<p>Glutenintolerans, celiaki, innebär att du inte tål proteinet gluten som då skadar tarm­luddet i tarmens slemhinna.</p>
1 av 2: <p>Glutenintolerans, celiaki, innebär att du inte tål proteinet gluten som då skadar tarm­luddet i tarmens slemhinna.</p> Foto: Colourbox
<p>Vid glutenintolerans får du symptom så som&nbsp;diarré och gaser i magen. Men också dåliga blodvärden, järnbrist, trötthet och viktnedgång.</p>
2 av 2: <p>Vid glutenintolerans får du symptom så som&nbsp;diarré och gaser i magen. Men också dåliga blodvärden, järnbrist, trötthet och viktnedgång.</p> Foto: Colourbox

9 frågor och svar om glutenintolerans

Glutenintolerans eller celiaki har fått många att skippa gluten för att känna sig friskare.

Men vad är egentligen gluten och kan du vara överkänslig emot det även om du inte är intolerant? Här får du svar på dina frågor.

I dag uppges 1-2 procent av världens befolkning lida av glutenintolerans, men många fall förblir obehandlade vilket kan leda till svåra komplikationer. Även människor som inte är intoleranta har nu börjat förändra sin kost för en mer glutenfri livsstil. Viktigt att komma ihåg är dock att glutenfri kost kan vara fattig på både vitaminer och fibrer.

Nedan svarar två experter på frågor kring ämnet.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

1. Vad är gluten?

– Gluten är ett samlingsnamn för proteiner som finns i spannmål. I bröd är det dessa proteiner som ger brödet en luftig, fluffig konsistens och gör att degen jäser bättre. Det är dessa proteiner som kroppen bildar antikroppar mot om du lider av celiaki.

LÄS MER: Gluten: 12 viktiga saker du behöver veta

2. Vad är gluten­intolerans/celiaki?

– Det är en ärftlig åkomma, även kallat celiaki, som gör att man inte tål proteinet gluten. Det är ett komplext samspel mellan genetiska faktorer och kost, men där arv tycks spela den viktigaste rollen om man har arvsanlag för en särskild vävnadstyp i tarmen. Det är också dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas av glutenintolerans, varför vet vi inte i dagsläget.

3. Vad är gluten­överkänslighet?

– Det finns ingen diagnos i Sverige som heter gluten­överkänslighet men uttrycket används ofta av de som känner att gluten påverkar deras hälsa negativt. Oftast handlar det om IBS eller diffusa magproblem men många vittnar även om att allergier, akne och andra sjukdomar lindras av en glutenfri livsstil.

LÄS OCKSÅ: Slutade äta gluten: "Mår mycket bättre"

4. Var finns gluten?

– Det är ett äggviteämne som finns i vete framför allt men också i råg och korn, men inte i ren havre.

5. Hur påverkar det kroppen?

– Gluten skadar tarm­luddet i tarmens slemhinna. Tarmluddet finns för att man ska kunna tillgodogöra sig näringen i maten. Har man en oupptäckt glutenintolerans blir tarmen till slut helt slät.

6. Vilka är symtomen?

– Man kan få dåliga blodvärden och järnbrist, bli trött och hängig, gå ner i vikt och ha skelettvärk, få diarré och gaser i magen. Det finns också andra mindre vanliga symptom som eksem eller allergier. Sedan är det inte ovanligt att diabetes- eller strumapatienter också är glutenintoleranta och tvärtom.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen? Det här kan du göra!

7. Hur ställs diagnosen?

– Man kan göra ett blodprov eller ta ett prov från tunntarmen genom gastroskopi, då är det viktigt att man äter gluten som vanligt fram till provtagningen, annars kan man inte göra en rättvis bedömning. I dag är det vanligast att man tar ett blodprov, vilket gör att man snabbare kan ställa diagnos. Det finns massor av celiaki-tester på apoteket, men man måste ha en läkarkontakt för att verkligen kunna ställa en säker diagnos.

8. Bör alla äta glutenfritt, trots att man inte är ­intolerant?

– Nej, det tycker jag inte. Den glutenfria kosten som vi har i Sverige är rätt vitamin- och fiberfattig och det kan vara svårt att äta glutenfritt och näringsrikt på samma gång. Om man äter glutenfritt ställer det därför högre krav på att man får i sig vitaminer och fibrer på annat håll. Frukt och bär, gröna bladgrönsaker och bönor och ägg är exempel på bra källor att få i sig för att inte få bristsjukdomar som brist på B6, B12 eller folsyra.

9. Är det farligt att äta gluten trots att man är intolerant?

– Utan behandling kan det ge en rad olika mer eller mindre allvarliga symptom och besvär. Det är ovanligt men oupptäckt glutenintolerans kan i värsta fall leda till benskörhet och benbrott, näringsbrist och svårigheter att få barn.

 

 

Källor: Docent Claes Hallert, specialist i mag- och tarmsjukdomar vid Hälsoinformationen i Norrköping, Karl Hultén, författare, föreläsare och tidigare forskare vid Institutet för Neurovetenskap på Karolinska,1177.se, Livsmedelsverket.

Laga gott utan gluten

Det här kan du välja i stället för vetemjöl:

Rismjöl

Fullkornshavremjöl

Bovetemjöl

Mandelmjöl

Kokosmjöl

Majsmjöl

Potatismjöl

Sojamjöl

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande