Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
2020 kommer bli ditt år! Med några enkla förändringar kan du leva mer hälsosamt!2020 kommer bli ditt år! Med några enkla förändringar kan du leva mer hälsosamt!2020 kommer bli ditt år! Med några enkla förändringar kan du leva mer hälsosamt!
En bra start: Satsa på frukt och grönt.En bra start: Satsa på frukt och grönt.En bra start: Satsa på frukt och grönt.
1 AV 2
2020 kommer bli ditt år! Med några enkla förändringar kan du leva mer hälsosamt!
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En bra start: Satsa på frukt och grönt.
Foto: Shutterstock

8 tips – om du vill äta hälsosammare 2020

Sugen på en nystart under 2020? 

Kanske äta lite, lite hälsosammare eller gå ner några kilon?

Här tipsar sajten Popsugar om åtta val du kan göra för att nyttigare liv.

1. Ät grönsaker - till varje mål

Grönsaker skänker oss liv. De är fullsmockade med mineraler, vitaminer och antioxidanter - byggstenar som är livsviktiga för får existens.

Därför: Ät dem så ofta som möjligt. Gärna till varje mål, inklusive frukost.

LÄS OCKSÅ: Så maxar du näringsupptaget från dina grönsaker 

2. Tänk protein, fibrer och nyttiga fetter

Den magiska treenigheten som gör att vi känner mättnad och får ett stabilt blodsocker. Välj magra proteiner, tänk fullkorn och baljväxter för fibrer och äta avokado, nötter, frön och olivolja för nyttiga fetter.

3. Gör lunchen till din största måltid

Många av oss väljer en lättare lunch för att sedan äta mer till middag. Enligt popsugar bör vi göra lunchen till dagens största mål för att säkerställa att vi hinner förbränna kalorierna. De menar att lunch bör stå för 40 procent av det dagliga kaloriintaget.

4. Ät till du är 80 procent mätt

Är du en sådan där artig figur som slutar äta först när tallriken är tom? Börja lyssna på din kropp i stället. Ät långsamt och känn efter under tiden. Sluta äta när du är nöjd snarare än proppmätt.

LÄS OCKSÅ: 7 knep: Så vet du att du äter lagom mycket 

5. Bli vegan en gång i veckan

Vi har redan slagit fast att grönsaker är bra. Därför är det en genial idé att viga en hel dag åt detta, då du lämnar köttet och mejeriprodukterna i kylen och fokuserar på växtriket.

Behöver du inspiration? Spana in den här superläckra veganska poké bowlen!

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

6. Byt ut det artificiella mot det naturliga

Flera studier har visat att artificiellt sötad mat och dryck gör oss hungrigare och ökar vårt sötsug. Låt det söta komma från naturliga källor i stället - som exempelvis honung eller dadlar.

7. Planera din matvecka

För att kunna äta nyttigt gäller det att skapa förutsättningar. Välj en dag i veckan som du viger åt veckans matlagning. Förbered och laga måltider för hela veckan, gärna inklusive mellanmål. Du sparar både tid och pengar samtidigt som du sannolikt kommer äta mer hälsosamt.

8. Våga unna dig

Att äta hälsosamt behöver inte betyda förbud. Du kan fortfarande unna dig något gott. Gör en poäng av att hålla dina cravings i schack och dig själv lycklig. Kanske en bit mörk choklad då och då eller ett litet glas vin till maten. Att äta nyttigt är inte samma sak som att äta tråkigt.