8 livsmedel att vara extra försiktig med efter bäst före-datum

Mycket mat går att äta efter bäst-före-datumet: man kan i de flesta fall lita på sin smak och sitt luktsinne.

Men det finns livsmedel du bör vara extra försiktig med.

Inte minst om man är gravid, äldre eller har nedsatt immunförsvar.

Här listar vi, med hjälp av Livsmedelsverkets expert, åtta matvaror som du bör vara extra försiktig med efter bäst före-datum.

Skillnad på "bäst före" och "sista förbrukningsdag"

I Sverige finns det två typer av datummärkning på den mat som säljs i butik. Det ena är bäst-före-dag, som har att göra med kvaliteten på produkten. Alltså: producenten kan enbart garantera att maten bibehåller sitt originalskick fram till angett datum, förutsatt att förpackningen varit oöppnad och förvarats i den temperatur som anges på förpackningen. Det andra är sista förbrukningsdag, som är kopplat till säkerhet. Alltså: efter det datumet får inte varan säljas eller ges bort, och man bör inte äta den, eftersom den kan ha blivit hälsofarlig.

Ganska få livsmedel är märkta med det senare: det handlar nästan uteslutande om kyckling och köttfärs. Och enligt Åsa Rosengren, expert och mikrobiolog på Livsmedelsverket är folk i regel FÖR trogna bäst-före-datumet.

– Ur ett lagligt perspektiv är det helt okej för en butik att sälja livsmedel som har passerat sin bäst-före-dag, även om det sällan sker i praktiken. Däremot är det många butiker som agerar när en vara är på väg att gå ut: de sänker priserna eller gör luncher av den utgående maten, säger hon.

Oftast kan du lita på lukt och smak

Med andra ord, väldigt ofta går det att äta livsmedel som har passerat sitt bäst-före-datum. Man kan i de flesta fall förlita sig på sitt lukt- och smaksinne: luktar eller smakar maten illa så är det inget man ska (eller kommer att vilja) stoppa i sig.

Dock finns det några undantag, där det är svårt att med sinnena avgöra om varan har blivit dålig, varför man faktiskt bör äta den så nyförpackad som möjligt. Det gäller till exempel produkter där det finns risk för listeriabakterier, som kan slå hårt mot konsumentgrupper som gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

– Listeriabakterien har en förmåga att anpassa sig till massa olika typer av miljöer, till exempel livsmedelslokaler. Tillverkare av chark och fisk har i regel bra övervakning av den i sin produktion, men ibland är olyckan framme, säger Åsa Rosengren.

LÄS OCKSÅ: Maten du ska undvika för att inte bli magsjuk

"Kan fortfarande innehålla sjukdomsframkallade bakterier"

Det kan vara svårt att bestämma matens hållbarhet, varför många producenter tar det säkra före det osäkra i sin märkning.

– Ett livsmedel kan vara farligt utan att det luktar illa. Å andra sidan behöver man inte bli sjuk av skämd mat som luktar illa, men den är de facto otjänlig som människoföda, säger Åsa Rosengren.

Men om man hör till den grupp som är känsliga för listeriainfektion: vilka livsmedel bör man undvika efter bäst-före-datumet?

Gravad och kallrökt lax

Listeriabakterien kan växa i kyla och i frånvaro av syre, varför kylförvarade produkter med förhållandevis lång hållbarhetstid, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, är särskilt utsatta. Om oturen är framme så kan alltså bakterien, mot slutet av hållbarhetstiden, ha hunnit upp i en sådan halt att den kan göra en känslig person sjuk, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Sushi

Sushi som ligger förpackad i butiken ska man äta så fort som möjligt efter förpackningsdatum för att undvika listeriabakterier, råder Livsmedelsverket.

Skivat smörgåspålägg

Skivat smörgåspålägg som till exempel skinka har hög vattenhalt, vilket underlättar för listeriabakterien att föröka sig under förvaringen. När det gäller skivad skinka och annat skivat smörgåspålägg bör man därför äta så nyförpackat som möjligt, råder Livsmedelsverket.

– Äkta salami är dock ofta torra, så den är inte lika problematisk, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.

 LÄS OCKSÅ: Slipp magsjuka – 8 livsmedel experterna aldrig äter

Patéer

Patéer på fågel, kött, fisk eller skaldjur kan innehålla skadliga mängder listeriabakterier om de närmar sig bäst-före-datum. Därför bör i synnerhet känsliga personer undvika dessa när hållbarhetstiden närmar sig slutet, råder Livsmedelsverket.

Dessertostar

Mögel- och kittostar som till exempel brie, camembert, chèvre och gorgonzola kan gynna förökning av eventuella listeriabakterier under mognadslagringen. Hårdostar utgör däremot en dålig tillväxtmiljö för bakterier, eftersom de innehåller så lite vatten, förklarar Livsmedelsverkets Åsa Rosengren.

Färsk kyckling

Kyckling och färsk fågel överlag är ofta märkt med sista förbrukningsdag. Det är en känslig produkt som snabbt kan försämras av bakterier som bryter ner kycklingköttet. Ofta signalerar den ganska direkt, genom dålig lukt, att den är för gammal och otjänlig, men man bör ändå vara försiktig om det angivna datumet (kan vara "bäst före" också) passerat. Magsjuke-bakterien Campylobacter kan dock finnas på kycklingköttet redan från början av hållbarhetstiden. Den finns i tarmen hos den levande kycklingen och överförs till köttet vid slakt. Därför är det alltid  viktigt att genomsteka kyckling i kombination med att tvätta händer innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat kyckling, använda rena redskap, diska knivar och skärbrädor och noga hålla rent på arbetsbänken.

Malet kött

De bakterier man kan bli sjuk av finns där sedan slakt och förökar sig inte under hållbarhetstiden om färsen förvaras kallt, i max 4 grader. Därför har Livsmedelsverket råd om att genomstek köttfärs och inte smaka på rå köttfärs. Malet kött förstörs emellertid väldigt snabbt, så det kan lätt bli ofräscht och skämt av snabbväxande produktförstörande bakterier, säger Åsa Rosengren, expert vid Livsmedelsverket.

Färsk fisk

Färska livsmedel som innehåller mycket vatten och inte har någon tillsats av salt eller socker är mer känsliga: där trivs och växer mikroorganismer bättre. Det är dock ovanligt att det finns sjukdomsframkallande bakterier på färsk fisk som säljs i Sverige, säger Åsa Rosengren vid Livsmedelsverket.

Aktuellt just nu