Kroppens larmsystem bör tas på allvar. Men allt är inte farligt.
Bröstsmärtor är exempelvis inte likställt med en hjärtinfarkt. Men om du känner dig orolig bör du söka hjälp.
1 AV 3
Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 AV 3
Kroppens larmsystem bör tas på allvar. Men allt är inte farligt.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Bröstsmärtor är exempelvis inte likställt med en hjärtinfarkt. Men om du känner dig orolig bör du söka hjälp.
Foto: Shutterstock

9 läskiga symtom som kan vara helt ofarliga

Varje huvudvärk är en hjärntumör och bröstsmärtan MÅSTE vara en hjärtinfarkt!

”Doktor Google” kan göra vem som helst till hypokondriker men långt ifrån alla symtom är farliga, även om de kan vara sjukt läskiga.

När kroppen talar gör du bäst i att lyssna, vare sig det handlar om smärta eller andra symtom som du inte är van vid. 

Ibland är det emellertid mycket väsen för ingenting. 

Inspirerade av Readers Digest listar vi 9 symtom som kan vara helt ofarliga.

OBS! Kom ihåg att det ofta är bra att ta det säkra före det osäkra och låta en läkare undersöka dig. Särskilt när det är en kombination av flera symtom.

1. Bröstsmärtor

När det gör ont i bröstet tänker många: ”Hjälp! Hjärtattack!”.  Innan du drar förhastade slutsatser finns det dock vissa saker att ta i beaktning, som din ålder. Hos yngre personer, som inte har en förhöjd risk för hjärtproblem, kan det mycket väl vara helt ofarligt.

Enligt läkaren Albert Ahn kan smärtan lika gärna uppstå till följd av halsbränna, stress, ångest eller en sträckt muskel i bröstväggen.

Är du 45-plus, röker och har hjärt-kärlproblematik i släkten bör du vara mer observant. Eller om smärtan kommer plötsligt och inte försvinner av sig själv.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på 

2. Hjärtklappning

Foto: Shutterstock

Precis som när bröstet smärtar är det läskigt när hjärtat beter sig annorlunda. Men det behöver inte vara farligt. Allt från stress och uttorkning till sömnbrist och koffeinöverdos kan trigga hjärtklappning.

Hjälp bör du söka om hjärtklappningen ackompanjeras av andra symtom, som yrsel, svimningar, kallsvettningar eller matthet. Eller om den sitter i mer än ett dygn.

– Alla hjärtklappningar som man inte blir riktigt påverkad av, även om man har hjärtsjukdomar, brukar vara ofarliga, har överläkaren Stefan James tidigare sagt till Hälsoliv.

Enligt James är det vanligt att hjärtklappning uppstår vid ansträngning. Andra orsaker kan vara blodbrist, hormonrubbningar, feber eller infektioner.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om din hjärtklappning är farlig 

3. Ringningar i öronen

Efter en högljudd rockkonsert är det kanske inte så konstigt om dina öron ringer som resultat. Men när det dyker upp från ingenstans är det mer obehagligt. Det kan emellertid bara vara ett normalt tecken på att du har blivit äldre. När artärerna hårdnar med åldern eller om du har högt blodtryck förändras blodflödet i kroppen – vilket kan skapa ett ljud som bara du hör, säger läkaren Brunilda Nazario till Readers Digest.

Även stress kan leda till ljudkänslighet och sus i öronen. Du kan uppsöka en läkare för att utesluta eventuella hörselskador.

LÄS OCKSÅ: Stressad? 13 sätt din kropp slår larm 

4. Darriga händer

Nej, du har inte per automatik Parkinsons sjukdom bara för att dina händer skakar. Enligt 1177 Vårdguiden debuterar Parkinsons vanligen efter 55 år och besvären börjar oftast i en kroppshalva. Andra symtom kan vara obehag i en arm eller ett ben, fumligare handstil, sämre rörelseförmåga och stela muskler. 

