7 skäl till varför du får ångest när du är bakis

Just då finns det ingen tanke på morgondagen.

Du äter, dricker, dansar och skrattar med vänner till långt inpå natten - ibland ända till de tidiga gryningstimmarna.

Men dagen efter vaknar du med trötta ögon, ett bultande huvud och i värsta fall en sjuhelvetes ångest.

Hur kan glappet mellan i dag och i går vara så stort?

Hälsoliv ger dig svaren.

 

TESTA HÄR: Sliten i dag? Drack du för mycket alkohol?

1. Sömnbristen. Det ligger närmast till hands att skylla på drinkarna, men bakfylla handlar ofta lika mycket om sömnbrist som själva berusningen kvällen före. Inte bara tenderar vi att gå och lägga oss försent när vi festar (vi har ju oftast något vi måste upp till ändå) utan alkohol försämrar dessutom sömnen markant. Visserligen somnar man lättare efter åtskilliga glas vin, öl eller sprit, men sömnen blir oroligare och ytligare under alkoholpåverkan - och man vaknar upp tidigare än vanligt.

 

2. Alkoholintaget. Nej, vi kommer inte ifrån det: alkohol ÄR skadligt för både hjärnan och resten av kroppen. I långa loppet kan en stor konsumtion få förödande konsekvenser för hälsan, men även på kort sikt märks de negativa effekterna tydligt. Det finns en anledning till att man avråder från träning dagen efter en festnatt: alkoholen driver vätska ur kroppen, vilket gör att flera viktiga mineraler försvinner, vilket i sin tur leder till muskelnedbrytning och försämrade fysiska prestationer. Uttorkningen kan även göra att man blir yr och får huvudvärk.

 

3. Den kemiska processen. När kroppen kämpar med att bryta ner alkoholen bildas föreningen acetaldehyd, som kan framkalla bland annat svettningar, illamående och kräkningar. Alkohol frisätter dessutom "glädjeämnet" dopamin i hjärnan, vilket får till följd att vi när drickandet upphör kan känna oss håglösa och ångestladdade.

 

4. Minnesluckorna. Att summera gårdagskvällen och -natten är en vanlig, och nästan ofrånkomlig, aktivitet dagen efter, oasvett om vi gör det i vår ensamhet eller tillsammans med någon som var med. Vi vill helt enkelt få kontroll över vad som egentligen hände. Men ibland är det svårt att få ihop förloppet, kanske för att vi inte minns vissa delar av kvällen, när vi varit för berusade. Då är det läge att se över sina alkoholvanor: minnesluckor är ett sätt för hjärnan att signalera att den tar skada och att man riskerar att få allvarliga problem.

 

5. Hungern. I vanliga fall kanske frukosten är ett nödvändigt ont. Eller så brukar du vara nöjd med en skål yoghurt eller en tallrik havregrynsgröt på morgonen. Men när du vaknar bakfull skriker magen snarare efter flottig pizza, knapriga pommes frites eller en stor coca-cola. Mycket alkohol gör dig nämligen extra hungrig dagen därpå. Det beror återigen på uttorkningen: när vätskan försvinner ur kroppen tar den med sig salt, vitaminer och mineraler, varvid blodsockret sjunker och du får ett sug efter kolhydrater och fett.

 

5. Flirten. Alkohol gör oss modigare, vilket i bästa fall kan göra att vi vågar oss fram till den där heta killen eller tjejen på dansgolvet. Men andra sidan av myntet är att vi bli omdömeslösa när vi dricker och kanske knyter kontakt med personer som vi aldrig skulle ha intresserat oss för i nyktert tillstånd. Att vakna upp hemma hos någon annan, eller med en främmande gäst i sin egen säng, är kanske inte alltid optimalt. Att ångra sitt onenightstand är vanligt, i synnerhet bland kvinnor.

 

6. Nya bästa kompisen. Let's face it, att ta ett glas vin i sociala sammanhang kan vara förlösande, eftersom det gör det gör oss babbligare och mer benägna att våga ta utrymme i diskussioner och samtal. Men ibland kan öppenheten slå över. De utsuddade gränserna gör att vi kanske berättar privata saker om oss själva som vi egentligen inte vill delge ytliga bekanta. Under alkoholpåverkan är det lättare att bli förförd av nya bekantskaper, som vi misstar för nya bästa kompisar. En rimlig "misstänksamhet" förbyts utan eftertanke till största förtroende.

 

7. Pengarna. Nej, en längre festnatt är inte gratis. Mat och drinkar på krogen kostar pengar - och är du ute sent så kanske taxi hem är enda alternativet. Som tidigare nämnt gör alkoholen dessutom att vi tappar omdömet, vilket kan få oss att glömma (läs: ignorera) ekonomin för stunden. En titt på kontoutdraget dagen därpå kan bli en smärre chock, när du inser att du drack inte bara två, utan fem, lyxiga cocktails och dessutom bjöd laget runt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!