Aktuell. I sommar turnérar Björn med Diggiloo.
Aktuell. I sommar turnérar Björn med Diggiloo. Foto: Cornelia Nordström

8 saker du inte visste om Björn Kjellman

Björn Kjellman, 52, föredrar att bejaka sin spontanitet framför att stänga in sig i rutiner. Familjens älskade labrador Bror var ett impulsköp han inte ångrar. Njutning är annars att befinna sig på höga höjder och att baka sin egen krämiga drömtårta.

– Jag älskar sötsaker och unnar mig gärna desserter och bakelser, säger han till Hälsoliv.

Björn Kjellman om:

1. Hisspanik!

Jag tycker ohyggligt illa om att vara under vatten. För mig är det en klaustrofobisk känsla att dyka men jag brukar snorkla bara för att se om jag pallar.

Jag gillar inte trånga utrymmen i allmänhet, det gäller hissar och allt annat som är instängt.

När jag var i Malmö och kommenterade Schlagern för några år sedan fastnade jag i hissen tillsammans med en tysk som fick panik.

Jag hade lust att slå till honom, tyckte att han kunde hålla ångesten för sig själv. Jag lyckades att inte bryta ihop och jag slog honom inte.

TEST: Har du koll på de olika fobierna?

2. Lammstek

En lammstek tackar jag aldrig nej till. Jag är inte vegetarian. I det stora hela är jag allätare men väljer gärna grönsaker. Att äta middag med vänner tillhör mina favoritsysselsättningar. Då ska maten vara god och sällskapet trevligt så klart.

3. Rulltårta

Jag älskar sötsaker. Nu senast har jag haft en "craving" för drömtårta, du vet rulltårta med vaniljkräm i. Helst vill jag baka den själv. Jag är inte så mycket för godis eller hårda småkakor utan mjuka krämiga bakelser och desserter.

Jag är ganska fri och unnar mig gärna desserter och bakelser. Jag har haft tur med min metabolism så jag går inte så lätt upp i vikt.

4. Rutiner

Rutiner är något jag ogillar, tycker väldigt­ illa om att stänga in mig i dem. Inför ett framträdande är det roligare att bara slänga sig ut på scen, förutsatt att du kan dina saker väl.

I teatern finns alltid en lust att göra saker som om det vore första gången. För publiken är det ju oftast första gången.

5. Impulsköpet av en hund

Jag köpte min första hund för ett och ett halvt år sedan. Det är en labrador som heter Bror, eller brorsan som jag brukar kalla honom.

Det var inte så eftertänksamt­ att köpa honom, jag fick lust helt enkelt. Jag är ganska impulsstyrd och tycker det är mycket roligare att göra saker spontant. Jag är bra på att bara hänga på.

6. Att flyga

Att flyga älskar jag. En gång gjorde jag en resa med en kompis som var flygrädd­ och eftersom jag själv är klaustrofobisk­ blev det en bra kombination. Vi hade aldrig ångest samtidigt.

Min ångest kom när jag skulle gå in i planet och spänna fast mig medan hans kom när vi startade och landade.­ Själv älskar jag starten och landningen, det får gärna vara lite turbulent.

7. Sin fixering vid schlager

Jag skulle nästan kunna sjunga en liten bit på väldigt många bidrag i Schlagerfestivalen från 60-, 70- och 80-talen. Jag var fanatisk.

I dag är jag absolut inte lika duktig på att komma ihåg dem, men eftersom jag kommenterar schlagern varje år sätter sig många av låtarna.

8. Att se ut över stup

Höjder älskar jag! Att klättra och vara högt uppe. Jag står gärna vid stup och tittar ut, det är glädje, en frihetskänsla.

På Irland har jag ett ställe som heter Achill Island där jag gick upp för en otroligt vacker gräsklädd slänt. När jag kom upp var det en tvär bergskam och stup rätt ner i havet. Jag la mig på gräsmattan och tittade ut över stupet. Det var fint.

Björn Kjellman

Ålder: 52.
Familj: Hustrun Kajsa Aronsson
Bor: I lägenhet på Reimersholme i Stockholm.
Gör: Skådespelare och sångare.
Aktuell: Turnérar med Diggiloo i sommar.