Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

8 tips för att boosta ditt immunförsvar

Vanliga tips för att slippa bli sjuk är bland annat god handhygien och att undvika folk som hostar.

Men det är också viktigt att ha ett starkt immunförsvar.

– Håll koll på din vitamin- och mineralstatus genom att käka frukt och grönsaker – och undvika socker, skräpmat, processade livsmedel och tomma kalorier, säger dietisten Sofia Antonsson.

Här hittar du tipsen som boostar kroppens försvarslinje!

Vill du veta mer om årets influensa? Läs här

Unna dig en god kopp te. Gärna med en citronskiva till.Unna dig en god kopp te. Gärna med en citronskiva till.Unna dig en god kopp te. Gärna med en citronskiva till.
Unna dig en god kopp te. Gärna med en citronskiva till. Foto: Dmitry Pistrov

1. Sippa på te!

 

Drick svart eller grönt te med honung och citron. När man dricker det varma teet och andas in ångorna stimuleras hårsäckarna i näsan - vilket i sin tur tvingar ut äckliga bakterier mer effektivt. Citron har dessutom en förtunnande effekt på snor och honung är antibakteriellt.

LÄS OCKSÅ: Bihåleinflammation - så lindrar du besvären

 

Under vinterhalvåret kan vi i Sverige behöva tillskott.Under vinterhalvåret kan vi i Sverige behöva tillskott.Under vinterhalvåret kan vi i Sverige behöva tillskott.
Under vinterhalvåret kan vi i Sverige behöva tillskott.

2. Vitaminer!

 

Vitaminer är livsviktigt för att vår kropp ska fungera. D-vitamin är exempelvis grymt för att förebygga sjukdomar och forskning visar dessutom att det har betydelse för immunförsvaret. Under vinterhalvåret, när soltimmarna är få kan man behöva ta kosttillskott eftersom vi inte får i oss tillräckligt via maten.

– C-vitamin kan vara en myt, men det  är alltid bra att  äta citrus, säger Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare.

 

Boosta immunförsvaret med goda och nyttiga juicer.Boosta immunförsvaret med goda och nyttiga juicer.Boosta immunförsvaret med goda och nyttiga juicer.
Boosta immunförsvaret med goda och nyttiga juicer.

3. Kosten som stärker!

 

För det första ska du dricka mycket vatten, det spolar bort gifter ur lymfsystemet. Blanda till en god juice på exempelvis grönkål, ingefära, morötter, citron eller mynta.

– Ingefära  är bra för matsmältningen och antiinflammatoriskt, vilket gynnar hela kroppen. Gurkmeja fungerar på  samma sätt: det dämpar inflammationen i kroppen och kan bidra till en bättre tarmflora, säger Sofia Antonsson.

 

Andra nyttiga ingredienser för maten:

* Vitlök - kryddan som stärker immunförsvaret.

* Blåbär - full av nyttiga antioxidanter.

* Surkål - naturens antibiotika!

* Broccoli - detoxar och stärker immunförsvaret.

 

4. Skippa alkohol och rökning

 

Förutom att vara generellt skadligt för kroppen försämrar alkohol och rökning immunförsvaret. Skulle du drabbas av influensan förlänger det dessutom sjukdomsförloppet.

 

 

Två flugor i en smäll! Frisk luft och motion på samma gång.Två flugor i en smäll! Frisk luft och motion på samma gång.Två flugor i en smäll! Frisk luft och motion på samma gång.
Två flugor i en smäll! Frisk luft och motion på samma gång.

5. Rör på dig!

 

Motion stärker immunförsvaret. Satsa på 30 minuter om dagen om du inte är van. Och gör något som du tycker är kul! Det kan vara allt från promenader till dans och cykling.

En stor anledning till att influensan sprids är dessutom att vi håller oss inne, i stängda utrymmen, där viruset kan hoppa runt fritt.

 

6. Sjung i kör!

 

Det låter snurrigt men enligt ny forskning har faktiskt personer som sjunger körsång ett starkare immunförsvar. Det frisläpper bland annat dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. En tysk studie visar exempelvis att antikroppar mot virus i våra slemhinnor ökar när vi sjunger i kör.

FLER FÖRDELAR MED ATT SJUNGA I KÖR: Sång kan ha samma effekt som medicin

 

Ladda upp med ägg i kylen.Ladda upp med ägg i kylen.Ladda upp med ägg i kylen.
Ladda upp med ägg i kylen. Foto: Anna Hållams

7. Käka protein!

 

En del forskning tyder på att dieter som har för lågt protein kan försämra immunförsvaret. Därför är det bra att få i sig proteinrik mat som fisk, ägg och yoghurt.

 

Var snäll med magen!Var snäll med magen!Var snäll med magen!
Var snäll med magen!

8. Tänk på magen!

 

Hälsolivs dietist Sofia Antonsson rekommenderar att du ska lägga krutet på din mage som är avgörande för att stå emot virus och bakterier.

– En bra näringsstatus, en glad tarm och lagom med stress är faktorer som är viktiga för ett optimalt immunförsvar, säger hon.

Sedan finns det ingen nackdel med att käka rikligt med frukt och bär, även om det inte kan förhindra förkylning. C-vitaminet i exempelvis apelsin och blåbär kan om inte förebygga så åtminstone förkorta sjukdomstiden.

Så se till att bygga upp immunförsvaret, så står du stadigare när diverse vintersjukor anfaller.

– Det är också bra med mjölksyrade grönsaker, råder Sofia Antonsson.