9 livsmedel du tror är nyttiga - som inte är det
Juice, torkad frukt och nötter är tre klassiker vi ofta ser som nyttiga – och ibland överkonsumerar. För även det som är nyttigt blir onyttigt i för stor mängder.
Vi lät dietisten Sofia Antonsson kommentera nio livsmedel många ser som hälsosamma, med inspiration av hälsosajten Mindbodygreen.
1. Fruktjuice – även färskpressad
Ett glas läskande apelsinjuice kan låta som en riktig vitaminbomb. Perfekt under vinterhalvåret när vi behöver extra energi och motståndskraft mot förkylningar. Eller?
Dietistens kommentar: Om man gillar juice kan man unna sig lite på helgen, men det räcker med max ett glas till frukosten. Det spelar ingen roll om den är färskpressad, alla varianter innehåller väldigt mycket fruktsocker.
Det blir ett problem kalorimässigt, och för den som har problem med magen blir det jobbigt att hantera så mycket fruktsocker på en gång.
Dessutom går fibrerna förlorade när frukten mixas – ät en frukt i stället. Då får du ner kalorimängden, slipper fruktosbelastningen och vinner fibrerna.
LÄS OCKSÅ: 7 livsmedel som bara gör dig hungrigare
2. Yoghurt
Yoghurt är för många ett nyttigt frukost- och mellanmålsalternativ. Men i det stora utbudet av yoghurtsorter är en hel del sötade, och här gäller det att se upp.
Dietistens kommentar: Var noga med ett läsa innehållsförteckningen för att försäkra dig om att yoghurten innehåller en liten mängd socker eller, ännu hellre, är osötad.
Naturell yoghurt är däremot hälsosam och innehåller bra näringsämnen. Den passar utmärkt som mellanmålsmat och är enkel att variera med olika tillbehör. Det finns också många spännande varianter att prova, exempelvis de som innehåller kvarg.
LÄS OCKSÅ: Så bra är nya hälsomaten: kvarg, chiafrön, ghee, bovete, mandelmjölk...
3. Bröd – även mörkt och glutenfritt
Att brödet är mörkt och fiberrikt betyder inte per automatik att det är nyttigt för oss. Även dessa bröd kan vara stora sockerfällor.
Dietistens kommentar: Många av de industribakade bröden innehåller mycket tillsatser och är sötade. Det gäller även mörkare bröd vi kanske tror är nyttiga, de kan till exempel innehålla mycket sirap i stället.
Titta efter nyckelhålsmärkningen och välj gärna surdegsbröd. Glöm inte att detsamma gäller för glutenfritt bröd, de kan vara lika onyttiga som vilket bröd som helst. Bäst är att baka själv, och annars att vara uppmärksam på innehållsförteckningen.
LÄS OCKSÅ: Undvik sockerfällorna och bli brödsmart
4. Ekologisk mat
Betyder den ekologiska märkningen på våra livsmedel att de är nyttiga? Svaret på den frågan är att så inte alls är fallet.
Dietistens kommentar: Det är nog vanligt att man likställer den ekologiska maten med att den också är nyttig. Men det är ingenting som säger att den innehåller en mindre mängd socker, till exempel.
Många ekologiska bars är exempelvis naturliga utan tillsatser, men här gäller det att komma ihåg att det inte utesluter att de samtidigt innehåller en stor mängd socker.
LÄS OCKSÅ: Myten om ekomat – så nyttig är den egentligen
5. Alternativ mjölk
Soja-, havre-, mandel- och kokosmjölk. Utbudet av alternativ till den traditionella mjölken är stort i dag. Men är de verkligen nyttigare?
Dietistens kommentar: De här produkterna är ofta dyra och innehåller mycket vatten. Man får sällan vad man betalar för. De kan också innehålla tillsatser, så det gäller att läsa innehållsförteckningen noga.
Om man ändå av olika anledningar vill välja en alternativ mjölk är havremjölk eller kokosmjölk att föredra, då de är mindre artificiella.
6. Smoothie
En smoothie full av frukt och grönsaker kan kännas som en hälsobomb att dricka. Med den stora mängden fruktsocker belastar den dock lätt vårt blodsocker.
Dietistens kommentar: För att en smoothie ska smaka bra behövs mycket frukt. Konsekvensen blir densamma som när det gäller juice – det blir för mycket fruktsocker. Dessutom har frukternas fibrer gått förlorade.
Tar du en smoothie någon gång ibland spelar det inte så stor roll, men det är bättre att välja en med grönsaker i. Har du för vana att dricka en flera gånger i veckan är det dags att tänka om.
LÄS OCKSÅ: 7 frukostar som bränner fett
7. Proteinbars
Om du tränar mycket kan det kännas som ett nyttigt tillskott att ta en proteinbar ibland. Men det behövs sällan, och det finns bättre alternativ för att få i sig extra protein.
Dietistens kommentar: Om man äter en hälsosam och varierad kost är det sällan man behöver något extra proteintillskott. Då måste man träna väldigt mycket, minst fem dagar i veckan.
Många av sådana här bars innehåller en hel del tillsatser och sötningsmedel. Ett bättre alternativ till proteinrikt mellanmål är exempelvis kvarg, keso, kokt ägg, drickyoghurt och fröknäcke.
LÄS OCKSÅ: Inte bara ägg! 6 proteinrika livsmedel – du kan ha missat
8. Nötsmör
Vi känner till att nötter i lagom mängd är nyttigt för oss. Då borde väl ett nötsmör också vara det? Nja, riktigt så enkelt är det inte.
Dietistens kommentar: Här är det avgörande att välja rätt sort för att inte råka ut för en riktig kaloribomb. Se till att det är en ekologisk variant med få ingredienser och en stor andel nötter. Och även om du hittar en nyttigare variant är det ingenting man äter i några mängder.
Det är lagom att bara bre ett lager på mackan. Använd nötsmöret på samma sätt som du använder vanligt smör. Det är ingenting man gröper ur förpackningen med sked.
9. Naturliga sötningsmedel
Att utesluta det vita sockret ur kosten och ersätta det med ett naturligt sötningsmedel som honung känns ju bra. Men tänk på att sockermängden förblir den samma.
Dietistens kommentar: Vissa av de naturliga sötningsmedel vi använder, som agavenektar, honung, sirap och kokos, kan absolut innehålla nyttiga näringsämnen.
Honung kan exempelvis vara bra av andra orsaker, som att den innehåller antioxidanter och har visat sig ha antibakteriella egenskaper. Men när det handlar om sockret är det samma sak, det blir inte mindre i den här formen.
LÄS OCKSÅ: Smal utan att banta – 12 smarta genvägar