Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
publicerad text:
publicerad text:
publicerad text:
publicerad text:

9 frön som gör dig smal: Chia, linfrön, sesamfrön, kokosnöt...

Frön kan tyckas vara små och oansenliga, men de är sprängfyllda med nyttigheter som omega 3-fetter, fibrer och mineraler.
Innehållet kan bidra till lägre vikt och blodsocker, starkare immunförsvar och gladare mage. Pimpa salladen, smoothien eller müslin med dem.

Här är nio fantastiska frön – som sesamfrön, pumpakärnor och chiafrön.

1. Chiafrön – bra i bakning

Chiafröna anses vara extra bra för dig som tränar, eftersom de innehåller mycket protein. Högt fiberinnehåll gör att de mättar. Och de innehåller även antioxidanter, omega 3-fetter och mineraler som ­kalcium, kalium och magnesium.
Kan strös över din mat, användas i bakning eller blandas med vätska och svällas till en gelé som kan ätas som en pudding eller blandas i en smoothie.

Kommer från Mexiko där aztekerna länge använt dem.

Så får du i dig nyttiga frön:

Till frukost:
Blanda linfrön, solroskärnor, hampafrön och sesamfrön i din müsli.
Gör fröknäcke med flera olika sorters frön.
Till lunch & middag:
Använd psylliumfrön eller fiberhusk när du bakar eller som ersättning för mjöl. Gör ­mjölfria wraps av ägg, grädde och fiberhusk.
Till mellis:
Ät pumpakärnor, torkad kokos och ­solros­kärnor som snacks tillsammans med nötter eller torkad frukt.
Gör sesammjölk genom att mixa ­ sesamfrön, vatten och aprikoser.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte får i dig nog med B12

2. Linfrön – innehåller omega 3

 Uppskattas för sitt innehåll av omega 3-fetter och för att de kan ha bra effekt på en trög eller orolig mage. Innehåller fibrer, B-vitaminet tiamin och mineraler som fosfor, magnesium, kalium, zink och järn.
Kan köpas både som hela och krossade. Livsmedelsverket rekommenderar främst att vi äter hela linfrön eftersom ämnen som inte är nyttiga avges när de krossas. Det är dock ingen fara att inta 1-2 matskedar per dag.
Kan strös över mat eller blandas i bakning.

LÄS OCKSÅ: Järnbrist? Här är maten du ska äta

3. Psylliumfrön –magens vän

 Fiberrika frön som kan beskrivas som magens bästa vän. De små, svarta fröna är perfekta för dig som har problem med ­förstoppning eller andra magåkommor.
Psylliumfrön går oförändrade genom ­kroppen, men det bildas gelé av fibrerna och det är positivt för magen och tarmarna.
Kan köpas hela, krossade som psylliumfröskal eller malda som fiberhusk. Hela är bra när du ska blanda i müsli, krossade eller malda kan du till exempel använda till bakning.
Kallas även loppfrön eftersom de anses se ut som loppor. Från Medelhavsområdet.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt?

4. Nyttiga sesamfrön

 Innehåller många mineraler som mycket kalcium, järn, zink, fosfor, magnesium samt B-vitaminer. Sesamfrön innehåller sesamin, ett ämne som har visat sig hjälpa till vid viktminskning.

Dessa ljusa frön säljs som oskalade och skalade, den enda skillnaden är lite lägre halt av vissa mineraler i de skalade.
Kan användas i matlagning och bakning, eller strös över maten. Goda att rosta. Populärt i en del asiatiska rätter, kan också användas som panering. Det finns även svarta sesamfrön.

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Vitaminer som du verkligen behöver

5. Solroskärnor –goda att rosta

 Lite större vita och grå frön som har en nötaktig smak. Kallas också solrosfrön. Rika på E-vitamin och har ett högt protein­innehåll. Är också fyllda med järn, ­magnesium, zink och B-vitaminerna tiamin och folat samt kolesterolsänkande ­fytosteroler.
Goda att rosta och garnera mat eller en sallad med. Kan också användas i müsli eller bröd. Har troligtvis sitt ursprung i Mexiko.

6. Pumpakärnor –proteinrika

Pumpakärnor är en av mest proteinrika av fröerna och innehåller en hög halt antioxidanter. Är fullproppade med E-vitamin. Har högt innehåll av fler­omättat fett och är rika på magnesium, zink och järn. Kan också kallas pumpafrön.
De har en mjuk nötaktig smak. Goda att rosta lätt i en torr stekpanna och ha som snacks eller strö över sallader och soppor. Naturella passar de bra i en müsli eller som garnering på bröd.
Kommer antagligen ursprungligen från Centralamerika.

7. Pinjenötter –bra för viktminskning

Pinjenötter är egentligen frön som kommer från pinjeträdets kottar. Har höga halter av E-vitamin, mineralerna fosfor, magnesium och järn. Innehåller ämnet pinetol som har visat sig hjälpa till vid viktminskning.
Pinjenötter är goda i sallader eller en wok, kan blandas i bröd och såser eller bara ätas precis som de är. Goda att rosta. Används också till pesto.

8. Hampafrön –gott i gröt

Innehåller stor mängd protein och essentiella aminosyror samt omega-3-fetter. Och höga halter av mineralerna ­kalcium, magnesium, fosfor och järn, samt mycket vitamin E.
Finns både som oskalade och skalade, de med skal innehåller mest fibrer men är hårdare.
Kan exempelvis användas i bakning, strös över sallader, blandas i gröt, müsli eller en smoothie.

9. Kokosnöt -håller vätskebalansen

Kokosnöten är en stenfrukt, men det vi äter av kokosnöten är egentligen delar av fröet eller kärnan, som kokosköttet vilket är frövitan.
Kokosfettet är bra för vikten och hälsan och tål ganska hög upphettning. Kokos­vatten är fullt av antioxidanter och elektrolyter, vilket är bra för blodtrycket och håller vätskebalansen. Det innehåller även ­kinetin som används i många skönhets­produkter och det hävdas att det föryngrar huden.