Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 12 apr 2018 15:13

9 cykeltyper du alltid stöter på i trafiken

Foto: Shutterstock.

Har du börjat cykla till jobbet? 

Då kanske du har stött på någon av dessa typer i cykelbanan, eller så ÄR du kanske någon av dessa typer själv. 

Hälsoliv har singlat ut några olika personligheter som du definitivt stöter på i cykeltrafiken. 

1. Tävlingscyklisten

Alla har vi mött honom (ja, det är oftast en man). I tajta färgglada spandex-kläder kommer han susandes förbi dig. Helt tyst, du känner bara av vinddraget och sen är han förbi och har lämnat dig fruktandes för ditt eget liv. 

Har vi så många tävlingscyklister i Sverige? Nej, det är inte rimligt. Det är heller inte rimligt att cykla i 100 kilometer i timmen på väg till jobbet. Antingen får man cykla klockan 05 på morgonen för att få cykelbanan för sig själv, eller så får man lugna ner sig och förstå att man inte kan tävlingscykla till jobbet. 

2. Packåsne-cyklisten

Personen som har ungefär 15 olika väskor med tillhörande cykelvagn och ibland också en hund i koppel som tar upp hela körbanan. Dessa personer brukar heller aldrig ha någon ringklocka och reagerar inte heller på någon annans ringklocka. Hamnar man bakom packåsne-cyklisten får man bara ge upp. 

3. Mobilcyklisten

Cyklisten som sms:ar samtidigt som hen nöjescyklar vinglande över halva körfältet som en överförfriskad Finlandsfärja-resenär. Personen i fråga bär sällan hjälm utan hellre keps. 

LÄS OCKSÅ: 8 hälsofördelar med att cykla till jobbet

4. Slalomcyklisten

Cyklisten som kryssar mellan bilar, fotgängare och andra cyklister som värsta Pernilla Wiberg för att hinna först till rödljuset - för att sedan bli omkörd av samtliga så fort det slår om till grönt.

5. Cyklisten som inte vet vad en ringklocka är 

Det bästa sättet att signalera i cykeltrafiken är ju med hjälp av ringklockan, både för din egen skull men främst för dina medcyklister och gående. Finns det något värre än när någon susar förbi utan att förvarna? 

6. Lyssna-på-svinhög-musik-cyklisten

Reagerar inte på omvärlden överhuvudtaget, blåser på i 100 kilometer i timmen med explosionstechno i hörlurarna samtidigt som bilar och andra cyklister tvingas ställa sig på bromsen. Ringklockor och biltutor rör inte lyssna-på-svinhög-musik-cyklisten i ryggen överhuvudtaget. Hen hör nämligen ingenting och överlever ändå mirakulöst.

LÄS OCKSÅ: Cyklar du till jobbet? Då lever du längre

7. Den cyklande "polisen"

Om du råkar svänga utan att visa med armen vart du ska, eller cyklar över ett övergångsställe, så är den cyklande "polisen" där och tillrättavisar dig. Antingen via ett pling med ringklockan som en markering, eller så skriker denna person ut vad som du gjort fel. 

8. Den överförsiktiga livrädda cyklisten 

För den rädda cyklisten räcker det inte med hjälm. Ju mer skydd desto bättre. Givetvis stoppar man in byxorna i strumporna för att inte fastna i kedjan, och inför varje cykeltur kontrolleras luft i däcken, att lamporna fungerar och att ringklockan hörs väl. 

9. Kompiscyklarna

Cyklisterna som cyklar bredvid varandra och gärna så sakta som möjligt för att de ska kunna prata med varandra. 

10. "Tricksaren"

Cyklisten som alltid tar genomvägar, och inte drar sig för att cykla upp på trottoaren eller hoppa över hinder. Ju farligare desto bättre! 

Cykla lugnt i vår - och glöm inte hjälmen! 

Relaterat