ligga på latsidan.

2. Oralsex ökar chansen för orgasm

En orgasm kräver att klitoris stimuleras på ett bra sätt och det är sällsynt under vaginalsex. Oralsex ger en riktad, men mjuk stimulering och tar många kvinnor till orgasm när det görs rätt.

3. En stadig partner ökar chansen

Många värdesätter sin frihet och inget ont i det. Men är det många orgasmer man eftersträvar visar forskningen att chanserna är större med en stadig partner.

4. Fantisera dig fram till klimax

Man kan faktiskt ge sig själv en orgasm genom att mentalt föreställa sig att man kommer. Det är kanske inget man knäpper med fingrarna för att lära sig, men med rätt kombination av fantasi, andning och fokus kan det faktiskt gå.

 

LÄS OCKSÅ: Hur gör man för att få multipla orgasmer?

5. Ställningen spelar roll

Att ha sex bakifrån är en ställning kvinnor kan ha lättare att komma i. Tidigare har man förklarat det med att mannen lättare träffar den mytomspunna g-punkten, men en uppmärksammad studie från 2014 påstår att punkten inte finns.

I stället förklaras det med att klitoris är ett så stort och komplicerat organ att delar av det sträcker sig långt in i vaginan på vissa kvinnor och gör det lättare för dem att få orgasm vaginalt.

6. "Coregasm" genom träning

Vissa typer av magövningar kan faktiskt leda till en orgasm. Ett bra tips är att testa när det är lugnt på gymmet!

7. Stöna högt, det bidrar

Att stöna under sex kan vara en bidragande faktor för både kvinnor och män. Men det stannar inte där. Enligt en av metoderna i tantrasex kan man flytta runt den sexuella energin i kroppen genom att höja eller sänka tonen i rösten.

Riktigt låga toner för ner energin i underlivet och hjälper till explosiva orgasmer. Men för att undvika en pinsam situation kan det vara bra att tipsa sin partner först och kanske till och med skumma igenom en bok på ämnet.

8. Stress gör det svårare

Man är mindre upphetsad när man är uppe i varv. Man bör därför försöka hitta sätt att lindra vardagsstressen innan man siktar på den ultimata orgasmen.

9. Tråkiga nyheter – vissa har väldigt svårt

Anorgasmi är ett tillstånd som innebär att man har väldigt svårt för och med inte kan få orgasm. Det kan bero på stress, ångest, depression eller svår trötthet. I vissa fall kan det även bero på biverkningar från sjukdomar eller läkemedel.

Men till och med ett sådant hinder kan man eventuellt ta sig förbi. Bland annat finns det kurser som lär kvinnor att nå orgasm med hjälp av vibratorer.

 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

 

Text: Kristoffer Elmqvist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!