Att du skakar kan också bero på ett lågt blodsocker, problem med sköldkörteln eller något som kallas essentiell tremor – oklara darrningar där orsaken inte är känd.

För att få rätt diagnos bör du söka professionell hjälp.

LÄS OCKSÅ: Darrande händer – så lindrar du besvären 

5. Blod i avföringen

Foto: Shutterstock

Blod är aldrig kul, särskilt inte när du är ursprungskällan. Men blod i bajset är ingen dödsdom, det behöver inte ens vara farligt. Det kan lika gärna handla om små kärlbristningar eller hemorrojder. Enligt 1177 Vårdguiden kan vissa läkemedel orsaka blödningar i mag-tarmkanalen. En intensiv magsjuka kan också ställa till det.

Är du över 40 bör du däremot vara mer vaksam.

– Vid den åldern börjar förekomsten av ändtarmscancer öka. Oftast räcker det då med en enklare endoskopisk undersökning, säger överläkaren Jan Brun till sajten Netdoktor.

Andra riskfaktorer är bland annat ärftlighet, övervikt, rökning, stort intag av rött kött och stillasittande. Då bör en grundligare utredning i form av en koloskopi erbjudas.

Tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom kan också leda till blodig avföring.

LÄS OCKSÅ: Är din magsmärta farlig? Läkarens bästa råd 

6. Ögonlocket rycker

Ofrivilliga ryckningar i ögonlocket är väldigt sällan ett tecken på akut fara. Det har sannolikt mer att göra med din livsstil än din hälsa.

– Vi sitter framför datorskärmar och telefoner hela dagen. Det är jobbigt för ögat för många, säger Albert Ahn till Readers Digest.

Ryckningar i ögonlocket kan också ha med stress, trötthet, hård träning, rökning och kaffedrickande att göra.

I sällsynta fall kan det finnas en neurologisk orsak.

LÄS OCKSÅ: Därför rycker det i ögonlocken – och så minskar du besväret 

7. Utebliven mens

Du behöver varken vara gravid eller lida av en livshotande sjukdom för att din mens inte dyker upp som den brukar.

Dina hormoner är känsliga för både fysisk och psykisk stress, vilket betyder att både ångest, viktförändringar och just stress kan rubba menscykeln.

– En missad mens är generellt sett ingen stor sak, säger Brunilda Nazario.

Om mensen uteblir ofta eller är väldigt oregelbunden är det bra att kolla upp problemet hos en gynekolog. Hormonrubbningen PCOS är en av flera orsaker som kan störa din mens.

LÄS OCKSÅ: Mens: 8 skäl till att du blöder mindre eller inte alls 

8. Plötslig yrsel

Blir du plötsligt yr när du reser dig efter att ha suttit länge? Helt normalt.

– När kroppen byter position måste hjärnan bibehålla blodflödet. Hos vissa laggar detta efter, säger Albert Ahn.

Även om du ser lite stjärnor en stund går det ofta över av sig själv.

Enligt Readers Digest är yrsel är sällan ett tecken på allvarligare sjukdom som enskilt symtom.

Här kan du läsa mer: 6 orsaker till att du plötsligt känner dig yr 

9. Huvudvärk

Kraftig smärta i huvudet är skrämmande. Men det är inte likställt med en hjärntumör, vilket inte är särskilt vanligt.

Den vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk och den kan sitta i länge. Allt från stress och synfel till spända muskler och förkylningar kan utlösa huvudvärken.

Om huvudvärken går ut över din vardag bör du söka hjälp, lindring går nästan alltid att få. Plötslig och kraftig huvudvärk, som inte liknar något du känt tidigare, kan däremot kräva mer akut vård – särskilt om det är i kombination med flera andra symtom du inte känner igen.

Fotnot: Återigen, om du känner dig orolig eller upplever flera symtom samtidigt, sök professionell hjälp.