<p>Hjälper det att dricka mycket vatten för att förebygga urinvägsinfektion? Och fungerar huskurer? Här ger experten svar.</p>
1 av 2: <p>Hjälper det att dricka mycket vatten för att förebygga urinvägsinfektion? Och fungerar huskurer? Här ger experten svar.</p> Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
Annelie Brauner, professor i klinisk bakteriologi.
2 av 2: Annelie Brauner, professor i klinisk bakteriologi. Foto: Fredrik Persson

9 myter och sanningar om urinvägsinfektion

Hjälper det att dricka mycket vatten? Att undvika kyla?

– Det finns väldigt lite forskning på egenvård vid urinvägsinfektioner. Men märker man själv att man får besvär av vissa saker så kan man prova att undvika dessa, säger Annelie Brauner, professor i klinisk bakteriologi. Här reder hon ut sanningshalten i 9 vanliga påståenden om urinvägsinfektioner.

1. Det hjälper att dricka mycket vatten vid urinvägsinfektion

SANT: ”Det kan hjälpa att dricka ordentligt, eftersom man då måste kissa ofta. Det kan verka förebyggande att bakterier som inte klättrat upp hela vägen till urinblåsan sköljs ut.”

2. Att kissa efter samlag förhindrar urinvägsinfektion

SANT: ”Många upplever att de får symtom efter samlag. Rent teoretiskt skulle det kunna ha effekt, att bakterier följer med ut när man kissar.”

3. Det hjälper att dricka surt, till exempel citronvatten

FALSKT: ”Nej, det finns inga bevis för att det hjälper att enbart dricka surt.”

4. Att bli nerkyld i underlivet ökar risken att drabbas

OKLART: ”Man vet inte något om hur bakterierna påverkas av kyla, vi kan bara teoretiskt resonera om det. Det finns ingen forskning på det, men det hade varit intressant att undersöka.”

5. Blöta kläder ökar risken för urinvägsinfektion, därför är det bra att byta kläder när man badat

OKLART: ”Det här är egentligen samma sak som att bli nerkyld och som sagt så vet vi inte mycket om det.”

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Här är expertens bästa råd

6. Huskur: Att dricka tranbärsjuice kan lindra symtomen

NJA: ”Man kan inte använda tranbärsjuice för att behandla en pågående urinvägsinfektion. Man har däremot provat att förhindra att nya urinvägsinfektioner uppkommer genom att behandla kvinnor som har upprepade urinvägsinfektioner med tranbärsjuice eller kapslar med tranbärsextrakt. Jämfört med antibiotika har man sämre resultat. Dessutom var tranbärsbehandlingen mycket dyrare än antibiotikabehandlingen. För att det överhuvudtaget ska ha någon effekt krävs att man tar väldigt höga doser och då klagade vissa testpersoner över ont i magen. Så tyvärr var tranbärsextrakt både sämre och dyrare än antibiotika.”

7. Om du torkar dig "rätt" på toaletten minskar du risken att drabbas

OKLART: ”Det tror jag inte heller att man har forskat på. Du har alltid lite bakterier i området runt urinröret, även på huden. Du kan även ha bakterier som orsakar urinvägsinfektion i slidan, speciellt om du är äldre. Så det kanske spelar mindre roll hur du torkar dig.”

8. Undvik tätt åtsittande kläder

OKLART: ”Det är mer tyckande än tung vetenskap. Precis som vi inte vet hur bakterierna påverkas av kyla så vet vi inte heller hur de påverkas av värme och fukt.”

9. Tvätta inte underlivet med vanlig tvål

SANT: ”Jag tycker att man ska tvätta sig måttligt och använda oparfymerad tvål till underlivet. Det är svårt att förstå poängen med parfym om man har en normal hygien.”

LÄS OCKSÅ: Så undviker du urinvägsinfektion

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!