Om en person visar att den tycker om dig, så gillar du ofta den personen lite mer.
Egentid, liknande intressen och spännande situationer är några av ingredienserna som kan leda till kärlek.
1 AV 2
Om en person visar att den tycker om dig, så gillar du ofta den personen lite mer.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Egentid, liknande intressen och spännande situationer är några av ingredienserna som kan leda till kärlek.
Foto: Shutterstock

9 faktorer som påverkar om du blir kär

Varför blir man kär?

Eller varför blir man INTE kär?

Enligt psykologin finns det en rad faktorer som är avgörande för att man ska falla hejdlöst för någon.

Här listar vi nio av dem.

Varför blir man kär? Eller varför blir man inte kär? Det är frågor som man kan grubbla över till leda.

Med facit i hand har man ju gjort några mindre lyckade val av partner i livet – och när man väl träffade någon som man BORDE bli kär i hände... ingenting. Måste kärlek vara så svårt?!

LÄS OCKSÅ: Singel i sommar? Så lyckas du på Tinder

 

Men SÅ mystisk är förälskelsen faktiskt inte. I alla fall inte om du frågar några av världens mest framträdande psykologer.

För nyhetssajten Business insider redogör Elizabeth Philips på psykologienheten vid University of Florida för några grundläggande faktorer som anses förklara varför vi faller för en viss person i ett visst skede.

Känner du igen dig?

1. Likheter

Vi dras ofta till personer som påminner om oss själva, eftersom vi tror att chansen att någon ska gilla oss tillbaka är större om vi är lika.

2. Ömsesidigt gillande

Och om en person tycker om en så gillar vi dem lite mer. Vi älskar nämligen att känna oss behövda.

3. Åtråvärda egenskaper

Alla har vi egenskaper och karaktärsdrag som vi tycker är särskit attraktiva och viktiga. Om någon uppfyller (i alla fall några av) dem så sugs vi dit som en magnet.

4. Social acceptens

Personen i fråga måste passa in i vår värld. Det kan handla om yrke, ålder, religion eller intressen: kulturella normer styr mer än vi tror vårt val av partner.

5. Behov

Personen vi blir kär i motsvarar i regel något behov i vårt liv. Kanske längtar vi efter intimitet – eller så saknar vi någon som matchar oss intellektuellt?

6. Mystik

Jo, så enkla är vi att vi går i gång på personer som vi inte riktigt får ett grepp om. För visst är det lite spännande när man får fantisera om föremålets intentioner, personlighet och bakgrund?

LÄS OCKSÅ: Vanliga tabbar vi gör i början av ett förhållande

7. Upphetsning

Oavsett om det handlar om passionerat hångel eller en hisnande bergochdalfärd på Gröna Lund: att uppleva adrenalinrusiga situationer tillsammans med någon kan generera förälskelse.

8. Tid på tu man hand

Vi kommer i regel närmare någon ju mer vi umgås mycket med henne eller honom ensam, utan en massa uppmärksamhetsstjälande vänner omkring.

9. "Det"

Han eller hon har "det", det vill säga det där unika som får just mig på fall. (Det kan vara en viss typ av humor, ett särskilt sätt att föra sig eller ett specifikt utseende. Titta på dina ex så hittar du säkert någon gemensam nämnare.)

LÄS OCKSÅ: Otur i kärlek? Det här kan vara lösningen